Πολύ ανησυχητικό για να είναι αστείο

Πολύ ανησυχητικό για να είναι αστείο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα νεότερα για το βίντεο στο Open TV.

31 Μαρτίου 2020

update: ΕΔΩ βλέπουμε μία άλλη άποψη, από έναν ειδικό της εικόνας. Την παραθέτουμε και σημειώνουμε πως από το κανάλι επιμένουν πως δεν πείραξαν ποτέ και τίποτε και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τους πιστέψουμε.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με το βίντεο της παραλίας της Θεσσαλονίκης στο οποίο έγινε χρήση πολύ ισχυρού τηλεφακού. Το οπτικό παράδοξο (που κατά τα άλλα είναι καθημερινότητα στις εκατοντάδες εικόνες που βλέπουμε) αξιοποιείται αυτή τη φορά για να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για ένα γεγονός. Με τη θέση της κάμερας στην ευθεία σχεδόν ακριβώς της ακτής, καταφέρνει ουσιαστικά να εκμηδενίσει αυτήν την πολύ ισχυρή γραμμή της προοπτικής, αφήνοντας μόνο αυτή των δέντρων στα αριστερά να υποδηλώνει το βάθος. Όλοι οι άνθρωποι που βλέπουμε λοιπόν να περπατάνε ή να αθλούνται βρίσκονται πολύ, πάρα πολύ μακριά από τον φακό και λόγω ακριβώς αυτής της σκόπιμης και δημιουργικής χρήσης της οπτικής φαίνονται σαν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Στην ουσία όμως, αυτό που βλέπουμε είναι άνθρωποι, ανεπτυγμένοι στην πραγματικότητα σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου, να εμφανίζονται συγκεντρωμένοι σε λίγα τετραγωνικά. Αυτό βέβαια δημιουργεί τα διάφορα παράδοξα που έκαναν πολύ κόσμο να μιλήσει για «εφέ» και ψηφιακά πειραγμένο βίντεο. Όμως για τους λόγους που αναλύσαμε πιο πάνω μπορεί κανείς να καταλάβει πως ο κόσμος στο βίντεο δεν κάνει moon walk ούτε επιτόπια βήματα. Όσο για τους ποδηλάτες που πέφτουν στη θάλασσα, δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο τόσο αστεία κακό οπτικό εφέ, αλλά πάλι με την οπτική παραμόρφωση και τα πολλαπλά επίπεδα. Άλλωστε με αυτή τη λογική και η ίδια η κάμερα θα έπρεπε να στέκεται στο νερό. Οι ποδηλάτες δεν πέφτουν στη θάλασσα αλλά συνεχίζουν δεξιά πάνω στην προβλήτα. Χαρακτηριστικοί είναι οι δύο κίτρινοι κάβοι στα αριστερά, για τους οποίους μας πληροφορεί το Google Maps πως έχουν απόσταση περίπου 18 μέτρων μεταξύ τους και βρίσκονται σχεδόν 90 μέτρα μακριά από την κάμερα!

________________________________________________________

Ηταν ο Νίκος Σβέρκος, ο διευθυντής του 105.5 Στο Κόκκινο που εξέφραζε ερωτήματα για το βίντεο του Open TV. Ενα βίντεο που έπαιξε στην εκπομπή των Σπύρου Χαριτάτου και Γιώργου Καραμέρου και παρουσιάζει πολυκοσμία στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αυτή που έκλεισε από σήμερα για τους πολίτες.

Ο Νίκος Σβέρκος έγραφε στη δημόσια ανάρτησή του:

«-Τα δέντρα είναι ψεύτικα, εκεί δεν έχει τέτοια δεντροστοιχία, όπως μου λένε Θεσσαλονικείς.
-Όσοι άνθρωποι εμφανίζονται να περπατούν, δεν προχωρούν καθόλου.
-Οι ποδηλάτες πηγαίνουν ντουγρού στο θάλασσα.
-Η προοπτική της εικόνας είναι αφύσικη, δηλαδή τα άτομα πίσω εμφανίζονται λιγότερο μικρά από όσα βρίσκονται πιο μπροστά».

Μετά από αυτό το βίντεο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι «με 400 σιδερένια κιγκλιδώματα και σχοινί κλείνει από σήμερα η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης».

Και ρωτάει ο Νίκος:

«1. Θα παρέμβει ποτέ αυτή η ΕΣΗΕΑ;
2. Θα παραπεμφθούν στα πειθαρχικά της Ένωσης οι δυο «δημοσιογράφοι» για μια ντουζίνα παραβιάσεις του Κώδικα δεοντολογίας;
3. Θα παρέμβει το ΕΣΡ;
4. Θα παρέμβει εισαγγελέας;
5. Θα ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη ο τηλεοπτικός σταθμός αποπέμποντας τους δυο «δημοσιογράφους»;
6. Θα παύσει η κυβέρνηση να νομίζει πως απευθύνεται σε χαχόλους, κάνοντας άσκηση Ορμπαν-ικού αυταρχισμού;
Εντάξει, να τα τηρούμε τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παριστάνει τον Μέγα Ηγέτη στις πλάτες της ανήσυχης κοινωνίας».

 

Πάντως έχει πλάκα, πλάκα τρόπος του λέγειν δηλαδή. Παρατηρήστε κάτι στο βίντεο. Δείτε στο 0:46 έναν δρομέα που ενώ βρίσκεται δεκάδες μέτρα μπροστά από τα... δέντρα, το κεφάλι του χάνεται ξαφνικά ανάμεσα στα φύλλα τους. Θαύμα θαύμα!  

 

_____________________________________________________________

update: Ο Νίκος Σβέρκος σημείωσε και τα εξής, με νεότερη ανάρτησή του.

Άνθρωποι του καναλιού σε επικοινωνία που είχαμε, διαβεβαίωναν ότι η εικόνα ήταν πραγματική και «ζωντανή». Επειδή οι ιθύνοντες του είναι παλιοί επαγγελματίες της ενημέρωσης η διαβεβαίωσή τους έχει βαρύτητα. Την ίδια άποψη με μένα είχαν όμως πολλοί έμπειροι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, που παρατήρησαν το βίντεο πολύ προσεκτικά.
Όπως και να 'χει, επειδή τα fake news στην σύγχρονη δημοσιογραφία είναι πανίσχυρα, ακριβώς επειδή συχνά ούτε μπορούν να διαψευσθούν ούτε να επιβεβαιωθούν, ας κρατήσουμε τα εξής συμπεράσματα, πέρα από οποιαδήποτε συνομωσιολογία:
-Ορισμένοι «δημοσιογράφοι» στοχοποιούν τους πολίτες δείχνοντας ους με το δάκτυλο ως υπεύθυνους για ο,τι συμβεί στο μέλλον
-Η κυβέρνηση παίρνει «πάσα» και απειλεί με την επιβολή ενός γενικευμένου καθεστώτος απαγόρευσης κυκλοφορίας και απαγόρευσης κριτικής
-Η τακτική αυτή είναι απλά ωφέλιμη για τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό και το σύστημα που τον περιτριγυρίζει: αν όλα πάνε καλά, που το ευχόμαστε, θα τον αποθεώνουν ως μεγαλο και αποφασιστικό ηγέτη. Αν δεν πάνε καλά, κάτι που απευχόμαστε όσο δεν πάει, θα φταίνε οι «ανευθυνοι πολίτες»
-Σε καιρούς μετα-δημοκρατίας είναι επιβεβλημένο να θέτουμε ερωτήματα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να παίρνουμε κάποιες ελάχιστες απαντήσεις.
Και ξαναλέμε, με την υγεία δεν παίζουμε, η φυσική κοινωνική αποστασιοποίηση αυτή τη στιγμή είναι ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του covid-19.

______________________________________________________

Εν τω μεταξύ, κυκλοφορεί και το παρακάτω βίντεο από χθες: