Να μην επιστραφούν χρήματα από συναυλίες αλλά να δοθούν voucher

Να μην επιστραφούν χρήματα από συναυλίες αλλά να δοθούν voucher
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για απαγόρευση συναυλιών το καλοκαίρι.

12 Απριλίου 2020

Αλλά ας τα δούμε ένα-ένα.

Καταρχάς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) έκανε προς τους αρμόδιους υπουργούς μία «πρόταση στο θέμα εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος» Αφορά εκδηλώσεις θεάματος που, λόγω της πανδημίας, είτε θα ακυρωθούν είτε θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία εντός του 2020 ή το 2021.

Ζητούν λοιπόν οι διοργανωτές να έχουμε άμεση ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει στους διοργανωτές «την έκδοση voucher, η αξία των οποίων θα ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου της εκάστοτε ακυρωθείσας ή αναβληθείσας εκδήλωσης και το οποίο μπορεί ο κάτοχός του να το εξαργυρώσει για την παρακολούθηση άλλης εκδήλωσης με χρονική ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου 2021 (λήξη επόμενου ημερολογιακού έτους)».

Είναι κάτι που συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις π.χ. κάποιες αεροπορικές εταιρίες, αλλά και σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Οι διοργανωτές ζητούν επίσης σε περιπτώσεις αναβολής μίας συναυλίας για μεταγενέστερη ημερομηνία να μπορεί ο κάτοχος του εισιτηρίου να χρησιμοποιήσει το παλιό που έχει στα χέρια του, ακόμα και αν η συναυλία μεταφερθεί την επόμενη χρονιά, το 2021.

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) Κατερίνα Σταματάκη και μας είπε πως φυσικά θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Προφανώς τα voucher είναι μία κάποια λύση μήπως και σώσουν κάτι από τα χαμένα και περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά δεν σημαίνει πως σε ειδικές περιπτώσεις κατόχων εισιτηρίων δεν θα αναζητήσουν κι άλλες λύσεις.

Σημειώστε πως ιδίως για τις ξένες συναυλίες οι εγχώριοι διοργανωτές έχουν πληρώσει ήδη πολύ μεγάλες προκαταβολές που δεν τους επιστρέφονται. «Οι αμοιβές των ξένων παραγόντων (πρακτορεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών, καλλιτεχνικές αμοιβές, κόστος τεχνικού εξοπλισμού και σκηνικών των καλλιτεχνών) καθώς και τα εγχώρια έξοδα όπως αυτά της διαμονής και της διαφήμισης έχουν στο μεγαλύτερό τους κομμάτι ήδη προ-εξοφληθεί» σημειώνει και ο ΠΣΔΠΕ.

Υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό: οι ασφαλιστικές εταιρίες, σαν να είχαν προβλέψει (!) τον κορωνοϊό οπότε δεν αποζημιώνουν τις συναυλίες που δεν γίνονται εξαιτίας αυτού. Μπίνγκο.

«Η πρότασή μας αυτή στοχεύει στην συντήρηση της οικονομίας, την αποφυγή της χρεωκοπίας και στην ενίσχυση της ιδέας ότι κράτος και πολιτιστικοί φορείς συνεργάζονται για την διατήρηση του πνεύματος της πολιτιστικής και μουσικής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, καθώς ο χώρος του θεάματος απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες με πληθώρα ειδικοτήτων, μια πιθανή οικονομική καταστροφή του χώρου θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα το πολυπληθές αυτό ανθρώπινο δυναμικό στην ανεργία» καταλήγουν οι διοργανωτές.

Εμείς επικοινωνήσαμε τόσο με τη Γενική Προστασία όσο και το Υπουργείο Υγείας. Μας διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόφαση για το καλοκαίρι και τις συναυλίες. Ούτε καν σκέψη. «Εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου», μας είπαν, «λέτε να γνωρίζουμε τι θα γίνει τον Ιούνιο;».