Οι «Ντάμες Σπαθί» του Αθήνα 9.84

Οι «Ντάμες Σπαθί» του Αθήνα 9.84
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξι χρόνια στα ερτζιανά του Δημοτικού ραδιοσταθμού της πόλης...

12 Απριλίου 2020

Κάθε μεσημέρι στις 12 λοιπόν, με την κοινωνική ατζέντα της ημέρας, από δύο γυναίκες που κατέχουν το σπορ, οι δύο «Ντάμες Σπαθί» Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Είναι κατά κάποιο τρόπο η διαφορετική εκπομπή του σταθμού, εκπομπή άκρως απαραίτητη με θεματολογία για την κοινωνία και τα δικαιώματα (εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, περιβάλλον, δικαιοσύνη, προσφυγικό, Χρυσή Αυγή, διακρίσεις, μειονότητες, ατομικές ελευθερίες, φτώχεια, υποβάθμιση, πόλη, ανισότητες κ.ά).

Εχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία (π.χ. το Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ περιβαλλοντικής ευαισθησίας) ενώ το 2018-2019 ήταν Εταίροι του ΟΗΕ για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τις ακούμε και στο νέο πρόγραμμα του σταθμού, αν και λόγω της πανδημίας στο στούντιο αυτό το διάστημα βρίσκεται μόνο η Ελεωνόρα.

Ιδού και μία έναρξη εκπομπής, ο ωραίος και κρυστάλλινος πρόλογός της:

Αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν, με ελάχιστες πιθανότητες και καμιά αξιόπιστη πηγή να το επιβεβαιώνει, αλλά είναι σαφέστατα μια από τις φράσεις που αντιπροσωπεύουν ένα κάποιο είδος δημοσιογραφίας αλλά και ένα κάποιο είδος ανάγνωσης ή αντίληψης της πραγματικότητας: «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία». Με την πανδημία του covid-19 να αλλάζει στην κυριολεξία τον κόσμο το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι παραπληροφόρηση και fake news. Αλλά είμαστε μπροστά σε μια προς το παρόν αγιάτρευτη πανδημία ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας τέτοια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «πανδημία που εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό».