«Ισοπεδώνεται ένας ολόκληρος κλάδος»

«Ισοπεδώνεται ένας ολόκληρος κλάδος»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις χθεσινές εξαγγελίες σχετικά με την καθολική απαγόρευση των συναυλιών για όλο το καλοκαίρι (UPDATES)

29 Απριλίου 2020

Σήμερα (12:00) είναι η τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου με τον ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη.

Οι άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού κατανοούν την αναγκαιότητα των μέτρων, ωστόσο μιλώντας στο loaded.gr ζητούν την άμεση στήριξη της Πολιτείας.

"Δίκαιη άρση μέτρων" προτείνει η Έλλη Ρουμπέν, παραγωγός - διοργανωτής στην Πολιτιστική Εταιρεία Artway –Τεχνότροπον. "Κατανοούμε και σεβόμαστε τις όποιες αποφάσεις που αφορούν σε θέματα υγείας, αλλά την ώρα που εκκλησίες και σινεμά θα λειτουργούν με το 60% και με μία θέση κενή γιατί δεν γίνεται το αντίστοιχο στα ανοιχτά θέατρα; Ας μας δώσουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ας είναι καθιστοί οι θεατές και ας μην επιτραπούν οι όρθιοι και φυσικά τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής. Εμείς δε ζητάμε να γίνει κάτι στο δικό μας χώρο που δεν γίνεται στους άλλους, αλλά ζητάμε δίκαιη άρση μέτρων. Και κάτι εξίσου σημαντικό: Οι συναυλίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους νέους, ενώ οι εκκλησίες σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Δηλαδή επιτρέπουν στους ηλικιωμένους που είναι πιο εαάλωτοι και όχι στους νέους να πάνε σε ένα event;"

Εν αναμονή ανακοινώσεων;

"Νομίζουμε πάντως ότι θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις γιατί υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις. Θα δείξει εάν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Σε κάθε περίπτωση εάν η απόφαση να μη λειτουργήσει τίποτα είναι οριστική θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει άμεσα όλον τον κλάδο γιατί το μεγαλύτερο μέρος δεν έχει πάρει τα 800 ευρώ", καταλήγει η Έλλη Ρουμπέν.

Από την πλευρά του ο συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Θεοδώρου ζητά "την προστασία και την στήριξη όλων όσοι δουλεύουν στον πολιτισμό όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Να καταλάβουν ότι αυτοί που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα είναι ελάχιστοι, να δείξουν ότι μας υπολογίζουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Άννα Γιώτη, General manager στην εταιρεία Pure Public Relations (εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων και management καλλιτεχνών), σημειώνει μεταξύ άλλων: «Από τη μια καταλαβαίνω και υποστηρίζω την αναγκαιότητα των μέτρων για το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία, αλλά από την άλλη παρακολουθώ και την ισοπέδωση ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων και μάλιστα από διαφορετικές αφετηρίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, τεχνικοί κάθε είδους, άνθρωποι της επικοινωνίας, της παραγωγής, φροντιστές. Όλοι, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, κάποιοι εντελώς, θα μείνουν πολλούς μήνες χωρίς δουλειά και χωρίς καμία άλλη προοπτική για εισόδημα.

Ο χώρος του θεάματος, ένας χώρος που ψυχαγωγεί, παρηγορεί, ενθουσιάζει, καθηλώνει, γεμίζει τους ανθρώπους έμπνευση, χαρά και δίψα για ζωή και δημιουργία, πλήττεται περισσότερο από όλους τους άλλους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του χώρου έχουμε ανάγκη τη στήριξη του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας από την Πολιτεία».

"Η Πολιτεία μας αντιμετωπίζει μόνο σαν διασκεδαστές και δεν μας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα", σημειώνει η ερμηνεύτρια Βικτώρια Ταγκούλη.

Χθες, μετά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές», η αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ήταν άμεση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωνε μεταξύ άλλων πως "αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε. Και αυτή η κατάσταση είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άμεση διάσωση του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού, που πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά παίρνοντας μέτρα προστασίας μας".

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε και χθεσινές αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης.