«Η τέχνη δεν είναι το χόμπι μας»

«Η τέχνη δεν είναι το χόμπι μας»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο (UPDATE)

30 Απριλίου 2020

Σωκράτης Μάλαμας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρία Παπαγεωργίου, Φωτεινή Βελεσσιώτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας,Γιώργος Νταλάρας, Στάθης Δρογώσης και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, ζητούν άμεση στήριξη και καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για όσους εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού. Ο Βέβηλος, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες τα τραγούδια του.

Βέβηλος: Αποσύρω τα τραγούδια μου από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Βέβηλος ανακοίνωσε πως «ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους ανθρώπους κυρίως που κρύβονται πίσω από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και που αυτή τη στιγμή είναι ξεχασμένοι από όλους κι όλα, αποσύρω τα τραγούδια μου από όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες».

 

Στάθης Δρογώσης: Επίδομα για τουλάχιστον 6 μήνες

"Μαύρο...Όλοι οι καλλιτέχνες σεβαστήκαμε απόλυτα τις αποφάσεις της πολιτείας και της επιτροπής των επιστημόνων. Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και το κλείσιμο των χώρων των εκδηλώσεών μας ήταν επιβεβλημένο. Όμως το επίδομα των 800 ευρώ το πήραν λίγοι από μας. Και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να αναλύει το μονοπάτι εξόδου από τα μέτρα χωρίς όμως καμία αναφορά σε εμάς.

Ξέρουμε ότι χωρίς εμβόλιο και χωρίς θεραπεία οι συναθροίσεις οι συναυλίες και όλα τα θεάματα θα είναι δύσκολο να ξαναρχίσουν.

Έχουμε όμως μια απορία...Εμείς πώς θα ζήσουμε;

Χρειαζόμαστε την στήριξη της πολιτείας άμεσα. Επίδομα για τουλάχιστον 6 μήνες . Και να πάρουν και τα αρχικά 800 ευρώ όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας. Και την στήριξη στο ενοίκιο.

Δυστυχώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει γενναίες πρωτοβουλίες. Μαύρο λοιπόν για σήμερα. Δεν θα ξαναποστάρουμε τίποτα. Και σε λίγες μέρες συζητάμε για ενωτικές πρωτοβουλίες για μαχητική διεκδίκηση.

Δεν υπάρχει κανένα κόμμα πίσω από όλα αυτά και ελπίζουμε η κυβέρνηση η οποία έχει δείξει ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλες κρίσεις να μας ακούσει και να διορθώσει τις αστοχίες της.

Και για να μην παρεξηγήσει κανείς αυτά που λέμε...

Δεν ζητάμε να ξεκινήσουν οι συναυλίες..Για αυτό αποφασίζει και σωστά μια ειδική επιστημονική επιτροπή. Σεβόμαστε τον κόσμο και θέλουμε το κοινό να μας ακούει με χαρά αλλά και με ασφάλεια.

Ζητάμε έκτακτη ενίσχυση. Για τους μουσικούς, τους τραγουδιστές τους τεχνικούς τους χορευτές τους ηθοποιούς τους εικαστικούς και γενικά τους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας όλα αυτά τα χρόνια.

Έχουμε όλοι παίξει σε συναυλίες αλληλεγγύης και θα το ξανακάνουμε. Σας παρακαλούμε να διαδώσετε τα γραφόμενά μας . Μόνο εσάς έχουμε.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα μας ακούσει και θα δώσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε".

 

Γιώργος Νταλάρας: Αυτή η αδιαφορία οδηγεί συναδέλφους μας μουσικούς, τεχνικούς, όλους μας τους συνεργάτες στην απόγνωση και στην απόλυτη ένδεια

"ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ Σ' ΑΥΤΗΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Noam Chomsky

Περιφρόνηση και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ δείχνει η πολιτεία με τον τρόπο που αντιμετωπίζει χιλιάδες ανθρώπους της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ΘΕΑΤΡΟΥ. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι στη σκηνή, αλλά και όλοι όσοι δουλεύουν πίσω και γύρω απ' αυτήν, που χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ούτε θέαμα, ούτε ακρόαμα.

Το λέμε και το τονίζουμε εδώ και μέρες με κάθε τρόπο. Αυτή η αδιαφορία οδηγεί συναδέλφους μας μουσικούς, τεχνικούς, όλους μας τους συνεργάτες στην απόγνωση και στην απόλυτη ένδεια. Θα είμαστε ΜΑΖΙ. Θα τους στηρίξουμε σε ΟΛΕΣ τις αποφάσεις τους".

 

 

 

Κωστής Μαραβέγιας: Ας βρούμε μια εναλλακτική οδό για αυτούς κυρίως που έχουν βιοποριστική ανάγκη

"Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση.

Δεν μπορεί να αφήνουμε στο έλεος της τύχης αυτούς που αγάπησαν τη μόνη γλώσσα της ψυχής, αυτούς που δόθηκαν, αυτούς που προσφέρουν το ύστατο καταφύγιο στους συμπολίτες τους στην κάθε καραντίνα της ζωής (και όχι μόνον τώρα).

Δεν μπορεί να μην σκεφτούμε όσους αφιέρωσαν τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια μελετώντας με υπομονή και αφοσίωση ένα μουσικό όργανο, αυτούς που σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν από μεροκάματο σε μεροκάματο.

Σας παρακαλώ αναρωτηθείτε: Τι θα γίνει με όσους περίμεναν το καλοκαίρι για να εργαστούν; Μουσικούς, τεχνικούς, υπαλλήλους παραγωγής συναυλιών;

Κατανοώ πως η προστασία της δημόσιας υγείας επιτάσσει οι συναθροίσεις να μην επιτρέπονται πια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μουσικοί θα πρέπει να εξαθλιωθούν. Προσπαθώ να σκεφτώ κάποια λύση, ως χρέος στον εαυτό μου, στους συνεργάτες μου και στους συναδέλφους μου.

Παρακαλώ θερμά την ελληνική πολιτεία να επιδείξει ευαισθησία και να αρθεί στο ύψος της περίστασης ώστε να προτείνει άμεσα λύσεις. Ας βρούμε μια εναλλακτική οδό για αυτούς κυρίως που έχουν βιοποριστική ανάγκη. Για αυτούς τους χαμηλόφωνους, που δύσκολα φαίνονται και σπάνια ακούγονται. Προστατεύοντας τους μουσικούς σήμερα, προστατεύουμε την μουσική και διατηρούμε την ζωή αξιοβίωτη".

Μίλτος Πασχαλίδης: Χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δουλειά

"Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ.

Από αυτή ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας. Ζητάμε απλώς το αυτονόητο :

ΑΜΕΣΗ στήριξη των καλλιτεχνών και όλων των εργαζομένων στον πολιτισμό, χωρίς καμία εξαίρεση.

Και ένα στοιχειώδες ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ για το πότε και με ποιούς όρους μπορούμε να επιστρέψουμε στις εργασίες μας, όπως όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία κανενός".

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Είναι άδικο και οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές 

Νίκος Πορτοκάλογλου: Ηθική και οικονομική στήριξη ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας τώρα!

"Ηθική και οικονομική στήριξη ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας τώρα!
Καλά τα Μουσεία και ο πολιτισμός των προγόνων, αλλά ας φροντίσει η Πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας πριν πάει από ασιτία! Μεχρι να ξαναβρεθούμε".

Φοίβος Δεληβοριάς:Και έτσι -με πρώτους τους πιο αδύναμους κρίκους οδηγούμαστε στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία, χωρίς καμιά υπερβολή

"Δύο μέρες τώρα-και για αρκετούς μήνες από τώρα- εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου (μουσικοί, τεχνικοί, τραγουδιστές, διοργανωτές συναυλιών) ένας ολόκληρος υδροβιότοπος παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων, είμαστε άνεργοι.
Αυτό το μοιραζόμαστε φυσικά και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, έστω κι αν με μια ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, εμείς αποκλείεται να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά μας μέχρι να βγει το εμβόλιο, κάτι που θα πάρει αρκετούς μήνες.
Το σοκαριστικό όμως είναι ότι αυτή η ξαφνική καταστροφή δεν συνοδεύεται από κανένα -αλλά κανένα!- μέτρο στήριξής μας από την κυβέρνηση. Προτείναμε άπειρα τέτοια μέτρα στο ΥΠΠΟ εγκαίρως τόσο για μας όσο και για τους Οργανισμούς μας. Η μπάλα πετιέται στη νομική εξέδρα. Και έτσι -με πρώτους τους πιο αδύναμους κρίκους οδηγούμαστε στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία, χωρίς καμιά υπερβολή.
Η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι α) να ανακοινωθεί εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα (προτάσεις για το πώς θα γίνει έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους) β) να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που θα σώσει τους στιχουργούς και τους συνθέτες που από το 2013 υποφέρουν (οι αρμόδιοι γνωρίζουν πώς) γ) σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.
Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό). Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό.
Από δω λοιπόν, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός. Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου. Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας"

Νατάσσα Μποφίλιου: Μαύρο μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι

Μαρία Παπαγεωργίου: Ο κορονωϊός είναι η ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς όλη την απαξίωση του χώρου μας

"Γυρίζαμε από Πάτρα.
Όλοι μαζί, μπορούσαμε τότε να είμαστε μπάντα 6 ατόμων επί σκηνής.
Είχαμε ανθρώπους να κανονίσουν τα της συναυλίας, πήραμε και τον ηχολήπτη μας και έναν συνοδό. Ήταν μεγάλο οικονομικό ρίσκο η συναυλία στην Πάτρα, σε κάθε "Πάτρα". Τις περισσότερες φορές ήταν επιτυχία απλά να μην μπούμε μέσα, αλλά να στρώσουμε ένα καλό έδαφος και του χρόνου να πάμε καλύτερα. Η διανυκτέρευση είναι απαγορευτικό έξοδο σε παραστάσεις μέχρι τριών ωρών δρόμου. Μπαίνουμε εξαντλημένοι στο βαν και προσπαθούμε να κρατήσουμε ξύπνιο έναν από την ομάδα που θα μας γυρίσει στις 6 τα χαράματα σπίτι μας.

Τραγουδούσαμε με τους Usurum και ο Christos Tolis πολεμούσε τη δική του υπνηλία, τραβώντας το μοίρασμα των κουρασμένων μας φωνών. Μα και των ευτυχισμένων φωνών.

Γιατί αντλούσαμε ευτυχία από μια σκέψη πως, δεν μπορεί, όλα θα πάνε καλά και πως ο καλλιτεχνικός χώρος, θα πάρει τη φόρα που του αξίζει. Του χρόνου ευχόμουν να μπορούμε οικονομικά να έχουμε και τον φωτιστή μας μαζί και τους ανθρώπους στην επικοινωνία. Να είμαστε μια πλήρης ομάδα.

Μετρήστε πόσους ανέφερα.

3 χρόνια μετά είμαστε σε χειρότερο σημείο απο εκεί που ξεκινήσαμε και ο κορονοϊός είναι η ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς όλη την απαξίωση του χώρου μας από τους ιθύνοντες που κλείνουν προκλητικά τα αυτιά και τα μάτια τους για άλλη μια φορά.

Ας είναι ένα ψέμα σαν αλήθεια και όχι σαν ψέμα αληθινή η κατάσταση αυτή. Και να συγχρονίσουμε γρήγορα τις φωνές μας ξανά".

Φωτεινή Βελεσσιώτου: Υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει τον κλάδο της τέχνης και του πολιτισμού

Σωκράτης Μάλαμας: Η αδιαφορία και ο προγραμματισμός της παρούσας κυβέρνησης είναι πνιγμός και εξαφάνιση μάλλον με στοχευμένη πρόθεση

 

 



Στην ίδια κατηγορία