Είσαι ηθοποιός; Μπορείς να γίνεις κηπουρός

Είσαι ηθοποιός; Μπορείς να γίνεις κηπουρός
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακρίβειες και κοροϊδία προς τους εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού περιλάμβαναν τα «Νέα Μέτρα για τον Πολιτισμό» που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

05 Μαΐου 2020

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Είσαι ηθοποιός; Μπορείς να γίνεις κηπουρός. Είσαι τραγουδιστής; Μπορείς να γίνεις φροντιστής. Όχι. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε πλάκα. Φαίνεται όμως ότι τέτοια διάθεση έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Γιατί;

Χθες το πρωί βγήκε ο κ. Πέτσας και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοίνωσε μετά Βαΐων και κλάδων «Νέα Μέτρα για τον Πολιτισμό». Βέβαια όποιος παρακολουθεί το πολιτιστικό ρεπορτάζ ξέρει πώς ό,τι ανακοινώθηκε είχε.. διπλοανακοινωθεί και τριπλοανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες και πως ό,τι έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν να ξαναπεί τα ίδια, τα ολόιδια... πακεταρισμένα.

Αλλά αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε τόσο στην εξαγγελία όσων είχαν ήδη είτε εξαγγελθεί, είτε γίνει. Δηλαδή στο περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε σε όσους «από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων», δηλαδή μόλις στο 1/5 του χώρου που είναι γνωστό ότι μαστίζεται από το πρόβλημα των «ατακτοποίητων» εργασιακών σχέσεων (χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 6000 μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών επίδομα πήραν μόνον τα 1000 και μόνον το 20% των χορευτών).

Δεν θα μείνουμε τόσο ούτε στα περιβόητα 15 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κα Μενδώνη για «συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο» και τα οποία στην πραγματικότητα είναι κατά τα ¾ τους μια επαναφορά του περικομμένου από τη Ν.Δ. προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό - πρόκειται άλλωστε για χρήματα που θα διατεθούν προσεχώς και υπό πολλούς όρους και αξιολογήσεις…

Θα μείνουμε όμως στην εξής εξαγγελία του κ. Πέτσα: «όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους».

Να δούμε όμως τι λένε π.χ. τα προγράμματα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ; Αντιγράφουμε από τη σχετική ΚΥΑ:

«Ειδικότερα, τα προγράμματα εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:
• αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα.
• υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
• βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης
• οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων,
• Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου
• μετάβαση στην κυκλική οικονομία,
• Πρόληψη φυσικών καταστροφών
• Πρώτες βοήθειες
• Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας
• Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου».

Βλέπετε κάποια καλλιτεχνική ειδίκευση; Όχι. Άρα τι λέει ο κ. Πέτσας; Ότι οι άνεργοι μουσικοί μπορούν να εργαστούν ως νοσοκόμοι; Οι ηθοποιοί να δίνουν πρώτες βοήθειες; Οι σκηνοθέτες να εργαστούν ως κτίστες; Με δεδομένο το σεβασμό μας στους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, τα «νέα μέτρα για τον Πολιτισμό» που ανακοίνωσε ο κος Πέτσας ήταν κατάφωρη κοροϊδία.