Μείναμε χωρίς Tutti Frutti

Μείναμε χωρίς Tutti Frutti
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Έφυγε» στα 87 του ο μέγας Little Richard

09 Μαΐου 2020

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης μουσικής, ο «πατέρας» του «Tutti Frutti», του «Long Tall Sally» και πολλών άλλων επιτυχιών, ο μέγας Little Richard έφυγε στα 87 του για το μεγάλο τζαμ στους ουρανούς.

Μαζί με τον Elvis Presley, τον Chuck Berry και τον Jerry Lee Lewis, ο Little Richard -κατά κόσμον Richard Wayne Penniman- αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες του rock 'n' roll, με τα τραγούδια του βοήθησε τη μουσική αυτή να κατακτήσει τον κόσμο και με την extravagant εμφάνισή του ήταν από τους πρώτους δημοφιλείς μουσικούς που «έπαιξαν» με τα φύλα και τη σεξουαλικότητα σε μια εποχή έντονου συντηρητισμού.

Ο Little Richard εισέβαλε ως ταύρος εν υαλοπωλείω στο rock 'n' roll το 1956 με το σαρωτικό «Tutti Frutti» και αν και από το 1958 και μετά δεν είχε κανένα τραγούδι του στο top ten, η επιρροή του στη μουσική ήταν τεράστια: οι Beatles διασκεύασαν αρκετά τραγούδια του, ο Elton John έχει πει ότι τον επηρέασε πέρα από κάθε άλλο καλλιτέχνη, ο Prince «έκλεψε» το ανδρόγυνο στιλ της εμφάνισής του και οι επιτυχίες του αποτελούν ακόμα και σήμερα σημεία αναφοράς για την σύγχρονη ποπ μουσική.

Και τι επιτυχίες: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Good Golly Miss Molly», «Slippin' and Slidin'», όλα τραγούδια που ουσιαστικά «έφτιαξαν» το rock 'n' roll και σφραγίστηκαν από την τρομακτική φωνή του Little Richard και το αγριεμένο πιάνο του.

Γεννημένος το 1932 στο Μέικον της Τζόρτζια, ο Little Richard μεγάλωσε μέσα στην ένδεια και, χωρίς την υποστήριξη των γονιών του -ο πατέρας του τον κατηγορούσε ότι ήταν γκέι-, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στα 13 του και να ζήσει με μια οικογένεια λευκών.

Αφού κέρδισε σε ένα διαγωνισμό ταλέντου, ο Little Richard έκανε το πρώτο του συμβόλαιο το 1951, αλλά χρειάστηκε να φθάσει το 1956 και το εκρηκτικό «Tutti Frutti» για να μπει στο πάνθεον των ηρώων του rock 'n' roll. Το τρομερό είναι ότι ο ίδιος εγκατέλειψε τη μουσική το 1957 και έγινε ιερέας (όταν πέρασε τον Sputnik 1 που καιγόταν μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα για σημάδι από το Θεό, ότι πρέπει να εγκαταλείψει την «κοσμική» μουσική και τον «αμαρτωλό» τρόπο ζωής του...), ενώ χρειάστηκε να φθάσουμε στο 1964 για να ξανασχοληθεί με το rock 'n' roll.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως σχεδόν το τέλος της ζωής του ο Little Richard δεν ξανάγγιξε την επιτυχία που είχε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ωστόσο τα έντονα live shows του και τα τρομερά τραγούδια του παρέμειναν σημεία αναφοράς για το ροκ.