Η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία διαχρονικό αίτημα

Η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία διαχρονικό αίτημα
Ακολουθήστε μας στο Google news

45 χρόνια από την έκδοση της «Αδέσμευτης Γνώμης»

14 Μαΐου 2020

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια, δηλαδή στις 13 Μαΐου του 1975, οι δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ μετά από 15 μέρες απεργίας εκδίδουν την εφημερίδα «Αδέσμευτη Γνώμη» αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες-εκδότες της περιόδου εκείνης να υποχωρήσουν στα αιτήματά τους, βλέποντας το απεργιακό φύλλο να ξεπουλάει στα περίπτερα.

Και τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα και στις μέρες μας, καθώς οι δημοσιογράφοι διεκδικούσαν τότε βελτίωση των συνθηκών εργασίας και σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας, με σκοπό την ελευθερία στη διακίνηση των ειδήσεων και τον τερματισμό της ωμής παρέμβασης των εκδοτών στην πληροφόρηση του κοινού.

Σήμερα δεν είναι βέβαια οι παραδοσιακές εφημερίδες που έχουν την μεγάλη αναγνωσιμότητα. Ο κόσμος ενημερώνεται κυρίως από τα διάφορα site (που τα περισσότερα «τραβάνε» και πολλές ειδήσεις από το -υπό κυβερνητικό έλεγχο- ΑΠΕ-ΜΠΕ) και φυσικά από τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Πριν λίγες μέρες, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία τα οποία κατατάσσουν την Ελλάδα στην 65η θέση -ανάμεσα σε 180 χώρες- στην ελευθερία του Τύπου. Αυτό που αντιλαμβάνεται μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ότι ειδήσεις παραποιούνται ή αποκρύπτονται μέχρι να βουίξουν τα... social media, το επιβεβαιώνουν πλέον και διεθνείς φορείς.

Γι' αυτό είναι επίκαιρα τα αιτήματα του 1975....

Στη φωτογραφία (από το αρχείο του Δημήτρη Γκιώνη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών») ο Κώστας Νίτσος, που επωμίστηκε τη διεύθυνση της «Αδέσμευτης Γνώμης»