Θα δούμε «ζωντανά» από τις 15 Ιουλίου τους αγαπημένους μας Ελληνες καλλιτέχνες;

Θα δούμε «ζωντανά» από τις 15 Ιουλίου τους αγαπημένους μας Ελληνες καλλιτέχνες;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι βιώσιμες επιχειρηματικά οι περιοδείες; Τι θα συμβεί αν υπάρξει αιφνίδια αναστολή τους; Και το κοινό θα νικήσει τον φόβο της συνάθροισης;

17 Μαΐου 2020

Η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, περιγράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών τις αβεβαιότητες και τις δυσκολίες του φετινού μουσικού καλοκαιριού,

«Αρχικά η εξαγγελία φαίνεται θετική, επειδή κάπως ξεκινά η λειτουργία των lives. Δυστυχώς, όμως, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε ουσιαστικό επίπεδο», λέει η Κατερίνα Σταματάκη. «Τουλάχιστον από την πλευρά της ιδιωτικής παραγωγής. Το γεγονός ότι τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως, σημαίνει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο της αιφνίδιας αναστολής των περιοδειών.Αυτό συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία στην ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου από την πλευρά μας. Αφενός γιατί θα είναι στον αέρα οι συναυλίες, μια και εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες και, αφετέρου, γιατί η πληρότητα του 40% δεν μπορεί να τις κάνει βιώσιμες επιχειρηματικά, χωρίς σοβαρή από την πλευρά του κράτους οικονομική ενίσχυση».

• Τι πρέπει να γίνει δηλαδή;

Είτε να αγοραστούν συναυλίες από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δήμοι, περιφέρεια, φεστιβάλ, χώροι πολιτισμού, ΥΠΠΟ), είτε να αναλάβουν οι φορείς που μισθώνουν τους χώρους το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της συναυλιακής παραγωγής, ώστε τα έσοδα από τα εισιτήρια να λειτουργούν συμπληρωματικά.

• Και με την υγειονομική προστασία των θεατών;

Δεν μπορούμε εμείς να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα και τη δαπάνη για τις απολυμάνσεις των χώρων, την παροχή υγειονομικού υλικού, την ενδεχόμενη θερμομέτρηση του κοινού, την αστική ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.

• Με ποιους άλλους -πρακτικούς- τρόπους μπορεί να παρέμβει το κράτος ώστε να βοηθήσει τις συναυλίες;

Καταργώντας π.χ. τον φόρο επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου για δύο χρόνια. Παραχωρώντας ατελώς όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021 τους χώρους που νοικιάζουμε για τις πολιτιστικές μας δράσεις. Ολους τους χώρους που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα το Θέατρο Δάσους και Γης που ανήκει στο ΚΘΒΕ ή και την Τεχνόπολη που είναι ανώνυμη εταιρεία (σ.σ.: ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως προσφέρει δωρεάν την Τεχνόπολη). Υπάρχουν τα αρχαία θέατρα, τα αρχαία μνημεία, το Μέγαρο Μουσικής, τα Ολυμπιακά Ακίνητα κ.ά.

• Θα έρθει ο κόσμος στις συναυλίες;

Το κοινό είναι, όπως και εμείς, υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Θα υπάρχει ο φόβος της συνάθροισης, ενδεχομένως να μην καλυφθεί ακόμα και το 40% της προσέλευσης. Δεν είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα είναι άνετος να βρεθεί ξαφνικά, μετά από τόσους μήνες, σε εκδήλωση με μαζική προσέλευση, όσο και αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Ενδέχεται να είναι συντηρητικός στην έξοδό του.

• Εκτός και αν λειτουργήσει αντίστροφα.

Ναι. Ενδέχεται να δει τα θεάματα ως μία διέξοδο και να προσέλθει διψασμένος μετά από τόσο καιρό που ήταν κλεισμένος στο σπίτι.

• Θα ακολουθήσει και μεγάλη οικονομική κρίση.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την οικονομική δυνατότητα του κόσμου να υποστηρίξει τα θεάματα.

• Και πώς θα μας βρει ο χειμώνας με τους κλειστούς χώρους;

Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τον χειμώνα προς το παρόν, εκτός αν το τέλος του καλοκαιριού δείξει μεγάλη ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης, μηδενική διασπορά, μεγάλη μείωση κρουσμάτων.

• Τι θα γίνει με τις μουσικές σκηνές;

Πολλές θα επιλέξουν να μην ανοίξουν για lives, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα με τόσο μεγάλο περιορισμό στην προσέλευση.

• Οπότε;

Γι' αυτό ζητάμε την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας. Γι' αυτό ζητάμε αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων, άτοκο δανεισμό, παράταση γενικά των μέτρων στήριξης -μείωση ενοικίου, επιδότηση εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με την περιορισμένη προσέλευση και εμείς οι διοργανωτές και οι μουσικές σκηνές.

• Θα ακριβύνουν τα εισιτήρια τώρα που θα είναι λιγότερα στον αριθμό;

Τα εισιτήρια στις ελληνικές συναυλίες έχουν ένα όριο που υπαγορεύουν οι καταναλωτικές συνήθειες. Αυτό το όριο δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε γιατί θα είναι απαγορευτικό για την προσέλευση.

Φωτογραφία: Συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου στο Θέατρο Πέτρας. Yiannis Margetousakis από το site της prospero.com.gr