Καραντίνα Tours A.E. και ο θεός... βοηθός

Καραντίνα Tours A.E. και ο θεός... βοηθός
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ανοσία του... τουρίστα ποντάρει με ρίσκο η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει το εύρος της ύφεσης στην οικονομία.

21 Μαΐου 2020

Tου Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Μεγάλες επικοινωνιακές, αλλά και επί της ουσίας, οι κυβερνητικές «κωλοτούμπες» που προέκυψαν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για την οικονομία και τον τουρισμό.
Εκεί που μέχρι πριν λίγες μέρες, και ενώ τα ΜΑΤ έδερναν τους ιθαγενείς πιτσιρικάδες στις πλατείες, μας έλεγαν ότι για να έρθουν οι ξένοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν «υγειονομικό διαβατήριο» (σ.σ. πρακτικά να έχουν κάνει τεστ για τον Covid 19), χθες το πήρε πίσω ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι «υγειονομικό διαβατήριο» αποτελεί η επιτυχής αντιμετώπιση του ιού από τη χώρα μας.

Με απλά λόγια, όταν οι τουρ οπερέιτορ τους είπαν ότι σιγά μη δώσει π.χ. το Αγγλάκι 140 λίρες επιπλέον για να κάνει τεστ και να έρθει διακοπές στην Ελλάδα, τα μάζεψαν περί «υγειονομικού διαβατηρίου». Και μία που αναφερθήκαμε στα Αγγλάκια, προχθές ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σε εκπομπή του BBC πρότεινε να υπάρξει αμοιβαία άρση καραντίνας για όσους θα ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα και το αντίστροφο. Χθες βέβαια δεν είπε κουβέντα επί του θέματος. Ίσως γιατί ήταν μία πολύ κακή μέρα για τους Βρετανούς που θρήνησαν 545 θύματα από τον ιό μέσα σε ένα 24ωρο. Το σκεπτικό, όμως, είναι ποιος θα έρθει στην Ελλάδα αν πρόκειται η χώρα του να τον βάλει καραντίνα κατά την επιστροφή του;

Yγειονομικό διαβατήριο

Το «υγειονομικό διαβατήριο», λοιπόν, μας είπαν ότι θα αντικατασταθεί από... δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους έρχονται στη χώρα. Και ο κ. Θεοχάρης έβαλε και τον καθηγητή Τσιόδρα στο «παιχνίδι» λέγοντας ότι αυτός και η αρμόδια επιτροπή θα γνωμοδοτούν για τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα ανοίγει τα σύνορά της.
Γράφαμε εδώ πριν λίγες μέρες ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ξένους επισκέπτες, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η ύφεση να ξεπεράσει κατά πολύ το 9,7% που προβλέπει η Κομισιόν για το 2020. Και ότι πλέον συγκρούεται η ανάγκη αυτή με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Έτσι, ούτε τεστ, ούτε καραντίνα, ούτε τίποτα για αυτούς που θα έρχονται στη χώρα. Τι θα λέει όμως άραγε σε δύο μήνες από τώρα ο «βαρύς» κύριος Χαρδαλιάς αν νοσήσουν ή πεθάνουν ηλικιωμένοι στα νησιά; Άλλωστε, δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε που έλεγε με ύφος «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»: ούτε εμβόλιο υπάρχει ακόμα, ούτε φάρμακο.

Και πώς να νιώθουν, άραγε, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις τα ημεδαπά... κορόιδα που έφαγαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ επειδή ήταν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω επιστροφής από το εξωτερικό και που η αστυνομία τους πέτυχε σε βόλτα στη γειτονιά; Επιλεκτικό... «ψάρωμα» και φουλ υποκρισία.