Η επιστροφή της «κουλτούρας» του εύκολου δανεισμού

Η επιστροφή της «κουλτούρας» του εύκολου δανεισμού
Ακολουθήστε μας στο Google news

On Air κάλεσμα του Άδωνι σε τραπεζική απιστία! Και μάλιστα... κατ εξακολούθηση.

22 Μαΐου 2020

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Δεν ξέρουμε τι θα είχε συμβεί σε άλλη χώρα εάν ένας υπουργός έλεγε ρητά στις τράπεζες να μην ακολουθούν το γράμμα του νόμου και να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

Εδώ, όμως, είναι Ελλάδα και τέτοιες επικίνδυνες, αλλά και πολιτικά ανήθικες παροτρύνσεις, περνούν σχεδόν απαρατήρητες.
Προχθές, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των αρμόδιων υπουργών για τα νέα μέτρα στην οικονομία και τον τουρισμό, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε ζωντανή σύνδεση πανελλαδικής εμβέλειας, προέτρεψε με κάθε επισημότητα τις τράπεζες στο αδίκημα της... απιστίας! Το επόμενο διάστημα πρόκειται να υπάρξουν διαφόρων ειδών χρηματοδοτήσεις αρκετών δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις και απευθυνόμενος σε τραπεζίτες και στελέχη είπε «να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας» και «να δίνουν γρήγορα τα δάνεια». Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός δεν κινδυνεύει νομικά από κάτι όταν τα λέει αυτά. Σε αντίθεση με έναν τραπεζοϋπάλληλο που μπορεί να κατηγορηθεί για απιστία αν υπογράψει εκταμίευση δανείου παρακάμπτοντας νόμους και κανόνες, και να πάει φυλακή.

Στις δηλώσεις του αυτές επικαλέστηκε λίγο - πολύ τις έκτακτες συνθήκες και την ανάγκη ρευστότητας στην αγορά. Και γι' αυτό είπε επίσης «με σεβασμό στους καταθέτες και τους μετόχους» από τη μία, «ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη και τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους και τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» από την άλλη (σ.σ. δηλαδή μία φορά είπε "το τυπικό γράμμα του νόμου" και μία "την αυστηρότητα", ακούσαμε πολύ προσεχτικά, για να μην πει ότι παραποιήσαμε τις δηλώσεις του).

Να επισημάνουμε ότι αναφέρθηκε επίσης και σε «παρατηρητήριο» που ήδη λειτουργεί, «πρωτόλεια» όπως είπε, το οποίο θα παρακολουθεί πότε και σε ποιους θα δίνονται αυτά τα δάνεια...

Πίσω από το πολιτικό ατόπημα της «ενθάρρυνσης» σε τέτοιες πρακτικές τις οποίες, δε λέμε, μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας καθώς και της εκλογικής του βάσης μπορεί να τις επικροτεί, υπάρχει και κάτι ακόμα: η επιστροφή της «κουλτούρας» του εύκολου δανεισμού, αυτού που γέμισε στο παρελθόν με μπλοκ ακάλυπτων επιταγών όλη την αγορά και με κάθε λογής δάνεια και κάρτες που «έσκασαν» μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας και τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ακόμα χρωστούν στις τράπεζες.

Είναι η ίδια κουλτούρα, βέβαια, του εύκολου δανεισμού που κατατάσσει σήμερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως τον πολιτικό φορέα με τα περισσότερα δανεικά -κι αγύριστα- σε όλη την Ευρώπη με 309 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα jodi graphics.

Όταν, όμως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Α. Γεωργιάδης και το μισό υπουργικό συμβούλιο χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στις τράπεζες έκαστος, όπως προέκυψε από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», ίσως να μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί η κουλτούρα του εύκολου δανεισμού, ακόμη και με την ενθάρρυνση της απιστίας όπως την περιγράψαμε παραπάνω, αποτελούν συστατικά άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.