Sport24 103.3: Από τα classics του Νίκου Μαστοράκη στα αθλητικά και το «μαύρο»

Sport24 103.3: Από τα classics του Νίκου Μαστοράκη στα αθλητικά και το «μαύρο»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πολυτάραχη ιστορία του σταθμού που «σίγησε» την περασμένη εβδομάδα.

01 Ιουνίου 2020

Δύο μήνες μετά το «λουκέτο» στον Sport24 103.3, ο Δημήτρης Μάρης αποφάσισε να δώσει οριστικό τέλος στον μέχρι πρότινος αθλητικό ραδιοσταθμό του, διακόπτοντας την ροή προγράμματος (έπαιζε μόνο μουσική non-stop) και να ρίξει «μαύρο» στη συχνότητά του, σταματώντας μια ιστορία 25 χρόνων στα ερτζιανά της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν το 1995. Ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος είχε ήδη μια μακρά πορεία στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, βγάζει στον αέρα το Radio Gold στους 105 FM. Ένα ιδιαίτερο εγχείρημα για τα ερτζιανά της Αθήνας, καθώς ήταν ένας μουσικός ραδιοσταθμός που έπαιζε τότε κλασσικές (κυρίως ροκ) επιτυχίες από τα 50's, τα 60's και τα 70's.

Τα «βάσανα» για το Radio Gold ξεκίνησαν το 2001, με την περίφημη «ραδιοσφαγή» του Υμηττού. Ήταν ένας από τους σταθμούς που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα, διέκοψε την λειτουργία του με αιτία τις παρεμβολές που (θα) δεχόταν το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στους δύο διαγωνισμούς για νέες άδειες που ακολούθησαν, το 2001 και το 2002, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κάποια εξ αυτών, και έγινε «πειρατής».

Έκτοτε το Radio Gold άλλαξε αρκετές φορές συχνότητα πριν καταλήξει στους 103.3, καθώς η παλιά του, η 105, παραχωρήθηκε στην ΕΡΤ. Είχε, επίσης, να αντιμετωπίσει και τις πολλαπλές κατασχέσεις των μηχανημάτων του από την ΕΕΤΤ, λόγω του ότι εξέπεμπε χωρίς άδεια.

Το 2004 δικαιώθηκε δικαστικώς από το ΣτΕ επειδή δεν έλαβε άδεια το 2002, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα ήταν από τους πρώτους που εξασφάλισαν Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας από το ΕΣΡ, μαζί με την Πειραϊκή Εκκλησία 91.2 και τον Diva 106.2 (νυν Mad Radio).

Το 2008 ο Νίκος Μαστοράκης πούλησε την συχνότητα στην «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα. Το Radio Gold έγινε από τότε web radio, και στους 103.3 ξεκίνησε να εκπέμπει ο Sentra FM. Ένα αθλητικό ραδιόφωνο που στελεχώθηκε από δημοσιογράφους της κοινής ιδιοκτησίας εφημερίδας «Goal News», και παραγωγούς του τότε Sportime 89.2 που μόλις είχε βάλει «λουκέτο».

4 χρόνια αργότερα, το 2012, αρχίζουν οι «περιπέτειες» και για τον Sentra 103.3. Με απόφαση του Φώτη Μπόμπολα ο σταθμός προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο πρόγραμμά του, απολύοντας δημοσιογράφους και τεχνικούς. Για λίγους μήνες έπαιζε μόνο μουσική, λόγω κινητοποιήσεων των τεχνικών, αλλά επαναλειτούργησε με κάποιες (λίγες) από τις παλιές εκπομπές του.

Στα τέλη του 2014 έκλεισε άλλο ένα «deal» για τη συχνότητα. Ο Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης της 24 Media, εξαγόρασε το 50% του Sentra 103.3 και το management του, για να θέσει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2015 το Sport24 Radio. Την ραδιοφωνική έκδοση του Sport24.gr, που στελέχωναν πολλοί δημοσιογράφοι των site της 24 Media μαζί με ορισμένους παραγωγούς από τον Sentra FM.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Sport24 103.3 έκανε πολλές «μεταγραφές», κυρίως ονόματα που προέρχονταν από τον Σπορ FM 94.6, και σταδιακά «έχτισε» το βτου κι ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων σταθμών στην περιφέρεια και την Κύπρο. Κινούνταν σε ποσοστά γύρω από το 4%, ενώ είχε «φανατικούς» ακροατές, όντας από τους πρώτους στις ακροαματικότητες, στη λίστα με την μέση διάρκεια ακρόασης. Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ο Sport24 103.3 διέκοψε οριστικά το αθλητικό του πρόγραμμα.

Παρ' όλη την επιτυχία του εγχειρήματος, η εταιρεία «N.S.P. Ραδιοφωνική Α.Ε.» που λειτουργούσε τον ραδιοσταθμό, εξακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργεί με τα «βάρη» που άφησε σε αυτήν η προηγούμενη ιδιοκτήτριά της. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, από τις αρχές του 2015 -οπότε και ανέλαβε τον έλεγχό της «N.S.P.» η 24 Media- μέχρι σήμερα, έχουν μπει στα ταμεία της περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΑΜΚ, για να καλυφθούν οι ζημίες προηγούμενων χρήσεων και να αυξηθεί το μερίδιο του Δημήτρη Μάρη στον ραδιοσταθμό (από 50% σε 67%). Επιπλέον εκκρεμούσαν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος της εταιρείας, κυρίως από απολυμένους τεχνικούς της εποχής του Sentra FM, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δικαιώνονταν.

Τα τελευταία γεγονότα ήταν η βασική αιτία που οδήγησε την 24 Media στο να «τραβήξει την πρίζα» στους 103.3. Παρά το γεγονός ότι ήταν η ραδιοφωνική της «ναυαρχίδα», και ένας σημαντικός «παίκτης» στον ανταγωνισμό των αθλητικών ραδιοσταθμών.