Τα κλαμπ του Λονδίνου εκπέμπουν SOS

Τα κλαμπ του Λονδίνου εκπέμπουν SOS
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν θα επιβιώσουμε της κρίσης, λένε οι ιδιοκτήτες τους

27 Μαΐου 2020

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που τα λονδρέζικα κλαμπ έκαναν τα τελευταία πάρτι τους, πριν η πανδημία του κορωνοϊού επιβάλλει το κλείσιμό τους, στο πλαίσιο του lockdown που αποφάσισε -πολλοί υποστηρίζουν, καθυστερημένα- η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Από τότε ως σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Time Out, πολλά από τα κλαμπ της πρωτεύουσας δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, παρά τα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε για τη στήριξη των επιχειρήσεων (απαγόρευση έξωσης, χρηματικές ενισχύσεις, κλπ).

Τεράστιο κόστος

Σύμφωνα με δηλώσεις ιδιοκτητών στο ρεπορτάζ, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το τεράστιο κόστος των ενοικίων στην βρετανική πρωτεύουσα, που κάνει τα χρήματα που η κυβέρνηση προσφέρει σε επιχειρήσεις, όπως τα κλαμπ, να μη φθάνουν ούτε για τα βασικά.

Ταυτόχρονα, οι προϋποθέσεις για να λάβουν την ενίσχυση είναι τέτοιες που, επί της ουσίας εξαιρούν, όχι μόνο τα κλαμπ, αλλά και πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως παμπ ή και μουσικές σκηνές, που μένουν χωρίς καν τα χρήματα από το κράτος.

«Στη ΜΕΘ»

Πολλοί ιδιοκτήτες περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «ζωή στη ΜΕΘ» για τα κλαμπ, που συνεχίζουν να υπάρχουν χάρη στο νόμο περί πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος απαγορεύει τις εξώσεις ως τις 21 Ιουνίου, ωστόσο, οι προοπτικές δείχνουν σκοτεινές.

Ακόμα και μετά την άρση του lockdown, εκ των πραγμάτων τα κλαμπ θα υποχρεωθούν να μειώσουν τη χωρητικότητά τους, για λόγους «κοινωνικής αποστασιοποίησης», που σημαίνει ότι ο τζίρος τους θα μειωθεί αναλόγως: έρευνα έδειξε ότι με 43% κάλυψη χωρητικότητας, μέσα σε δύο μήνες το 63% των κλαμπ θα έβαζε λουκέτο.

Βοήθεια από το δήμο

Ευτυχώς, σημειώνει το ρεπορτάζ, υπάρχουν ακόμα ελπίδες: κατ' αρχάς, ο δήμος του Λονδίνου προσφέρει 675.000 λίρες για τη στήριξη των πιο «ευπαθών» LGBTQ+ και grassroots επιχειρήσεων και καλεί την κυβέρνηση να παράσχει στον τομέα αυτό πλήρη και ουσιαστική στήριξη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πρωτοβουλία #SaveOurVenues, που καλεί τους κλάμπερς σε υποστήριξη μέσω δωρεών των επιχειρήσεων, καθώς και δύο πρωτοβουλίες, η #raisethebar που ζητά να αυξηθεί το όριο ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να λάβουν τη βοήθεια του κράτους και η πρωτοβουλία #NationalTimeOut, η οποία ζητά 9μηνο πάγωμα των ενοικίων, ώστε οι επιχειρήσεις να μην αυξάνουν το χρέος του.