Φωτογραφικές προκηρύξεις, απευθείας αναθέσεις, εξαίρεση πληττομένων

Φωτογραφικές προκηρύξεις, απευθείας αναθέσεις, εξαίρεση πληττομένων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οργή των εργαζομένων σε Θέαμα-Ακρόαμα για τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού με επιστολή τους σε υπουργούς.

28 Μαΐου 2020

«Επιχειρείτε να ανταποκριθείτε στην αγωνία όλων, όσοι, από τον χώρο του Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αναπαράγει πλήρως τα εργασιακά τους προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες. Ειλικρινά αισθανόμαστε σαν να μας εμπαίζετε. Μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, ανταποκρίνεστε τελικά στο μεγάλο πρόβλημα του χώρου, αναπαράγοντας και νομιμοποιώντας το μεγάλο πρόβλημα του χώρου; Τις φωτογραφικές προκηρύξεις, τις απευθείας αναθέσεις, την εξαίρεση των πλέον πληττομένων;».

Σκληρή γλώσσα και σοβαρές κατηγορίες έχει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στάλθηκε σήμερα το μεσημέρι στους Υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας, Λίνα Μενδώνη και Γιάννη Βρούτση, αντίστοιχα.

 

Για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

- «Αν και το πρόγραμμα διαφημίστηκε ως πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, η υλοποίησή του έγινε από τους εποπτευόμενους οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται ο προγραμματισμός του καλλιτεχνικού τους προγράμματος. Δηλαδή όχι με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά με απ’ ευθείας αναθέσεις από τους ίδιους τους οργανισμούς, μία εποχή που το αίτημα της διαφάνειας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ».
- «Όσο εντυπωσιακή κι αν ήταν η κάλυψη του προγράμματος από τον Τύπο, δεν παύει να αφορά ένα κονδύλι μόνο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το πακέτο των 15 εκατομμυρίων που είχατε εξαγγείλει ως στήριξη του πολιτισμού την περίοδο του καλοκαιριού».
- Από το πρόγραμμα «αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο παραγόμενο “ανεξάρτητο” πολιτιστικό προϊόν».
- «Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να θέσει ρήτρα για την αποφυγή αυθαιρεσιών στα χρήματα που θα δοθούν;».
- Είναι διατεθειμένο το ΥΠΠΟ να στηρίξει αίτημα των Σωματείων να μην γίνουν «αποδεκτές απλήρωτες πρόβες και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι;». Αν είναι «να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

 

Για την πλατφόρμα αιτήσεων για το έκτακτο επίδομα προς όσους δεν το είχαν λάβει

 - «Φτάσαμε στις 26 Μαΐου για να ανοίξει η πλατφόρμα για το έκτακτο βοήθημα Μαρτίου – Απριλίου, ενώ τα μέτρα στήριξης βάσει των νέων εξαγγελιών και δεσμεύσεών σας, δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στο πληροφοριακό σύστημα».


Για το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού

- Πότε ακριβώς το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας «στις απολύτως απαραίτητες συμπληρώσεις και διορθώσεις, ανταποκρινόμενοι στις δεσμεύσεις σας, αυτές που αναφέρονταν και σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ όταν παραδεχόσασταν ότι έχετε κι εσείς εντοπίσει «ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων».

Όπως τέλος προειδοποιεί η Π.Ο.Θ.Α. ζητώντας ως «εξαιρετικά επείγουσα» συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα αυτά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, η «“λογική του σταγονόμετρου” με την οποία διαχειρίζεστε την κρίση, όλο αυτό τον καιρό, μπορεί να είναι επικοινωνιακά επωφελής, επειδή προβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού σαν να δίνει συνεχώς νέες παροχές, ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και εκνευρισμό στον χώρο του πολιτισμού».

_______________________________________

Την επιστολή υπογράφουν εκπροσωπώντας το Δ.Σ. του Σωματείου ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Π.Ο.Θ.Α. Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Σκόνδρας.