«Μουδιασμένη» η επανεκκίνηση στην εστίαση

«Μουδιασμένη» η επανεκκίνηση στην εστίαση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, μετά την άρση των σχετικών περιοριστικών μέτρων.

01 Ιουνίου 2020

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Αρκετός κόσμος φαίνεται ότι είναι «μαγκωμένος» ακόμα και δεν βγαίνει γιατί εξακολουθεί να φοβάται τον κορωνοϊό (σ.σ. κατανοητό και ανθρώπινο, ειδικά για αυτούς που έχουν ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους), αλλά και επειδή έχουν αρχίσει ήδη και σφίγγουν τα πράγματα και στα οικονομικά.

Ειδικά, λοιπόν, σε ότι αφορά τα εστιατόρια η πρώτη εβδομάδα ήταν από κακή έως... απογοητευτική. Από 3-4 πελάτες όλη τη μέρα, είτε επρόκειτο για «καλά» μαγαζιά του κέντρου με πανάκριβα ενοίκια, είτε για φαγάδικα με χρέωση τύπου 13 ευρώ το άτομο και ελεύθερη κατανάλωση.

Τα μαγαζιά στην Πλάκα

Στην πρώτη περίπτωση, μαγαζιά πλησίον της Πλάκας που τα ενοίκιά τους είναι... αστρονομικά (ακόμη και 20 χιλ. ευρώ το μήνα), έφτασαν να έχουν τζίρο 50-150 ευρώ τη μέρα λόγω και της παντελούς έλλειψης τουριστών που αποτελούν και το βασικό κομμάτι της πελατείας τους. Τώρα περιμένουν να δουν αν, πότε και πόσοι τουρίστες θα έρθουν τελικά γιατί στο μεταξύ τα έξοδα τρέχουν κανονικά.

Εξάρχεια και Πανόρμου

Πεσμένη η κίνηση όμως και σε καφέ - μπαρ ακόμη και σε hot περιοχές όπως τα Εξάρχεια και η Πανόρμου. Στο φόβο του ιού και τα οικονομικά που αναφέραμε παραπάνω, προστίθεται και η αποφυγή, από πολλούς, των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και το ότι ο φοιτητόκοσμος που συνήθως δίνει «ζωή» σε αυτές τις γειτονιές, τώρα κάνει μαθήματα από το σπίτι και ετοιμάζεται για εξεταστική.

Και οι συνοικίες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάπως καλύτερα τα πήγαν τα συνοικιακά-προαστιακά καφέ - μπαρ καθώς πολλοί προτίμησαν να πιουν ένα καφέ και μια μπύρα στη γειτονιά τους, για να αποφύγουν τη μετακίνηση.