Στα «χαμηλά» ο δείκτης εμπιστοσύνης των Ελλήνων στα ΜΜΕ

Στα «χαμηλά» ο δείκτης εμπιστοσύνης των Ελλήνων στα ΜΜΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Λίγα εξ αυτών δεν υπηρετούν επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα» σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

16 Ιουνίου 2020

Η μέτρηση αξιοπιστίας των ελληνικών media έγινε από το ίδρυμα Reuters, που εδρεύει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λειτουργεί (και) ως παρατηρητήριο των ειδησεογραφικών ΜΜΕ. Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από κατοίκους πόλεων κατά την τετραετία από το 2016 έως το 2020. Την έρευνα την επιμελήθηκε Ελληνας λέκτορας, ο Αντώνης Καλογερόπουλος. 

Όπως αναφέρει η έρευνα, λιγότερο από το 1/3 των πολιτών (28%) δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τις ειδήσεις που μεταδίδονται από τα media γενικά, με το ίδρυμα να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «λίγα εξ αυτών αντιμετωπίζονται (σ.σ. από το ευρύ κοινό) ως ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα». Ακόμα χαμηλότερος είναι ο δείκτης εμπιστοσύνης σε ό,τι κυκλοφορεί στα social media (21%), παρά την διαρκή άνοδό τους στην προτίμηση των χρηστών του internet, ενώ μόλις το 11% πληρώνει για να ενημερωθεί μέσω web.

Η πηγή ενημέρωσης που προτιμά η πλειοψηφία του κοινού είναι με διαφορά το διαδίκτυο (92%), ακολουθούν τα social media (71%) και η τηλεόραση (67%) με μικρή διαφορά και τελευταίος και «καταϊδρωμένος» βρίσκεται ο Τύπος με 24%.

Όσον αφορά τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ πρώτο brand σε ακροαματικότητα/τηλεθέαση είναι ο ΣΚΑΪ, με τους ερωτηθέντες να τον ακούν/βλέπουν συχνά (πάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα) σε ποσοστό 38% και λιγότερο κατά 55%. Ακολουθούν ο ΑΝΤ1, ο Alpha, η ΕΡΤ και το Star που κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Στα ενημερωτικά portals πρώτα σε επισκεψιμότητα είναι το Newsbomb.gr και το Dikaiologitika.gr με το 16% των χρηστών να τα επισκέπτεται πάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν το In.gr και το News247.gr και στην πέμπτη βρίσκεται το Protothema.gr.

Στον δείκτη αξιοπιστίας όμως το σκηνικό αλλάζει για ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Την πρώτη θέση σε θετικές γνώμες μοιράζονται με 62% το Dikaiologitika.gr και η Καθημερινή, κι ακολουθούν στην τρίτη θέση ο Alpha (59%) και στην τέταρτη ο ΑΝΤ1 και η Real News (58%), ενώ αρκετά ψηλά -στην έκτη θέση- βρίσκονται οι τοπικές εφημερίδες (57%).

Αντιθέτως, τις λιγότερες θετικές γνώμες έχουν τα... δύο πρώτα σε επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τους παραπάνω δείκτες. Το Newsbomb.gr με 48% και ο ΣΚΑΪ με 51%. Στην τρίτη θέση το Πρώτο Θέμα (52%), στην τέταρτη το Star (53%) και στην πέμπτη η Εφημερίδα των Συντακτών μαζί με το News247.gr (54%).

Ως προς τις αρνητικές γνώμες πρώτος και με σχετικά μεγάλη διαφορά είναι ο ΣΚΑΪ με 31%, κι ακολουθούν το Πρώτο Θέμα με 25%, το Newsbomb.gr με 24%, το Star με 23% και η ΕΡΤ με 22%. Αξιοσημείωτο, πάντως, το γεγονός ότι δύο ΜΜΕ που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, η Καθημερινή του Θέμη Αλαφούζου και ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους σε θέματα αξιοπιστίας...