Η μουσική γιορτάζει

Η μουσική γιορτάζει
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όλες οι σημερινές εκδηλώσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

20 Ιουνίου 2020

Φέτος θα παρακολουθήσουμε τις συναυλίες από την τηλεόραση, διαδικτυακά, αλλά και από το ραδιόφωνο.

Μουσικός μαραθώνιος

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής, η Αθήνα θα δώσει το παρόν από την Τεχνόπολη.

26 πόλεις από την Ελλάδα και, για πρώτη φορά, 12 πόλεις της Ευρώπης (Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κρακοβία, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Μιλάνο, Λιουμπλιάνα, Λισσαβόνα, Πράγα και Σκόπια), ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν έναν μουσικό μαραθώνιο 10 ωρών που θα μεταδοθεί ζωντανά σε multicast.

Ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες συναυλίες -από κλασική, jazz, παραδοσιακή μέχρι pop, rock και funk- μας μεταφέρουν στα πιο εμβληματικά μα και… απρόσμενα σημεία ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου.

Η Αθήνα, ολοκληρώνοντας την 2η Athens Music Week, εκπέμπει από τα 30 μέτρα ύψος και το Παρατηρητήριο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ένα ιστορικό τοπόσημο με θέα 360 μοιρών. Εκεί θα βρεθούν – ενώ εμείς θα τα ακούμε διαδικτυακά- τρία ξεχωριστά σχήματα για να μας παρουσιάσουν ό,τι πιο φρέσκο έχει να επιδείξει η αθηναϊκή σκηνή. Θα απολαύσουμε το urban κουαρτέτο των Tfatfy και τα eastern jazz/funk μονοπάτια στα οποία περιπλανιέται, την παραγωγό και vocalist Mica Eio μαζί με τον μοναδικό ήχο της, αλλά και τη world jazz performer Αγγελική Τουμπανάκη με το πολυσυλλετικό project της CrossOvers.

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα ψηφιακά κανάλια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Από το Αίθριο των Μουσών και τον Κήπο του Μεγάρου

Συγκεκριμένα οι συναυλίες που φιλοξενούνται στο Αίθριο των Μουσών και στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής χωρίς την παρουσία κοινού, παρουσιάζονται live από την ΕΡΤ 2 και ταυτόχρονα μεταδίδονται ζωντανά οnline από το site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την ΕΡΤ Web TV και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Καλλιτέχνες και σύνολα που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό μας καλούν σε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της κλασικής δημιουργίας, της όπερας, του μιούζικαλ και της τζαζ.

Συμμετέχουν τα Έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον Μιχάλη Οικονόμου, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, οι λυρικοί τραγουδιστές Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος), ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και το George Kontrafouris Trio.

Gala μουσικής από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, τα φώτα της σκηνής ανάβουν ξανά και διακεκριμένοι κι ανερχόμενοι μουσικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παίρνουν τις θέσεις τους στα αναλόγια παρουσιάζοντας ένα gala μουσικής δωματίου Ευρωπαίων συνθετών, σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, από το Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Γεωργιάδη και τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας, περιλαμβάνει αριστουργήματα των Schumann, Mendelssohn, Mahler και άλλων.

Η συναυλία θα μεταδοθεί μέσω facebook live.

Τέσσερις Ορχήστρες στη Θεσσαλονίκη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΜOYSA -Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν, για πρώτη φορά, σε μία κοινή καλλιτεχνική δράση με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 40-50 μουσικοί της κάθε Ορχήστρας, τηρώντας τις αποστάσεις, εμφανίζονται στο αίθριο του Μουσείου, δημιουργώντας ένα μουσικό μωσαϊκό με αγαπημένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.