Κορνήλιος Μιχαηλίδης: «Το πιο εύκολο θα ήταν να ακυρώσουμε το φετινό φεστιβάλ»

Κορνήλιος Μιχαηλίδης: «Το πιο εύκολο θα ήταν να ακυρώσουμε το φετινό φεστιβάλ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κουφονησίων, μιλάει στο Loaded.gr με αφορμή την πέμπτη χρονιά διεξαγωγής του.

14 Ιουλίου 2020

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός με ιδιαίτερη σημασία. Φέτος και παρά τις αντίξοες συνθήκες, το Φεστιβάλ παρέμεινε ενεργό και ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί από τις 19 Ιουλίου έως και τις 29 Αυγούστου με τέσσερις συναυλίες και μία μουσικοθεατρική παράσταση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Πώς είχε προκύψει η ιδέα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ;

Η ιδέα είχε προκύψει αρκετά χρόνια πριν την επίσημη θεσμοθέτησή του. Επειδή είμαστε μια οικογένεια μουσικών και ανέκαθεν δίναμε κάποιες συναυλίες για φίλους στην αυλή μας, σιγά-σιγά αυτό προσέλκυε ολοένα και περισσότερο κόσμο, μέχρι που κάποια στιγμή λάβαμε την υποστήριξη από την Κοινότητα κι έτσι, το 2016, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε επισήμως φεστιβάλ. Φέτος, είναι η πέμπτη συναπτή χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

Τι αριθμό επισκεπτών συγκεντρώνει κάθε χρόνο;

Ανά συναυλία περίπου 100-120 άτομα, άλλωστε αυτή είναι και η χωρητικότητά μας. Κάθε χρόνο έχουμε και διαφορετικό αριθμό συναυλιών. Φέτος θα έχουμε πέντε εκδηλώσεις, οι οποίες όμως λόγω των αποστάσεων ασφαλείας, θα είναι αναγκαστικά μειωμένης χωρητικότητας. Προσπαθούμε να απλώσουμε το εύρος των εκδηλώσεων, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα κάποιος που έρχεται στο νησί να συμπίπτει με τουλάχιστον μία συναυλία.

Οι επισκέπτες έρχονται αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Κουφονησίων ή στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο νησί;

Στην αρχή ήταν στο πλαίσιο των διακοπών τους. Στην πορεία καταφέραμε, αποκτώντας μεγαλύτερη απήχηση, να προσεγγίσουμε και κοινό που ήταν εξειδικευμένο και ερχόταν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ. Αυτός είναι και ο στόχος μας, προσπαθεί ο καθένας μας με τον τρόπο του να βάλει το λιθαράκι του έτσι ώστε  να προσελκύσει κόσμο στο νησί. Επειδή το νησί βρίσκεται συνεχώς σε ανάπτυξη και το στίγμα του δεν είναι απόλυτα καθορισμένο, έχουμε περιθώρια επιρροής προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί. Πρέπει όμως να τονίσω ότι το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εξοικείωσης με την μουσική.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα;

Τη φετινή χρονιά θα δούμε τέσσερις συναυλίες και μια μουσικοθεατρική παράσταση. Το πρόγραμμα είναι ποικιλόμορφο. Αρχίζει με συναυλία αφιέρωμα στον Μπετόβεν με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννησή του, στην οποία θα συμμετάσχει σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στη συνέχεια, θα έχουμε ένα ρεσιτάλ με φλάουτο και πιάνο με δύο νέους πολυβραβευμένους Έλληνες σολίστες τον Στάθη Καραπάνο και τη Νεφέλη Μούσουρα. Θα ακολουθήσει μια συναυλία με γερμανούς καλλιτέχνες που είναι αφιερωμένη στο Γερμανικό lied.

Επίσης, θα έχουμε ένα  ρεσιτάλ πιάνου αλλά και μουσικής δωματίου με τον διάσημο Ρώσο πιανίστα Nikolay Lugansky ο οποίος αρχικά θα παίξει μόνος του και στη συνέχεια με τον Ρώσο τσελίστα Pavel Gomziakov. Η τελευταία παράσταση στις 29 Αυγούστου είναι μουσικοθεατρική με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνσή μου, όπου θα παρουσιάσουμε το έργο του Igor Stravinsky «Η Ιστορία του Στρατιώτη» σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Φέτος εκτός από μουσική, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και εικαστικά. Πώς προέκυψε;

Για πρώτη φορά φέτος θα συνδυάσουμε τη μουσική και το θέατρο με τα εικαστικά. Φιλοξενούμε μια έκθεση που τη διοργανώνει το Tryfon Art Residence με πίνακες και γλυπτά νέων Ελλήνων καλλιτεχνών την οποία θα μπορεί να επισκέπτεται δωρεάν ο κόσμος που θα έρχεται στις συναυλίες. Άλλωστε και οι συναυλίες φέτος θα γίνονται δωρεάν λόγω της πανδημίας αφενός για να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία και αφετέρου για να αποφύγουμε τον συνωστισμό στις ουρές για τα εισιτήρια.

Και όλα αυτά εντάσσονται και σε μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον

Επειδή στο νησί έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με θαλάσσια ζώα όπως δελφίνια, φώκιες και χελώνες, αποφασίσαμε να συμβάλουμε φέτος σε αυτό το κομμάτι προκειμένου να προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση αλλά και ευαισθητοποίηση. Θα υπάρχει ταμείο προαιρετικής οικονομικής ενίσχυσης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την ενίσχυση του Καταφύγιου Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, που εδρεύει στους Λειψούς. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία του Καταφυγίου γιατί περιθάλπει και σώζει – απελευθερώνει τα ζώα που είναι είτε τραυματισμένα είτε σε αιχμαλωσία.

Δεδομένου ότι φέτος πολλά φεστιβάλ ακυρώθηκαν σκεφτήκατε και εσείς να πράξετε αναλόγως;

Η αλήθεια είναι ότι το πιο εύκολο για εμάς θα ήταν να το ακυρώσουμε γιατί αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Για τρεις μήνες δεν γνωρίζαμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε και αυτή η ασάφεια μας κράτησε πίσω. Επίσης, οικονομικά ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά καταφέραμε να διασώσουμε το Φεστιβάλ γιατί το αίσθημα της ευθύνης, της προσφοράς και της συνέπειας που έχουμε απέναντι στην τοπική κοινωνία μας έδωσε το κίνητρο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Επίσης, όλο αυτό δεν έχει καμία έκπτωση στην ποιότητα των συναυλιών, καθώς καί φέτος, φροντίζουμε να διασφαλίσουμε την ολοένα και αυξανόμενη ποιότητα του φεστιβάλ. Θέλω να προσθέσω ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή τους. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας και κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι οι Μικρές Κυκλάδες. Το Φεστιβάλ τελεί για πρώτη φορά φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πράγμα το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δικαιώνει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κουφονησίων

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Να ζήσεις Ludwig!»

  • Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
  • Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
  • Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
  • Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
  • Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο
  • Συμμετέχει η βιολίστα Τάνια Χαριτοπούλου
  • Πιάνο: Ναταλία Μιχαηλίδου

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Lighter than air»

  • Φλάουτο: Στάθης Καραπάνος
  • Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Στη Μακρινή Αγαπημένη» Αφιέρωμα στο Γερμανικό lied

  • Μπασοβαρύτονος: Andreas Wolf (Γερμανία)
  • Πιάνο: Matthias Alteheld (Γερμανία)

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Russian Masters»

  • Πιάνο: Nikolay Lugansky (Ρωσία)
  • Βιολοντσέλο: Pavel Gomziakov (Ρωσία)

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δημοτικό Σχολείο Κουφονησίων, ώρα 20:30

«Igor Stravinsky: Η Ιστορία του Στρατιώτη»

  • Μουσική Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
  • Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Μαριλένα Κατρανίδου
  • Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έκτορας Λιάτσος, Δρόσος Σκώτης, Άγγελος Νεράντζης
  •  Εικαστική Σύνθεση-Σκηνικά: Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα
  •  Βιολί: Γιώργος Μάνδυλας
  • Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς
  • Κλαρινέτο: Κωνσταντίνος Τζέκος
  • Φαγκότο: Οδυσσέας Μπάσσιος
  • Τρομπέτα: Σπύρος Αρκούδης
  • Τρομπόνι: Κωνσταντίνος Αυγερινός
  • Κρουστά: Σπύρος Λάμπουρας
  • Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών      

Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ