MFRR: «Εκδικητικό για τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ το μοίρασμα των χρημάτων για το «Μένουμε Σπίτι»»

MFRR: «Εκδικητικό για τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ το μοίρασμα των χρημάτων για το «Μένουμε Σπίτι»»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ελευθερίας του Τύπου για την περίφημη «λίστα Πέτσα».

15 Ιουλίου 2020

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αρμόδιο για τα ΜΜΕ Στέλιο Πέτσα, το Media Freedom Rapid Response που υποστηρίζεται από ενώσεις δημοσιογράφων, το διεθνές ίδρυμα Τύπου (IPI) και την Κομισιόν, εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του για την αμφιλεγόμενη διανομή των χρημάτων της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», θέτοντας ζήτημα για την διαφάνεια της κυβέρνησης και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας.

Στο κείμενό του, μεταξύ άλλων, το MFRR αναφέρει από τη μια το παράδειγμα του Documento που δεν έλαβε καθόλου χρήματα από την «λίστα Πέτσα», κι από την άλλη την περίπτωση πάνω από 200 ιστοσελίδων που βρίσκονται σε αυτήν αλλά δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο των Online Media, και έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή επισκεψιμότητα.

Επιπλέον το ίδρυμα επικρίνει τον Στέλιο Πέτσα για τη δήλωσή του εναντίον του Documento, ότι δεν επιδοτήθηκε επειδή παράγει «fake news», καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις έρευνές του, ενώ ζητά εξηγήσεις και για την επιλογή της Initiative Media ως υπεύθυνη για το μοίρασμα των χρημάτων του «Μένουμε Σπίτι».

«Αντί να βασιστούν στην αντικειμενικότητα και την δικαιοσύνη, φαίνεται πως τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιδότηση των ελληνικών ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη εκδικητικά για τα media που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. [...] Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί ανατέθηκε σε μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία να διανέμει δημόσιο χρήμα, παρά σε έναν διαφανή δημόσιο φορέα. Αυτή η μέθοδος ήταν αφενός αδιαφανής κι αφετέρου οδήγησε σε μακροχρόνιες αναβολές της δημοσιοποίησης ζωτικής σημασίας πληροφοριών. Παρόλο που χαιρετίζουμε την κίνηση, του να φέρετε στο φως ολόκληρη τη λίστα, πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει από την αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το MFRR.