Guitarte Ensemble: «Στη μουσική, η τράπουλα πρέπει να ανακατεύεται συχνά»

Guitarte Ensemble: «Στη μουσική, η τράπουλα πρέπει να ανακατεύεται συχνά»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το συγκρότημα, θα μας ταξιδέψει στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία που έγιναν τραγούδια, την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης»

19 Ιουλίου 2020

Με αφορμή αυτήν την ξεχωριστή βραδιά, ο Νίκος Χατζηελευθερίου και τα μέλη του Guitarte ensemble Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου, κάνουν έναν διάλογο για το loaded.gr σχετικά με τον Καββαδία και τους λόγους που τους έσπρωξαν να παίξουν τη μελοποιημένη ποίησή του.

Νίκος Χατζηελευθερίου: «Στη μουσική, η τράπουλα πρέπει να ανακατεύεται συχνά, ώστε το κοινό να μη νιώθει το παιχνίδι προβλέψιμο. Έτσι, από τα "4 Concerti grossi...a preparar l'avvenire" (που αποτελεί το τελευταίο CD και τον προηγούμενο χειμωνιάτικο κύκλο συναυλιών μας ως guitarte ensemble), περνάμε σ' ένα καλοκαιρινό ταξίδι με τραγούδια που προέκυψαν από μουσικές πράξεις πάνω σε ποιήματα του Νίκου Καββαδία».

Χρήστος Φάκλαρης: «Στην πραγματικότητα, ψάχναμε εδώ και καιρό μια ευκαιρία να δώσουμε ξανά το στίγμα μιας πιο σύνθετης συναυλιακής παραγωγής, όπως κάναμε και παλιότερα, με το "Καταραμένο φίδι" το χορόδραμα του Μ. Χατζιδάκι που παρουσιάσαμε με θέατρο σκιών, κείμενα και αφηγητή ή την παράσταση "Τα ημερολόγια ενός διαβόλου" με μουσική, τραγούδι, χορό σε κείμενα και ποίηση των Κ. Π. Καβάφη - Φ. Πεσσόα και αρκετές άλλες».

Άννα Σαρτζίδου: «Ακούγοντας από τον Χρήστο όλα αυτά και αναλογιζόμενη όλη αυτή την πορεία -ως το πρόσωπο που ενσαρκώνει τη μετάβαση από τον ορχηστρικό χαρακτήρα του συνόλου στον πιο σύνθετο, συναυλιακό χαρακτήρα με τραγούδι, κείμενο, κίνηση κ.λπ.-  πιστεύω ότι μόνο κέρδη αποφέρει σε καλλιτέχνες και κοινό η συνύπαρξη και η σύνθεση των εκφραστικών μέσων».

Χριστίνα Πολυκρέτη: «Να παρέμβω όμως κάπου εδώ, ως πιο νέο μέλος του guitarte και να φέρω τη συζήτηση από το παρελθόν στο παρόν. Λοιπόν, τα τραγούδια των "Ξέμπαρκων", είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μίξη ανάμεσα στην καντάδα και στον ήχο της αμερικανικής μπαλάντας. Μέσα απ' όλα αυτά είναι σαν να ξεφυτρώνει ένας ναυτικός και να διαβάζει ένα ποίημα που μόλις έγραψε....»

Ν.Χ. «....Ωραίο! Μπορεί μάλιστα να πει κάποιος ότι αυτό το πρόσωπο είναι προφανώς απροσδιόριστης ηλικίας, καταγωγής, φύλου, χρώματος και γλώσσας. Μια πανσπερμία ανθρωπιάς πηγάζει από την ποίηση του Καββαδία....»

Χ.Φ. «....Και μάλιστα δοσμένη με μοναδική αμεσότητα και απλότητα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ηχητική ανάπλαση για κιθάρες και ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο παιξίματος...»

Α.Σ.... «Οπότε, δικαιούμαι να πω, ότι υπάρχει κι ένα ιδιαίτερο βάρος ευθύνης στον τρόπο με τον οποίο θα εκφέρεις τον ποιητικό λόγο τραγουδώντας. Ξέρετε, το κάθε τραγούδι είναι ένας μικρός ρόλος, όταν μάλιστα τα τραγούδια περιλαμβάνονται σε μια ενότητα κατά κάποιον τρόπο μονοθεματική, πρέπει να έχεις τις κεραίες ανοιχτές για να λάβεις το μικτό σήμα ποίηση-μουσική με καθαρότητα και σαφήνεια και αναλόγως να το αποδώσεις στον ακροατή...»

Χ.Π. «...Ο ακροατής, το κοινό μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι πάνω απ' όλα, περιμένουμε με αγωνία να ταξιδέψουμε. Να καλύψουμε και να υπερβούμε τις αποστάσεις μέσα από την τέχνη και την απόλαυσή της. Κι αυτό θα γίνει την Κυριακή 26 Ιουλίου στο θέατρο Ρεματιάς...»

Ν.Χ. «Μπαρκάρουμε, λοιπόν, όπως λένε οι ναυτικοί.... Δεν θα μείνουμε "Ξέμπαρκοι", γιατί μαζί μας θα είναι κι ο Γ. Σπανός, η Μ. Κωχ και φυσικά ο Θάνος Μικρούτσικος με τις θαυμάσιες μελοποιήσεις τους. Η συνέχεια επί σκηνής».

Λεπτομέρεις για τη συναυλία ΕΔΩ: