Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Στο 1/4 η επιχορήγηση σε σχέση με το 2008

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Στο 1/4 η επιχορήγηση σε σχέση με το 2008
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε για το 2020-21 να είναι πλούσιο και λαμπερό, ωστόσο η ΚΟΑ αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα

23 Ιουλίου 2020

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020- 2021 παρουσίασε διαδικτυακά, ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Στέφανος Τσιαλής. Ο ίδιος δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση του προγράμματος (κάθε χρόνο γινόταν στο Χίλτον, φέτος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δοκιμών της Ορχήστρας) αλλά στο τέλος αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα. Ποια είναι αυτά; Η χαμηλή επιχορήγηση και το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο.

«Είναι δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν επιθυμούμε η ανοδική πορεία της κατά τα δέκα τελευταία χρόνια να έχει συνέχεια.

Καταρχήν, η πολύ χαμηλή επιχορήγηση που αυτή τη στιγμή είναι στο ¼ του ποσού που η ΚΟΑ λάμβανε το 2008 και στη συνέχεια το απαρχαιωμένο - ανίκανο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της εποχής μας -  θεσμικό της πλαίσιο που χρονολογείται από το 1942.

Η πολιτική ηγεσία γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό και καλείται επιτακτικά, αν επιθυμεί να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ορχήστρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να συνεργαστεί με τις κρατικές ορχήστρες για την ανανέωση του θεσμικού πλαισίου», είπε ο κ. Τσιαλής.

 

Παρά τη δυσχερή συγκυρία με την πανδημία, η νέα σεζόν είναι γεμάτη συνεργασίες με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Λανγκ Λανγκ, αλλά και ο Ντανιήλ Τριφόνοφ.

Κορυφώνοντας την αναμέτρηση με την έννοια Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον ομώνυμο Κύκλο. Παράλληλα, εγκαινιάζει τρεις ακόμη Κύκλους Μουσικής (Κύκλος Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις, Κύκλος Σοστακόβιτς και Κύκλος Μότσαρτ), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει τη νέα σεζόν γεφυρώνοντας ιστορικές αναφορές, εμβληματικούς συνθέτες και σπουδαίους ερμηνευτές.

Οι εκπαιδευτικές – κοινωνικές δράσεις διευρύνονται, με κορωνίδα το σπουδαίο φιλανθρωπικό Πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά υπό τον διεθνούς ακτινοβολίας Λεωνίδα Καβάκο, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά.

Συνεχίζεται και η Ακαδημία Νέων Μουσικών, που αποχαιρέτησε την τρίτη σειρά αποφοίτων της και υποδέχεται νέους σπουδαστές. Τα σύνολα μουσικής δωματίου της Ορχήστρας συνεχίζουν να φέρνουν τη λόγια μουσική σε σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το Δικαίωμα στη Μουσική – πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικά φορείς. Στον σχεδιασμό και οι δημοφιλείς Μουσικοί Περίπατοι, που φέρνουν τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου σε Μουσεία όλης της Αττικής.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προγράμματος, οι πολυβραβευμένοι G Design Studio παρουσίασαν την εντυπωσιακή οπτική ταυτότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για το 2020- 2021. Εμβαθύνοντας στο σκεπτικό της διετούς καμπάνιας Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…) – που το 2019- 2020 κέρδισε 5 διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα Silver European Design Award –  οι G Design Studio δημιούργησαν μία επετειακή ταυτότητα, η οποία «μελετώντας το χθες, γιορτάζει το σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο».

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη δυνατή ερμηνεία του α’ μέρους από το Ντιβερτιμέντο σε φα μείζονα του Μότσαρτ, από το φιλόδοξο νέο μουσικό σύνολο της Κ.Ο.Α., Athens Classical Players.

Διεθνής η παρουσία της ΚΟΑ

«Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια από τις καλύτερες στιγμές μας καθώς συμπράττουμε με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος», πρόσθεσε ο κ. Τσιαλής. «Μακράς πνοής είναι και η συνεργασία με τον Κρίστοφ Έσενμπαχ, υπό τον οποίο θα δώσουμε δύο συναυλίες. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το 2021 υποδεχόμαστε και τον - ποπ σταρ των πιανιστών - Λανγκ Λανγκ, τον Ντανιήλ Τριφόνοφ, τον Ντάνιελ Χόουπ, την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που επιστρέφει κοντά μας.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία μας σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ενέσκου, το πιανιστικό φεστιβάλ Μπρέσια/Μπέργκαμο – στο οποίο η πρόσκλησή μας πραγματοποιήθηκε μετά από σύσταση της Μάρτα Άργκεριχ. Προς το παρόν, θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε στην πολυτελή θέση να αρνούμαστε συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ λόγω έλλειψης ημερομηνιών. Ενώ παράλληλα, η κυκλοφορία του πρώτου cd μας από την έγκριτη Naxos, και δύο ακόμα το επόμενο έτος, τονίζουν τη διεθνή μας παρουσία», ανέφερε ο κ. Τσιαλής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

ΗΡΩΕΣ (Χθες, σήμερα, αύριο…)

Ο υπέρτιτλος της καλλιτεχνικής περιόδου που διακόπηκε απότομα από το lockdown, όσο και αυτής που ξεκινά είναι «Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο...)». Με αφορμή τον εορτασμό 200 ετών από την Επανάσταση, σκεφτήκαμε τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της μουσικής, αλλά και της ζωής γενικά. Επιλέξαμε δημιουργούς που τόλμησαν να ανοίξουν νέους δρόμους, συχνά μέσα από πολύ ισχυρές συγκρούσεις με το καλλιτεχνικό αλλά και πολιτικό κατεστημένο της εποχής τους, προσωπικότητες εμβληματικές και πρωτοπόρες.

Ακόμη, σκεφτήκαμε ότι οι ήρωες δεν ζουν μόνο στις σελίδες των βιβλίων, αλλά συχνά είναι πρόσωπα της καθημερινότητάς μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Βέβαια, τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μία κρίση, όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, θα ερχόταν και θα υπενθύμιζε με τέτοιο τρόπο την αξία των Ηρώων, όπως συνέβη με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσοι κινδύνευσαν για το γενικό καλό.

Με όλα τα παραπάνω στη σκέψη μας, φιλοδοξούμε η νέα χρονιά να αποτελέσει την κορύφωση της αναμέτρησής μας με την έννοια Ήρωες. Ολοκληρώνοντας Κύκλους συναυλιών που αποτέλεσαν πρόκληση για την Ορχήστρα, αλλά και ανοίγοντας νέους, φιλόδοξους Κύκλους που τέμνονται δραματουργικά και δημιουργούν ένα μωσαϊκό που ενώνει ιστορικές αναφορές, κορυφαίους συνθέτες και μεγάλους ερμηνευτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πυρήνα του προγραμματισμού μας αποτελούν, φυσικά, οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τον ομώνυμο Κύκλο τριών συναυλιών που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από τον αγώνα απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Η πρώτη συναυλία του Κύκλου (20.11.2020) ανοίγει με την Εισαγωγή και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα του Διονύσιου Λαυράγκα και ολοκληρώνεται με τις Παραλλαγές και Φούγκα σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι του, επίσης εξέχοντος Επτανήσιου συνθέτη, Αντίοχου Ευαγγελάτου. Μεσολαβεί, η Πρώτη Σουίτα για πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής. Σολίστ, η βαθιά γνώστης του έργου του, Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Στην τρίτη συναυλία του Κύκλου Ελληνική Επανάσταση (23.04.2021) ο «μουσικός γλωσσοπλάστης της νεότερης Ελλάδας» όπως τον αποκαλούν, Μανώλης Καλομοίρης, υπογράφει το Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο «Ο Λύγκος ο Λεβέντης», το οποίο ερμηνεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Στο πρόγραμμα και οι περίφημοι Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, από τους οποίους θα εκτελέσουμε την Τρίτη σειρά.

Κορυφαία στιγμή του Κύκλου, η συναυλία που δίνεται μία ημέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021. Η Ηρωική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ, εμπνευσμένη από τους αγώνες των Ελλήνων ακολουθείται από την υποβλητική Συμφωνία της Λεβεντιάς του Μανώλη Καλομοίρη.

Το μεγάλο αφιέρωμα στην ελληνική επανάσταση ολοκληρώνεται με πέντε νέες αναθέσεις (έξι συνολικά μαζί με την περσινή στον Φίλιππο Τσαλαχούρη):

  • στον Ευριπίδη Μπέκο, τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Νίκος Σκαλκώτας που συνδιοργάνωσε πέρυσι η Ορχήστρα μας (20.11.2020),
  • στον Δημήτρη Σκύλλα, του οποίου έργο ερμήνευσε πέρυσι η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (22.01.2021)
  • στον Ελληνοκαναδό Χρήστο Χατζή (12.02.2021),
  • στην Κωνσταντία Γουρζή (24.03.2021) και στον Χρήστο Σαμαρά το φθινόπωρο του 2021.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

Ένας νέος Κύκλος εγκαινιάζεται φέτος με τίτλο Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις. Και αυτός, εντάσσεται στο πνεύμα διαλόγου και συνέχειας μεταξύ της περσινής και της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου.

Το σκεπτικό είναι να αναδείξουμε και άλλες Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις εκτός του ελλαδικού χώρου. Έστω και ένα μικρό έργο σε κάθε μία από τις συναυλίες είναι αφιερωμένο σε μία εξέγερση ή επανάσταση, κάπου και κάποτε, δημιουργώντας ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει Κύκλους, αλλά και μεμονωμένες συναυλίες, όπως το συνηθίζουμε.

Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις (23.10.2020), ερμηνεύουμε την Εισαγωγή στην Πολιορκία της Κορίνθου του Τζοακίνο Ροσσίνι, έργο με έμμεσες αναφορές στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Ακολουθεί το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ, στο οποίο συμπράττουμε με τη διεθνώς καταξιωμένη Θεοδοσία Ντόκου. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ.

Μια από τις κορυφές της επερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου είναι η δεύτερη σύμπραξη με τη μεγάλη Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που θα ερμηνεύσει το επικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς στις 8 Ιανουαρίου. Το επαναστατικό ύφος του προγράμματος υπογραμμίζεται από τη Δεύτερη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, την οποία συνέθεσε για την επέτειο 10 ετών από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η τρίτη συναυλία του Κύκλου Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις (12.02.2021) ξεκινά με την Εισαγωγή της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι, Ναμπούκο που έχει συνδεθεί  με το Ρισορτζιμέντο, την εξέγερση και ενοποίηση της Ιταλίας το 1861. Στη συνέχεια, ο μουσικός της ΚΟΑ Θεόδωρος Μιλκόβ εγκαταλείπει προσωρινά το αναλόγιό του στην ομάδα των  κρουστών, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του σολίστα στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της Εαρινής Ισημερίας - παραγγελία της ΚΟΑ στον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Χρήστο Χατζή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν.

Τώρα, σας καλώ να ταξιδέψετε μαζί μου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με μία συναυλία αφιερωμένη στη Μεξικανική Επανάσταση που ξεκίνησε το 1910 (16.04.2021). Έχουμε επιλέξει έργα σημαντικών σύγχρονων και νεότερων Μεξικανών και Αργεντίνων συνθετών (ανάμεσά τους ο Χοσέ Πάμπλο Μονκάγιο - με μια σύνθεση αφιερωμένη στα γεγονότα της μεξικανικής επανάστασης, ο Αρτούρο Μάρκες, ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ και ο  Αλμπέρτο Χιναστέρα) που αντανακλούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα της Λατινικής Αμερικής. Για τις ανάγκες της συναυλίας επιστρέφει κοντά μας ο μπαντονεονίστας Κλαούντιους Μπαράν, σολίστ στο Κοντσέρτο Ακονκάγκουα του Άστορ Πιατσόλα.

Ο Κύκλος ολοκληρώνεται στις 4. Ιουνίου του 2021 με το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Μαξ Μπρουχ. Σολίστ, ο περίφημος Ντάνιελ Χόουπ, κάτοχος επτά Echo Klassik Awards στην πρώτη του σύμπραξη με την Ορχήστρα μας. Η βραδιά, κορυφώνεται με την κινηματογραφικού ύφους Ενδέκατη Συμφωνία του Σοστακόβιτς που συνδέεται με την ανεπιτυχή Ρωσική Επανάσταση το 1905, αλλά και την εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Ουγγαρία το 1956.

ΜΠΕΤΟΒΕΝ 250 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Κύκλος Μπετόβεν 250 χρόνια που εγκαινιάσαμε πέρυσι, συνεχίζεται και κορυφώνεται με τέσσερις συναυλίες, των οποίων το πρόγραμμα συνυφαίνεται γύρω από διαφορετικά έργα του:

 Η Εναρκτήρια συναυλία της φετινής Καλλιτεχνικής Περιόδου (09.10.2020) ξεκινά με την Εισαγωγή για την Ονομαστική Εορτή. Ακολουθεί, το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφκσυ, με σολίστ τον διεθνώς ανερχόμενο Τριαντάφυλλο Λιώτη. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τον Πετρούσκα του Στραβίνσκυ – έργο που διηγείται τον έρωτα και τη ζήλια που αναπτύσσεται ανάμεσα σε τρεις μαριονέτες.

Στις 4 Δεκεμβρίου, θα ερμηνεύσουμε το Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν. Προηγούνται οι Οκτώ παιδικές μινιατούρες του σημαντικού εκπροσώπου του ελληνικού μοντερνισμού, Γιώργου Σισιλιάνου, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Ακολουθεί η Τέταρτη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν, την οποία ο συνθέτης ουσιαστικά συνέθεσε δύο φορές, αφού τροποποίησε πλήρως την πρώτη εκδοχή της.

Μετά την αναβολή της Πασχαλινής συναυλίας μας το 2020 λόγω των επιβεβλημένων μέτρων, φέτος (15.04.2021, σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.) παρουσιάζουμε τη συγκλονιστική Missa Solemnis, που καθηλώνει με τη δύναμη των αρχετυπικών της ερωτημάτων. Διατηρούμε την περσινή σύνθεση των συντελεστών.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μπετόβεν εντάσσεται και η Ενάτη Συμφωνία που θα παρουσιαστεί στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία μας.

ΚΥΚΛΟΣ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ

Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις εξέχουσες μορφές της δυτικής μουσικής του 20ου αιώνα. Με επιρροές από την πρωτοπορία, αλλά και τον Γκούσταβ Μάλερ, ο Σοβιετικός συνθέτης είχε ταραχώδη σχέση με το καθεστώς. Ξεχωρίζει, τόσο για τον συνδυασμό στοιχείων ρομαντισμού και ελεύθερης τονικής γραφής, όσο και για τα χαρακτηριστικά του γκροτέσκου, της ειρωνείας και του σαρκασμού που συναντά κανείς στα έργα του. Ξεκινώντας από τη φετινή Καλλιτεχνική Περίοδο, η Ορχήστρα μας σκοπεύει να εκτελεί κάθε χρόνο τρεις από τις Συμφωνίες του, παρουσιάζοντας το σύνολό τους μέχρι το 2025, επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου, η Κ.Ο.Α. θα εκτελέσει την ερεβώδη Όγδοη Συμφωνία που ο Σοστακόβιτς έγραψε το καλοκαίρι του 1943 κάτω από τις φριχτές εντυπώσεις εισβολής των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρήσαμε ότι είναι το πιο κατάλληλο έργο για να τιμήσουμε τα 75 χρόνια από τη λήξη της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στην ίδια συναυλία ο ραγδαία ανερχόμενος Ιονιάν Ηλίας Καντέσα, μετά την περσινή μας συνεργασία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει το σκοτεινό αλλά και σαρκαστικό Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί.

Όπως ανέφερα παραπάνω, οι άλλες δύο Συμφωνίες, η Δεύτερη, αλλά και η Ενδέκατη, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Κύκλου Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις.

ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΤΣΑΡΤ

Πολλές οι επέτειοι που σφραγίζουν τη φετινή Καλλιτεχνική Περίοδο. Το 2021 συμπληρώνονται 230 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Μότσαρτ.

Ο Μότσαρτ μας άφησε ένα βαθιά ανθρωπιστικό έργο, με αγάπη και κατανόηση για τον άνθρωπο- αυτή θεωρώ ως τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του. Ακόμη και στις σκοτεινές μορφές των λυρικών έργων, ρίχνει πάντα ένα φως ανθρώπινο.

Μπορεί η γνωριμία του Μότσαρτ με τον Μπετόβεν να παραμένει μυστήριο και πιθανόν αστικός μύθος, αλλά φέτος οι δύο μεγάλοι συνθέτες «συναντιούνται» στις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες συναυλίες μας (18/19.12.2020). Εκεί, η γεμάτη πάθος και τραγικότητα Συμφωνία αρ. 40 του Μότσαρτ, η οποία προοιωνίζει την εποχή του Ρομαντισμού, θα συνδιαλλαγεί με τη βαθιά πνευματική Ενάτη του Μπετόβεν, που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στον χώρο της συμφωνικής μουσικής.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, θα εκτελεστεί η Συμφωνία αρ. 41, του Διός. Στην ίδια συναυλία, ερμηνεύουμε και το Κοντσέρτο σε μι ύφεση, Dumbarton Oaks, χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής περιόδου του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται 50 χρόνια το 2021.

Επίσης, στις 28.05 ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Μάρκους Μπος θα διευθύνει την Συμφωνία αρ. 35 του Μότσαρτ αλλά και το Πουλί της Φωτιάς του Στραβίνσκυ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Περιττό να πω, ότι ξεχωριστή μνεία αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε – εγώ προσωπικά αλλά και το σύνολο του Σώματος μουσικών της Ορχήστρας – στον παγκοσμίως κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο για τους πολυεπίπεδους καρπούς της συνεργασίας μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά. Ο σπουδαίος βιολονίστας και αρχιμουσικός, αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο σολίστα και μαέστρου, σε μία συναυλία με έργα Λίγκετι και Ντβόρζακ (02.04.2021). Ενώ μένει να ορισθεί και το ραντεβού μας με το εκτός των τειχών κοινό του Λεωνίδα Καβάκου και της Κ.Ο.Α.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ

Πολλές φορές στο παρελθόν έχω εκφράσει την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σολίστ και αρχιμουσικοί παγκόσμιας ακτινοβολίας συμπράττουν τα τελευταία χρόνια σταθερά με την Ορχήστρα μας. Τη φετινή χρονιά, είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι παρά τις εντεινόμενες αντιξοότητες, το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο – όσο ποτέ –  συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς.

Η μεγάλη είδηση είναι η συνεργασία μας σε βάθος χρόνου με τον μεγάλο Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος/ενθουσιασμένος από την Ορχήστρα στην πρώτη του συνεργασία μαζί μας. Μάλιστα την επόμενη χρονιά θα εμφανιστεί δύο φορές με την Κ.Ο.Α., στις 14.05 και τον Σεπτέμβριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Χαιρόμαστε πολύ που ονόματα όπως ο ποπ σταρ των πιανιστών Λανγκ Λανγκ θα συνεργαστεί μαζί μας, αλλά και άλλοι παγκοσμίως κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως: ο Ντανιήλ Τριφόνοφ το καλοκαίρι του 2021, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο βιολιστής Ντάνιελ Χόουπ, ο αρχιμουσικός Έντο ντε Βάαρτ (που διευθύνει την Όγδοη Συμφωνία του Μπρούκνερ στις 19.03.2021). Αλλά και ο πρώτος κορνίστας της θρυλικής Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Στέφαν Ντορ, σολίστ στο Δεύτερο Κοντσέρτο για κόρνο του Στράους.

ΣΟΛΙΣΤ & ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ

Επιπλέον, επιδιώξαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να ενσωματώσουμε στη σεζόν 2020- 21, όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες, των οποίων η συμμετοχή ακυρώθηκε λόγω της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας. Κρίναμε ότι αποτελεί όχι μόνο ηθική, αλλά και ουσιαστική, υποχρέωση της Ορχήστρας μας που ελπίζουμε – δεδομένου ότι έχουμε δεσμευτεί– να μην αναγκαστούμε να μεταφέρουμε στη σεζόν 2021-2022. Έτσι, φέτος θα ανέβουν στο πόντιουμ οι αρχιμουσικοί Βιατσεσλάβ Βόλιτς (22.01.2021), Φρανκ Μπέερμαν (05.02.2021), Τζιανκάρλο Αντρέττα (12.02.2021), Γιώργος Μπαλατσινός (23.04.2021), Κρίστοφ Πόππεν (28.04.2021) και Μάρκους Μπος (28.05.2021). Επίσης, ο Αναπληρωτής Εξάρχων της Φιλαρμονικής του Μονάχου, Ιάσονας Κεραμίδης θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ (22.01.2021), ενώ ο Νίκος Κυριόσογλου το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Φραντς Λιστ (28.05.2021).

Και ο κατάλογος των καταξιωμένων σολίστ και αρχιμουσικών συνεχίζεται αφού… Στις 16 Οκτωβρίου, ο Τσαρλς Ολιβιέρι- Μονρόου επιστρέφει κοντά μας, με τον Βασίλη Βαρβαρέσο να ερμηνεύει το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινωφ. Επίσης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την πρώτη συναυλία του Κύκλου Ελληνική Επανάσταση (20.11.2020), ενώ ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει το Γκαλά Όπερας (27.11.2020), σε παραγωγή του Ο.Μ.Μ.Α.

Ο Λουκάς Καρυτινός, διευθύνει τη συναυλία της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ οι Μίκαελ Κύτσον και Κορνήλιος Μιχαηλίδης αναλαμβάνουν αντίστοιχα τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία (18/19.12.2020) και το καθιερωμένο Εορταστικό Γκαλά της 30ης Δεκεμβρίου – το τελευταίο, πάντα σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Νεφέλη Μούσουρα, 10 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση με την Κ.Ο.Α. ως νέα σολίστ, επιστρέφει για να συμπράξει μαζί μας, αυτή τη φορά στο Κοντσέρτο αρ. 20 του Μότσαρτ (14.05.2021). Τέλος, τρεις ακόμη καταξιωμένοι αρχιμουσικοί θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την πρώτη τους σύμπραξη με την Ορχήστρα: ο Πιερ Κάρλο Ορίτσιο (23.10.2020), ο Πάτρικ Χαν (09.04.2021) και ο Χεσούς Μεντίνα (14.04.2021).

Από την νέα καλλιτεχνική περίοδο δεν θα λείψει η συνομιλία με άλλα είδη μουσικής ή άλλες μορφές τέχνης: θα παρουσιάσουμε το Τσίρκο του Τσάρλι Τσάπλιν στις 12.03, μία συναυλία αφιερωμένη στη μουσική των Beatles στις 09.06, ενώ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 θα βρεθούμε στο Ηρώδειο για το δημοφιλές Classic Rock.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, τα εκπαιδευτικά- κοινωνικά προγράμματα της Ορχήστρας αποτελούν για όλους εμάς έναν εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα του προγραμματισμού μας. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δράσεις αυτές, κάνοντας πάντα βήματα προς τη διεύρυνσή τους.

Η Ακαδημία Νέων Μουσικών μας συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, περιλαμβάνοντας ήδη από πέρυσι όλα τα όργανα της συμφωνικής Ορχήστρας. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που και φέτος, θα υποδεχθούμε νέους σπουδαστές στα έγχορδα, τα κρουστά, το τρομπόνι και την τούμπα, αφού αποχαιρετήσαμε την τρίτη σειρά αποφοίτων μας. Συνεχίζονται επίσης τα ιδιαίτερα δημοφιλή Εργαστήρια Χάλκινων Πνευστών μας (σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας) με Κορυφαίους μουσικούς μας, αλλά και σημαντικούς προσκεκλημένους, να μυούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών και επιπέδων στα Χάλκινα.

Η περίοδος που διανύουμε έχει αναδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το έργο των συνόλων μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, τα οποία – όπως ανέφερα και στην αρχή – θα δώσουν δεκάδες συναυλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σχήματά μας πρωταγωνιστούν και τη φετινή Καλλιτεχνική Περίοδο στα εκπαιδευτικά- κοινωνικά προγράμματα και τις δράσεις εξωστρέφειάς μας, με τους Μουσικούς Περιπάτους στα Μουσεία, που έχουν αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό, να συνεχίζονται, δίνοντας φυσικά προτεραιότητα στις συναυλίες που αναβλήθηκαν λόγω του lockdown.

Πιστεύω ότι η περίοδος που μείναμε σπίτι, έδειξε σε όλους μας ότι η εμπειρία μίας ζωντανής εμφάνισης – τόσο για τους μουσικούς, όσο και για το κοινό –  είναι πολύτιμη, αναντικατάστατη και ίσως δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται κατά τη γνώμη μου και η σημασία του προγράμματος Δικαίωμα στη Μουσική, με το οποίο συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα – πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικά φορείς. Με τα σύνολα μουσικής δωματίου να φέρνουν και φέτος τη λόγια μουσική σε σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης.

Ακόμη, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Δοκιμές με μαθητές Δημόσιων σχολείων να παρακολουθούν δωρεάν επιλεγμένες δοκιμές της Ορχήστρας μας. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στους νεαρούς μας φίλους να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η Ορχήστρα, να εκτιμήσουν την ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας, την ίδια στιγμή που έρχονται σε επαφή με κορυφαία έργα της παγκόσμιας λόγιας μουσικής.