Ενα Δεύτερο Πρόγραμμα γεμάτο Μίκη Θεοδωράκη

Ενα Δεύτερο Πρόγραμμα γεμάτο Μίκη Θεοδωράκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Τετάρτη γιορτάζουμε την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Μίκη.

28 Ιουλίου 2020

Τα 95 του χρόνια συμπληρώνει ο Μίκης Θεοδωράκης και το Δεύτερο Πρόγραμμα τα γιορτάζει μαζί του, με πολλές άγνωστες ηχογραφήσεις και ανέκδοτα ντοκουμέντα που αφορούν το έργο, αλλά και την προσωπική ζωή του κορυφαίου συνθέτη.

Οι γυναίκες που καθρεφτίστηκαν στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και μορφές ονειρικές, έρχονται να συναντήσουν τη "θαλασσινή" πτυχή του έργου του στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα στις 8.00.

Σπάνια ηχητικά μουσικά ντοκουμέντα, αλλά και άγνωστες πληροφορίες για το παρασκήνιο των ηχογραφήσεων και των αντιδικτατορικών συναυλιών του Θεοδωράκη στο εξωτερικό, περιλαμβάνει η εκπομπή του Παντελή Σιβρή «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου» στις 13.00. Καλεσμένος, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συλλέκτης σπάνιων ηχογραφημάτων Αλέξης Βάκης. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου την ίδια ώρα.

Καλεσμένη του Φώτη Απέργη, στις 4 το απόγευμα, η διευθύντρια του δραστήριου οργανισμού Στεφανία Μεράκου θα αναφερθεί στα σπουδαιότερα τεκμήρια του μοναδικού αυτού αρχείου της νεώτερης Ιστορίας μας και στον τρόπο με τον οποίο η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη τα αξιοποιεί. Ακόμη, στο πλούσιο πρόγραμμα του ιδρύματος σε πλήθος άλλων τομέων.

Στις 18.00, ο Μιχάλης Γελασάκης μας ταξιδεύει στον ταραγμένο Οκτώβριο του 1961. Ήταν η εποχή που ο Θεοδωράκης περιοδεύει για να συναντήσει τον κόσμο για να μοιραστεί μαζί του το μουσικό, αλλά και το πολιτικό του όραμα. Πώς, όμως, βίωσε μία από αυτές τις επεισοδιακές, συχνά, περιοδείες του ο Τάσος Λειβαδίτης, παρακολουθώντας τις συναυλίες;
Στην εκπομπή του «Αδέσποτες Νότες», ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο ένα σπάνιο κείμενο του ποιητή σε ένα δίωρο αφιέρωμα αποκλειστικά με τραγούδια του συνθέτη βασισμένα σε στίχους μεγάλων ποιητών.

Στις 21.00, ο Κώστας Θωμαΐδης θα αφιερώσει τις «Πλανόδιες Μουσικές» στις διεθνείς εκδοχές των αγαπημένων τραγουδιών του Θεοδωράκη. Σε διασκευές, δηλαδή, που έχουν ηχογραφήσει διάσημοι καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες και μουσικές περιοχές, από τη Μαίρη Χόπκινς, τους Beatles και την Εντίθ Πιάφ, έως τη Δαλιδά, τη Μίλβα και τους Walkabouts.

Τέλος, στις 22.00 θα μεταδοθεί από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 19 Οκτωβρίου 1997 υπό τον τίτλο "Θάλασσα και Τέχνη", με τον ίδιο παρόντα. Στη συναυλία είχαν τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Αφροδίτη Μάνου και στο τέλος ο ίδιος ο συνθέτης. Τη βραδιά άνοιξε η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.