«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη μουσική μας χωρίς άδεια»

«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη μουσική μας χωρίς άδεια»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μεγάλοι μουσικοί απαιτούν από τους πολιτικούς σεβασμό στο έργο τους

29 Ιουλίου 2020

Με ανοιχτή επιστολή-κόλαφο προς τους απανταχού πολιτικούς (αλλά με το βλέμμα κυρίως στραμμένο προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ), δεκάδες μεγάλοι μουσικοί απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να σεβαστεί το έργο τους και να μη χρησιμοποιεί χωρίς άδεια τα τραγούδια τους σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Η επιστολή, που συντάχθηκε από την Ένωση για τα Δικαιώματα των Καλλιτεχνών (Artists Rights Alliance - ARA) και υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον Mick Jagger, την Lorde, τους Blondie, τους Green Day, τον Keith Richards, τους Pearl Jam, την Courtney Love, τον Elvis Costello, τους Panic! At The Disco και τους REM, καλεί τα πολιτικά κόμματα στις ΗΠΑ «να θεσμοθετήσουν σαφείς κανόνες, που θα απαιτούν από τις προεκλογικές εκστρατείες να ζητούν την συναίνεση των μουσικών, συνθετών και κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων, πριν χρησιμοποιήσουν τη μουσική τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις».

Επίσης, η επιστολή αναφέρει ότι είναι οι μουσικοί εκείνοι που θα λαμβάνουν εν τέλει την απόφαση για το ποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη μουσική τους σε πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ υπογραμμίζεται ότι με την παρούσα κατάσταση πολλοί καλλιτέχνες έχουν εμπλακεί χωρίς τη θέλησή τους σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και υποχρεώνονται να λάβουν επιθετικά απαγορευτικά μέτρα για να προστατευθούν.

Η επιστολή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημόσια δήλωση του Neil Young, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει τον Τραμπ, επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί χωρίς την άδειά του το περίφημο τραγούδι «Rockin’ In The Free World» σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ενώ πρόσφατα μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως οι Linkin Park, οι Dexys Midnight Runners, οι Panic! At The Disco και οι Rolling Stones ζήτησαν από τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ να μην χρησιμοποιούνται τραγούδια τους σε εκδηλώσεις του.