Γ. Κουμεντάκης: «Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021 ο Jonas Kaufmann στο Ηρώδειο»

Γ. Κουμεντάκης: «Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021 ο Jonas Kaufmann στο Ηρώδειο»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, με αφορμή την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος, αποκάλυψε μελλοντικές παραγωγές κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου της Λυρικής.

29 Ιουλίου 2020

Το πρόγραμμά της για την καλλιτεχνική περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 ανακοίνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης σε σημείωμα που συνόδευε το πρόγραμμα έκανε και αποκαλύψεις για το μέλλον. Όπως την εμφάνιση του «βασιλιά των τενόρων», όπως αποκαλούν τον Jonas Kaufmann (Γιόνας Κάουφμαν), στο Ηρώδειο το 2021 και του Olivier Py το 2022-23.

«Λίγες μέρες πριν την αναστολή των δραστηριοτήτων μας, στο τέλος Φεβρουαρίου, επρόκειτο να ανακοινώσουμε μια σπουδαία συναυλία –που προετοιμάζαμε για περισσότερα από δύο χρόνια– στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συναντούσε επί σκηνής τον σπουδαιότερο τενόρο της εποχής μας, για ένα μοναδικό ρεσιτάλ στη σκιά της Ακρόπολης: τον περιζήτητο Γιόνας Κάουφμαν.

Μετά από πολλές προσπάθειες και με την πολύτιμη συνδρομή του χορηγού μας, της εταιρείας Rolex, είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τον «βασιλιά των τενόρων», τον συγκλονιστικό ερμηνευτή με τη μοναδική φωνή και την απαράμιλλη σκηνική παρουσία –στην απόλυτη ακμή της καριέρας του–, για την πρώτη του εμφάνιση στο Ηρώδειο. Όμως, με τις δεδομένες συνθήκες και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιλέξαμε, με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη και από κοινού με τον χορηγό μας, τη Rolex, να μην κάνουμε φέτος το ρεσιτάλ αυτό, αλλά να το μεταφέρουμε και να το προγραμματίσουμε από τώρα για ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 12 Σεπτεμβρίου 2021».

Olivier Py την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23

«Η παραγωγή της Μπαττερφλάι επρόκειτο να είναι νέα και ιδιαιτέρως φιλόδοξη. Η σκηνοθεσία είχε ανατεθεί από την ΕΛΣ στον σπουδαίο Ολιβιέ Πυ. Όμως, με τους περιορισμούς που υπάρχουν επί σκηνής λόγω του κορονοϊού, κρίναμε ότι η σκηνοθεσία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τώρα και καταλήξαμε στην απόφαση να παρουσιάσουμε μια αναβίωση της σκηνοθεσίας του Ούγκο ντε Άνα που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Ηρώδειο, σε μια νέα εκδοχή ειδικά για τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος. Έτσι η παραγωγή του Ολιβιέ Πυ μεταφέρεται και θα παρουσιαστεί τη σεζόν 2022/23», ανακοίνωσε ο κ. Κουμεντάκης.

670.000 θεατές παρακολούθησαν τις διαδικτυακές μεταδόσεις

«Η πανδημία βρήκε την ΕΛΣ, σε μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, αμέσως μετά την επιτυχία του Βότσεκ και ενώ ετοιμάζαμε το πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου με τον ΝΕΟΝ, τη συμπαραγωγή με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το ντεμπούτο της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ (Βέρθερος), έναν νέο Ριγολέττο για το Ηρώδειο και πολλά άλλα», σημείωσε ο κ. Κουμεντάκης.

Μάλιστα η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της με το κοινό. Έτσι, «παράλληλα με τις μεταδόσεις παλιότερων παραστάσεών μας σε διαδίκτυο και ΕΡΤ, που παρακολούθησαν 670.000 θεατές, δημιουργήσαμε και το 1ο μας διαδικτυακό φεστιβάλ με νέο πρωτογενές υλικό μουσικής, μουσικού θεάτρου, χορού, όπερας και οπερέτας, το οποίο είδαν συνολικά 350.000 θεατές».

Και δεύτερο διαδικτυακό φεστιβάλ

Ο προγραμματισμός όμως δεν σταματά εδώ καθώς «αυτήν την περίοδο είμαστε στη διαδικασία παραγωγής του 2ου διαδικτυακού μας φεστιβάλ, το οποίο θα προβληθεί online τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ο θεματικός του άξονας είναι η λόγια ελληνική μουσική».

Καλλιτεχνική Εξωστρέφεια

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει να αναπτύσσει και να διευρύνει την πολιτική της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, την οποία στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την –τετραετούς διάρκειας– δωρεά των 20.000.000 ευρώ. «Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει μεγάλες συμπαραγωγές και συνεργασίες με ευρωπαϊκά και αμερικανικά λυρικά θέατρα, προγραμματίζει περιοδείες, αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες, αλλά και προβάλλει το έργο της συστηματικά εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε ο κ. Κουμεντάκης.

«Στόχος της καλλιτεχνικής μας εξωστρέφειας που τόσο προσεκτικά έχουμε σχεδιάσει είναι να κάνουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή ένα λυρικό θέατρο που να μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά με τις κεντρικές ευρωπαϊκές όπερες. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα, βασικές αρχές της οποίας είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου μας, οι αιχμηρές αναγνώσεις των κλασικών έργων, οι αναθέσεις, η σύνδεση των τεχνών, το υψηλό επίπεδο του εγχώριου καλλιτεχνικού μας δυναμικού, αλλά και οι επιλεγμένες μας συνεργασίες με κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες».

Έλληνες το 80-85% των καλλιτεχνών

Ο κ. Κουμεντάκης αναφέρθηκε και στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζονται οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες. «Εδώ θα ήθελα να αναφέρω κάποιους αριθμούς. Πάνω από το 80-85% των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι Έλληνες και μόνο 10-15% είναι ξένοι. Φυσικά τα κριτήρια επιλογής μας είναι αμιγώς καλλιτεχνικά και για αυτό κρινόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, κρίνω χρήσιμο να αναφερθεί ότι όλες οι μετακλήσεις των ξένων φιλοξενούμενων καλλιτεχνών πραγματοποιούνται μέσω της στήριξης της Δωρεάς του ΙΣΝ, αλλά και από ιδιωτικές χορηγίες.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τραγουδήσει στις παραγωγές μας πάνω από 435 Έλληνες τραγουδιστές, ενώ παράλληλα και στο ensemble των πρωταγωνιστών μας, ανάλογα με τις ανάγκες του ρεπερτορίου της κάθε σεζόν, έχουμε μαζί μας μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες πρωταγωνιστές που διαπρέπουν διεθνώς, όπως τη Μυρτώ Παπαθανασίου, τη Χριστίνα Πουλίτση, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον Δημήτρη Τηλιακό κ.ά.

Την ίδια στιγμή μια νέα γενιά Ελλήνων μαέστρων διευθύνει μεγάλες παραγωγές μας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Ζιάβρας, Στάθης Σούλης, Γιώργος Μπαλατσινός, Δημήτρης Μποτίνης κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα 3 τελευταία χρόνια είχαμε στην Κεντρική μας Σκηνή 26 Έλληνες μαέστρους και μόλις 7 ξένους».

Αναθέσεις έργων λόγιας μουσικής

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία όπως είπε «στάθηκε δίπλα μας σε όλη αυτή την περιπέτεια των τελευταίων μηνών, μας στήριξε με κάθε δυνατό μέσο και μέσω του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» μας άνοιξε μια νέα σημαντική δυνατότητα έκφρασης μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Παράλληλα, μέσω του πακέτου στήριξης του ΥΠΠΟΑ για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η ΕΛΣ έχει ήδη δώσει αναθέσεις για νέα έργα λόγιας μουσικής σε 20 Έλληνες συνθέτες. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την υπουργό κ. Μενδώνη για όλα όσα έχει κάνει, όχι μόνο για την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά για τον Ελληνικό Πολιτισμό συνολικά».