Πρόστιμο 120.000 ευρώ από το ΕΣΡ για τα «Αποκαλυπτικά»

Πρόστιμο 120.000 ευρώ από το ΕΣΡ για τα «Αποκαλυπτικά»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρόστιμο πάει (θεωρητικά) στο Open αν και η εκπομπή μεταδόθηκε στο τότε Epsilon πριν 4 χρόνια.

10 Σεπτεμβρίου 2020

Βαριά «καμπάνα» από το ΕΣΡ στο παλιό Epsilon, η οποία όμως χρεώνεται στο Open, για μια συνέντευξη που είχε πάρει ο Μένιος Φουρθιώτης από τον ηθοποιό Σταύρο Μαυρίδη, τον Νοέμβριο του 2016. Οι συντελεστές της εκπομπής κατηγορούνται για «ακραία ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος», σε τέτοιο βαθμό που «δεν γίνεται ανεκτή από τον μέσο πολίτη-τηλεθατή», ενώ γίνεται λόγος και για επιπλέον ποινές.

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενδεχόμενη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από τον τηλεοπτικό σταθμό με τον διακριτικό τίτλο «OPEN BEYOND» (πρώην EPSILON TV), ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ», αναφορικά με διατάξεις περί αποφυγής λήψης συνεντεύξεων από μη νηφάλια άτομα, σε στιγμές απόγνωσης και μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου που επιτείνει τον πόνο τους, ενώ προκαλεί πόνο σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός τους, κάνοντας χρήση τεχνικών δραματοποίησης, καθώς και περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος, στη διάρκεια της εκπομπής «Αποκαλυπτικά» που μεταδόθηκε την Κυριακή 27.11.2016 (13:40-17:00).

Ο συνολικός τηλεοπτικός λόγος της συγκεκριμένης εκπομπής, και ιδίως η συμπεριφορά των προστηθέντων από την εγκαλουμένη για την παρουσίασή της προσώπων, υπήρξε, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας, τόσον ποιοτικώς υποβαθμισμένη, ώστε δεν γίνεται ανεκτή από τον μέσο πολίτη-τηλεθατή. Επομένως, τελέσθηκε, και δη εκ προθέσεως, το (διοικητικό) αδίκημα της (ακραίας) υποβάθμισης τηλεοπτικού προγράμματος υπό την προεκτεθείσα έννοια, ανεξαρτήτως του ότι σε ένα μέρος των πραγματικών περιστατικών, που θεμελιώνουν και συγκροτούν το αδίκημα αυτό, θα μπορούσαν να θεμελιωθούν και άλλα επιμέρους αδικήματα, και δη τα αναφερόμενα στο νομικό μέρος της παρούσης, και να επιβληθούν γι’ αυτά πρόσθετες κυρώσεις».

Στο επίμαχο επεισόδιο των «Αποκαλυπτικών» εμφανίζεται ο Σταύρος Μαυρίδης να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία της αυτοκτονίας του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από το ΕΣΡ στην στάση του Μένιου Φουρθιώτη και της δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη. Συγκεκριμένα, στην ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού η απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι παρουσίασε την συνέντευξη ως «έκτακτη είδηση» για «εξαφάνιση», δραματοποιώντας τα γεγονότα και αγνοώντας τις συστάσεις του πάνελ και του Σπύρου Μπιμπίλα, φίλου του Σταύρου Μαυρίδη που βρέθηκε στο σημείο, για να μην «τραβήξει» κι άλλο το θέμα.

«Το υλικό αυτό που προσδιορίζεται ως «αμοντάριστο» δείχνει τον Σ.Μ. εμφανώς καταβεβλημένο να μιλά με δυσκολία [...]. Η διαυγής αυτή τοποθέτηση (σ.σ. του πάνελ) δεν φάνηκε να εισακούστηκε από τον παρουσιαστή της επίμαχης εκπομπής [...]. Θα πρέπει να σημειωθεί η αδιάκριτη και επιθετική παρέμβαση του παρουσιαστή της εν λόγω εκπομπής στον προσωπικό πόνο και απόγνωση του Σ.Μ. επιδιώκοντας, κατά τα λεγόμενά του, να προκαλέσει επέμβαση των Αρχών. Επισημαίνεται, ακόμη, η χρήση δραματικής μουσικής ως επένδυσης των πλάνων που δείχνουν τον Σ.Μ. να μοιράζει φυλλάδια στους περαστικούς ή μετά τη δήλωσή του ως προς την ανακοίνωση της ημερομηνίας της επικείμενης αυτοκτονίας του».

Να κι ένας χαρακτηριστικός διάλογος από την εκπομπή, διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και του ηθοποιού:

«Σ.Μ.: Θα ανακοινώσω σύντομα την ημερομηνία που θα κάνω την περίφημη αυτοκτονία
μου.
Μ.Β.: Σ….. μου έχει βγει μια ανακοίνωση από τους φίλους σου για σένα στο facebook
σε ψάχνουν οι φίλοι σου εδώ και πολλές μέρες. Απαντάς στα τηλεφωνήματά τους;
Σ.Μ.: Όχι.
Μ.Β.: Γιατί;
Σ.Μ.: Γιατί θέλω εγώ.
Μ.Β.: Σου έχουν κάνει κάτι οι φίλοι σου;
Σ.Μ.: Είναι απόρρητο φεύγω εκτός Ελλάδας σε λίγες μέρες.
Μ.Β.: Γιατί εξαφανίστηκες ξαφνικά και δεν έδωσες σημεία ζωής και στους συνεργάτες
σου, στους ανθρώπους που δουλεύετε μαζί και στους φίλους σου; Γιατί θέλησες να
εξαφανιστείς; Έχεις φίλους και συγγενείς; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος δικός σου;
Σ.Μ.: Κανένας.
Μ.Β.: Δεν έχεις αδέρφια;
Σ.Μ.: Να τα χ…ω (ηχητική κάλυψη ρήματος από τον σταθμό).
8
Μ.Β.: Ενδιαφέρθηκε κάποιος άλλος να έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα να δει σε τι
κατάσταση βρίσκεσαι; Να σε βοηθήσει;
Σ.Μ.: Κανένας.
Μ.Β.: Το έχεις παράπονο αυτό;»

Το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά από 18 καταγγελίες, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr με τίτλο «Τηλεοπτική χυδαιότητα χωρίς όρια» και μια ακόμη καταγγελία ερευνήτριας, ειδικευμένης στις αυτοκτονικές συμπεριφορές.