«Η εκπομπή του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ»

«Η εκπομπή του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα δεν λειτούργησε το 1966 με ευθύνη του ΕΙΡΤ ούτε εξέπεμψε από την Αθήνα.

13 Σεπτεμβρίου 2020

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει την Κυριακή το βράδυ στις 10 ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ΔΕΘ μέσα από την εγκατάσταση, λειτουργία και εκπομπή του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού μέσα από τον χώρο της Έκθεσης με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΔΕΗ.

Με βασικό αφηγητή τον 96χρονο σήμερα κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά με τις γνώσεις του και την κινηματογραφική του ματιά στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, ξετυλίγεται η ιστορία της ΔΕΘ μέσα από σημαντικές στιγμές και γεγονότα στη μακρόχρονη πορεία της. Επίσης, μέσα από τις μαρτυρίες-τεκμήρια από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ του Θεσσαλονικιού πεζογράφου Γιώργου Ιωάννου και του επίσης Θεσσαλονικιού ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου αναλύεται ένας επιπρόσθετος θεματικός άξονας που αφορά στην εγγραφή της Έκθεσης στη συλλογική μνήμη της πόλης και την ανάδειξή της σε ισχυρό άξονα αναφοράς της συλλογικής της ταυτότητας.

Η καθηγήτρια στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σάσα Λαδά αναλύει τα εμβληματικά κτίρια της έκθεσης τα οποία ανεγέρθηκαν με την υπογραφή πολύ σημαντικών αρχιτεκτόνων του περασμένου αιώνα, κτίρια που αποτελούν ζωντανό και οργανικό τμήμα της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται τραγούδια από το φεστιβάλ τραγουδιού που διοργάνωσε το Εθνικό ίδρυμα Ραδιοφωνίας το 1960.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης