Τι ισχύει με τον χαρακτήρα των ραδιοφώνων (ενημερωτικά ή μουσικά)

Τι ισχύει με τον χαρακτήρα των ραδιοφώνων (ενημερωτικά ή μουσικά)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θα μπορούν να αλλάξουν χαρακτήρα;

14 Σεπτεμβρίου 2020

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της στήλης των «Τυπολογιών» στο Παρόν, μια από τις διατάξεις που αναμένεται να προστεθούν στον ραδιοτηλεοπτικό νόμο, από τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι η δυνατότητα αλλαγής χαρακτήρα του κάθε ραδιοσταθμού μέχρι να προκηρυχθούν οι νέες άδειες. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας μη ενημερωτικός-μουσικός σταθμός, όπως είχε δηλωθεί το... μακρινό 2007, θα μπορεί να μετατραπεί και τυπικά σε ενημερωτικό, και τούμπαλιν. Κάτι αντίστοιχο είχε θεσπιστεί και το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, το οποίο όμως ίσχυε μόνο προς τη μία κατεύθυνση, για όσα ενημερωτικά ΜΜΕ ήθελα να γίνουν μη ενημερωτικά.

Η εν λόγω διάταξη «εφαρμόζεται» ήδη από πολλά ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα ο Θέμα 104.6 είχε δηλωθεί μη ενημερωτικός (ως Athens Shock Radio) αλλά εκπέμπει ενημερωτικό πρόγραμμα από το 2017, και ο Easy 97.2 κάνει το ακριβώς αντίστροφο, διατηρώντας όμως στο minimum τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, από το 2012. Στην Θεσσαλονίκη το «φαινόμενο» είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς από τα 10 ιδιωτικά ειδησεογραφικά ραδιόφωνα τα 6 παίζουν σε μη ενημερωτικές συχνότητες. Και άλλα τρία δηλωμένα ενημερωτικά ραδιόφωνα έχουν μετατραπεί σε μουσικά ή εκπέμπουν αθλητικό πρόγραμμα.

Η δυνατότητα αυτή της αλλαγής χαρακτήρα δίνει, αφενός, ελευθερία κινήσεων στους παραπάνω ραδιοσταθμούς για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να δικτυωθούν στην περιφέρεια, αφετέρου «λύνουν» τα χέρια επιχειρηματιών που θέλουν να ανοίξουν ένα καινούργιο «μαγαζί».

Κάπως έτσι ίσως «σωζόταν» και το πολύπαθο News 24/7 88.6 της 24 Media, η οποία έριξε την ευθύνη του «λουκέτου» στο ΕΣΡ και τις «επαναλαμβανόμενες κλήσεις» του, λόγω του ότι η συχνότητά του δεν ήταν δηλωμένη ως ενημερωτική το 2007. «Η Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να δώσουν μια ξεκάθαρη λύση στο τοπίο των ραδιοφωνικών αδειών, προκαλώντας και σε αυτό το πεδίο την αίσθηση της αβεβαιότητας και της μη ρύθμισης ενός κομβικού για τα ΜΜΕ τομέα όπως είναι το ελληνικό ραδιόφωνο», ανέφερε πριν έναν χρόνο η ανακοίνωση του ομίλου.