Νέο βιβλίο από τον Γιάννη Παντελάκη

Νέο βιβλίο από τον Γιάννη Παντελάκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Los buenos antifascistas» ο τίτλος του και θα βγει μέσα στον Χειμώνα από τις Εκδόσεις Θεμέλιο.

05 Νοεμβρίου 2020

Ιδού πως το περιγράφει ο ίδιος ο δημοσιογράφος:

Τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου και ενώ το φάντασμα του ναζισμού και φασισμού είχε σκεπάσει τη μισή Ευρώπη, κάποιοι περίεργοι Ελληνες και Κύπριοι -ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες ξένους- θα βρεθούν στο μεγαλύτερο ραντεβού διεθνισμού και αλληλεγγύης που έχει να διηγηθεί η ιστορία. Θα παρατήσουν τις ζωές που κάνουν ως τότε και θα ξεκινήσουν από πολλές διαφορετικές γωνιές του πλανήτη για να πάνε στην Ισπανία.
Θα πολεμήσουν με την πλευρά των Δημοκρατικών, τους εθνικιστές του Φρανθίσκο Φράνκο Μπααμόντε ο οποίος με την γενναιόδωρη βοήθεια των Χίτλερ και Μουσολίνι προσπαθεί να προσθέσει τη χώρα του στο μαύρο ντόμινο. Οταν οι Ισπανοί αναφέρονται σ αυτούς τους Ελληνες μιλάνε συχνά για buenos antifascistas, ενώ ο Ernest Hemingway θα καταγράψει το πάθος που θα δείξουν στον Ισπανικό εμφύλιο. Τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών του Ισπανικού εμφυλίου και πολλές ακόμα πηγές, έχουν να διηγηθούν πολλά για τους ανθρώπους που πολέμησαν στον εμφύλιο μιας χώρας που δεν ήταν η δική τους. Ποίοι ήταν, γιατί πήγαν στην Ισπανία, ποια ήταν η τύχη τους.
Η ιστορία τους καταγράφεται μέσα από την παράλληλη αφήγηση της Anastasia Tsackos Moratalla που ένα παγωμένο απόγευμα τον Ιανουάριο του 2019 συνάντησα στο μακρινό Albacete, τον τόπο όπου τα χρόνια εκείνα συναντήθηκαν οι χιλιάδες ξένοι εθελοντές. «Είμαι κόρη μιας Ισπανίδας και ενός Ελληνα εθελοντή του Ισπανικού εμφυλίου, είχε μια συναρπαστική ζωή, θέλω να σας μιλήσω γι αυτόν...»