Χωρίς Προκήρυξη στη Διαύγεια πήραν τους 37 στον «Αθήνα 9.84»

Χωρίς Προκήρυξη στη Διαύγεια πήραν τους 37 στον «Αθήνα 9.84»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τι προβλέπει ο σχετικός νόμος...

11 Δεκεμβρίου 2020

update: Η απάντηση του Αθήνα 9.84

________________________________________

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Το δημοτικό ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» στις 20 Νοεμβρίου ανήρτησε στη Διαύγεια δύο αποφάσεις του διοικητικού του συμβουλίου: α) να συνάψει συμβάσεις έργου 12μηνης διάρκειας με 24 δημοσιογράφους και 14 μουσικούς παραγωγούς και β) να συστήσει Επιτροπή Επιλογής των προσώπων που θα κάλυπταν τις θέσεις αυτές.

Στις 6 Δεκεμβρίου έγινε άλλη μία ανάρτηση στη Διαύγεια επί του θέματος: η απόφαση του Δ.Σ. με ημερομηνία 4/12 με την οποία έγινε ομόφωνα δεκτή η Έκθεση Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων της Επιτροπής Επιλογής με την οποία επελέγησαν οι 24 δημοσιογράφοι και 13 (τελικά) μουσικοί παραγωγοί που θα υπέγραφαν τις συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 564 χιλ. ευρώ στις 7/12.

Μόνο που στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από 20 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνας «9,84» δεν δημοσίευσε ποτέ στη Διαύγεια την Προκήρυξη-Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για τις 37 συμβάσεις! Σύμφωνα με το νόμο 4727/2020 (για την ψηφιακή διακυβέρνηση) οι επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τις Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων είτε με διαγωνισμό, είτε με επιλογή (άρθρο 76), ενώ οι όποιες πράξεις ισχύουν από την ανάρτησή τους στη Διαύγεια (άρθρο 78). Με απλά λόγια, από τη στιγμή που η προκήρυξη για τις 37 θέσεις στον «9,84» δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στη Διαύγεια, η πράξη πρέπει να ελεγχθεί για την εγκυρότητά της και ενδεχομένως να ακυρωθεί και να επαναληφθεί. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό σε ότι αφορά τον αποκλεισμό υποψηφίων όπως θα δείτε παρακάτω.

Στις 8/12 στείλαμε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του «9,84» την οποία και δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα και στο γραφείο του Δημάρχου της Αθήνας, καθώς πρόκειται για δημοτική επιχείρηση της οποίας έχει -πολιτικά- έχει την ευθύνη.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο «9,84» δημοσίευσε τόσο στη Διαύγεια, όσο και στην ιστοσελίδα του σε section με τίτλο «Προκηρύξεις - Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος» προκήρυξη για την πρόσληψη γενικού διευθυντή. Στη διαδικασία για τις 37 συμβάσεις δημοσίευση δεν έγινε ούτε στη Διαύγεια, αλλά ούτε και στο σχετικό section του site.
Ανεπίσημα και μετά την επιστολή, άνθρωπος του σταθμού μας ανέφερε ότι η Προκήρυξη-Πρόσκληση Ενδιαφέροντος είχε δημοσιευθεί σε άλλο section του site με τίτλο Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, όπου η λογική λέει ότι εκεί δημοσιεύονται αυτές που έχουν ήδη υπογραφεί από τη στιγμή που υπάρχει δε και section με τον ακριβή τίτλο...
Η προκήρυξη λοιπόν για τους 37 δεν μπήκε ποτέ στη Διαύγεια με ότι αυτό συνεπάγεται νομικά, ενώ «κρύφτηκε» -αν κρίνουμε από την περίπτωση αναζήτησης γενικού διευθυντή- και από το σχετικό section του site. Δύο «λάθη» μαζί που εγείρουν ζήτημα διαφάνειας, αξιοκρατίας και νομιμότητας.

Κατόπιν όλων αυτών, η ουσία είναι ότι αν κάποιος ήθελε να μάθει λεπτομέρειες και να δει τι στοιχεία και «απαραίτητα» έπρεπε να στείλει (βιογραφικό, σπουδές κ.α.), πού να τα στείλει και μέχρι πότε, πληροφορίες που επίσημα και με ακρίβεια περιλαμβάνονται στις Προκηρύξεις-Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος, πολύ απλά στερήθηκε τη δυνατότητα και αποκλείστηκε.


Η Επιστολή προς τον 9,84

Αθήνα 8/12/2020

Προς το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας "Αθήνα 984"

Στις 20 Νοεμβρίου 2020 αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφασή σας με την οποία καθορίστηκε ο αριθμός (38 στο σύνολο) και οι ειδικότητες συμβασιούχων, μουσικών παραγωγών και δημοσιογράφων, που θα σύναπταν συμβάσεις έργου διάρκειας 12 μηνών με τη Δ.Ε.Ρ.Α. συνολικού προϋπολογισμού 564 χιλ. ευρώ. Την ίδια μέρα, 20/11/2020, αναρτήθηκε στη Διαύγεια και η απόφαση για σύσταση ειδικής Επιτροπής Επιλογής των φυσικών προσώπων που θα "εκτελούσαν" τα 38 'Εργα της Επιχείρησης διάρκειας 12 μηνών, όπως γράψατε χαρακτηριστικά.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2020 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η λήψη απόφασης (με ημερομηνία 4/12/2020) με την οποία κάνατε ομόφωνα δεκτή την Έκθεση Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων της Επιτροπής Επιλογής και εγκρίνατε τα -37 τελικά τον αριθμό- φυσικά πρόσωπα με τα οποία θα υπογράφονταν οι 12μηνες συμβάσεις στις 7/12/2020. Ανακοινώσατε δε και τα ονόματα αυτών, 24 δημοσιογράφων και 13 μουσικών παραγωγών.
Μόνο, που στο διάστημα από 20/11/2020 έως 4/12/2020 δεν υπήρξε στη Διαύγεια καμία προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς υποψηφίους συμβασιούχους, όπως είχατε πράξει τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχατε δημοσιεύσει τόσο στη Διαύγεια, όσο και στην ιστοσελίδα athina984 προκήρυξη για την πρόσληψη γενικού διευθυντή.
Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: ακόμα και αν αρκετές από αυτές αφορούν "ανανεώσεις" παλαιότερων συμβάσεων, δεν έπρεπε να υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος? Δηλαδή με ποιά κριτήρια προσλάβατε χθες δημοσιογράφους από τη στιγμή που δεν υπήρξε προκήρυξη που θα περιέγραφε απαραίτητα προσόντα, όπως ενδεχομένως εργασιακή εμπειρία και σπουδές, στοιχεία επικοινωνίας για αποστολή βιογραφικού, σχετικής αίτησης κ.ο.κ.
Κατόπιν όλων αυτών, επιθυμώ να μου απαντήσετε, τίθεται ή όχι ζήτημα διαφάνειας, αξιοκρατίας και αποκλεισμού υποψηφίων, ειδικά από τη στιγμή που ο "Αθήνα 984" δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση αλλά Δημοτική, η οποία λειτουργεί χάρις στις επιχορηγήσεις του Δήμου Αθηναίων (στο σχέδιο προϋπολογισμού σας για το 2021 τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, διαφημίσεις κ.α. περιορίζονται στις 266 χιλ. ευρώ, όταν η επιχορήγηση του Δήμου ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ), δηλαδή από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες της Αθήνας.

Μπάμπης Πολυχρονιάδης, Δημοσιογράφος, Μέλος ΕΣΗΕΑ