ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαβάζοντας ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου είδα πως το ερχόμενο Σάββατο θα δώσει ως δώρο στους αναγνώστες του ένα cd με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης. Της περίφημης εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος, τότε, επί εποχής Χατζιδάκι. Ένα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα που άφησε πραγματικά εποχή.

16 Φεβρουαρίου 2010Διαβάζοντας ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου είδα πως το ερχόμενο Σάββατο η εφημερίδα θα δώσει ως δώρο στους αναγνώστες του ένα cd με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης. Της περίφημης εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος, τότε, τέλη δεκαετίας του 70, επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι. Ένα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα που, όντως, άφησε εποχή.
Αντιγράφω  δυο λόγια για τη Λιλιπούπολη από ένα παλιότερο -ποιητικό- σημείωμα του Κώστα Θωμαϊδη (βρείτε το στο site του Μελωδία):
Η Λιλιπούπολη έτρεχε στα ερτζιανά από το 1976 εως το 1980 στην συχνότητα του Τρίτου προγράμματος που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στην Λιλιπούπολη στάθηκαν παιδιά αλλά και μεγάλοι, γιατί πάντα, ακόμα και σήμερα με τα δισκογραφημένα τραγούδια της, προσφέρει σε όλους ένα υπέροχο ταξίδι στην χώρα των παιδικών αναμνήσεων και στον κόσμο του φανταστικού που όλα είναι πιθανά, όλα αποκτούν σάρκα και οστά.

Αξίζει να σημειώσω τους συντελεστές της εκπομπής: Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και τη μουσική έγραφε μια σειρά νέων καλλιτεχνών όπως οι Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου. Τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσιάνου.

«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο...» ανέφερε παλιότερα σε συνέντευξή της η Μαριανίνα Κριεζή. «Γρήγορα όμως οι ήρωες ξεκίνησαν να αποκτούν χαρακτήρα. Αρχισε να αλλάζει η θεματολογία. Η "Λιλιπούπολη" πήρε πολιτική διάσταση, συνέβαιναν γεγονότα, γίνονταν εκλογές όπως τις κάνουν οι μεγάλοι».

Προσοχή όμως: Τα ΝΕΑ δεν προσφέρουν ως δώρο την αυθεντική έκδοση της Λιλιπούπολης - κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1980. Απλώς οι αναγνώστες της καλής εφημερίδας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα τραγούδια της Λιλιπούπολης από μία ζωντανή ηχογράφηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου (τραγουδούν ο Σπύρος Σακκάς, η Σαββίνα Γιαννάτου κ.α.). Όχι πως δεν αξίζει και αυτό ως δώρο, ωστόσο δεν πρόκειται για την original έκδοση των τραγουδιών που βγήκε υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Αλλά εντάξει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ούτε να αρχίζετε να ψάχνετε μήπως και ανακαλύψετε κάποιο ξεχασμένο αντίτυπο σε κανένα δισκάδικο με μεταχειρισμένα βινύλια. Έρχεται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (την επόμενη ημέρα δηλαδή, μετά τα ΝΕΑ του Σαββάτου) για να μας δώσει ως δώρο το κανονικό cd της Λιλιπούπολης. Μπίνγκο.

 Δύο cd με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο; Τι περίεργες συμπτώσεις είναι αυτές...

Υ.Γ 1 (σχετικό): Έχω αρκετά γραμμένα cd από παλιά όχι μόνο με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης, αλλά και με κάποια από τα φοβερά και τρομερά σκετσάκια της. Αν παρ΄ ελπίδα έχετε κι εσείς και θέλετε να ανταλλάξουμε ηχογραφήσεις, στείλτε μου mail. Αλλά και όσοι θέλετε να αποκτήσετε κάποια από τα δικά μου, στείλτε επίσης mail. Μήπως πρέπει να ανεβάσουμε μερικά από αυτά στο e-tetRadio;

Υ.Γ 2 (σχετικό): Xάθηκε τόσα χρόνια η Ραδιοτηλεόραση που, υποθέτω, έχει τα δικαιώματα να κυκλοφορήσει αυτή τα cd της Λιλιπούπολης; Και να καρπωθεί τα οφέλη; Δεν λέω καλά (αν και μάλλον βαρετά) τα θεατρικά που προσφέρει στους αναγνώστες του το καλό και κλασικό περιοδικό, αλλά...

Υ.Γ 3 (σχετικό): Η αγαπημένη μου ιστορία ήταν το Χρυσαλιφούρφουρο. Και ο δικός μου ήρωας, ο Δυστροπόπιγγας.

Υ.Γ 4 (άσχετο): Ο Παύλος που σχολιάζει συχνά-πυκνά διάφορα από τα ραδιοφωνικά μας νέα, ας επικοινωνήσει με το e-tetRadio στο [email protected]