ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Δεν είχαν ιδέα για το που βρίσκονταν, από τους θορύβους καταλάβαιναν πως υπήρχε πολύ κοντά τους ένας αυτοκινητόδρομος». Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές περιγράφει στο βιβλίο του «Η Είδηση Μίας Απαγωγής» τις συνθήκες κράτησης θυμάτων απαγωγής στην Κολομβία.

26 Φεβρουαρίου 2010«Δεν είχαν ιδέα για το που βρίσκονταν, από τους θορύβους καταλάβαιναν πως υπήρχε πολύ κοντά τους ένας αυτοκινητόδρομος». Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές περιγράφει στο βιβλίο του «Η Είδηση Μίας Απαγωγής» τις συνθήκες κράτησης θυμάτων απαγωγής στην Κολομβία. Στις ατελείωτες ώρες της ομηρίας τους οι έγκλειστοι άκουγαν πολύ ραδιόφωνο. «Άκουσαν τις ραδιοφωνικές ειδήσεις τα ξημερώματα» γράφει ο Μαρκές. «Στην πρώτη συνέντευξη στο Caracol Radio ο γιατρός Πέδρο Γκερέρο (η γυναίκα του ήταν ένα από τα θύματα απαγωγής) ξέσπασε σε βρισιές και προκλήσεις εναντίον των απαγωγέων».

Τα είχαμε πει και παλιά για το «Radio Caracol» της Μπογκοτά. Και από εδώ, από το e-tetRadio. Στο Radio Caracol υπάρχει η εκπομπή «Οι φωνές της αιχμαλωσίας»Las voces del secuestro») - έγραψα κι εγώ παλιότερα, είχα γράψει  στην «Ελευθεροτυπία» σχετικά και η καλή συνάδελφος Τέτα Παπαδοπούλου. Υπεύθυνος της εκπομπής είναι ένας Κολομβιανός δημοσιογράφος, ο Χέρμπιν Χόγιος. Από τους πρώτους που έσπευσε να ευχαριστήσει η Ινγκριντ Μπετανκούρ μόλις απελευθερώθηκε.

«Οι φωνές της αιχμαλωσίας» μεταδίδονται τα ξημερώματα της Κυριακής και, δεκαπέντε χρόνια τώρα, είναι αφιερωμένες στους ομήρους των ενόπλων ανταρτών της FARC. Διαρκούν έξι ώρες και μέσω της εκπομπής οι συγγενείς στέλνουν μηνύματα στους ομήρους.

Παραδείγματα ανάλογα είχαμε και στις δικές μας περιπτώσεις απαγωγών. Του θυμήθηκα τώρα που βγήκαν οι ποινές των απαγωγέων του εφοπλιστή Μυλωνά από τη Θεσσαλονίκη. Το ραδιόφωνο αποτελεί την καλύτερη συντροφιά σε ομήρους (όπως και φυλακισμένους εν γένει). Του Μυλωνά του έβαζαν συνεχώς ραδιόφωνο. Το είχε δηλώσει ο ίδιος λίγες μέρες μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του.

Ωστόσο, επειδή εδώ είναι Ελλάδα, είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο της Κολομβίας. «Ήταν μαρτύριο για μένα» έλεγε αργότερα ο επιχειρηματίας. Ίσως γιατί ήταν αναγκασμένος να ακούει συνεχώς αποκλειστικά έναν και μόνο Ρ/Σ. Ττον θυμάμαι δε τον Μυλωνά, να έχει φρικάρει περισσότερο από την ακρόαση (λέμε τώρα) παρά από την απαγωγή. Με ποιό σταθμό τον είχαν… συνδέσει; Με το «Τρίτο Πρόγραμμα»!