ROTTING CHRIST: ΕΑΛΩ

ROTTING CHRIST: ΕΑΛΩ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αν μιλάμε για μια ελληνική metal μπάντα που να έχει χτίσει μόνη της και με θυσίες το όνομα της όλα αυτά τα χρόνια, τότε μιλάμε για τους ROTTING CHRIST.   

05 Μαρτίου 2010Αν μιλάμε για μια ελληνική metal μπάντα που να έχει χτίσει μόνη της και με θυσίες το όνομα της όλα αυτά τα χρόνια, τότε μιλάμε για τους ROTTING CHRIST.   
Αν μιλάμε για μια ελληνική metal μπάντα που να έχει διάρκεια στην πορεία της, τότε μιλάμε για τους  ROTTING CHRIST.
Aν μιλάμε για μια ελληνική metal μπάντα που να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γνωστή στο εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια, τότε πάλι μιλάμε για τους ROTTING CHRIST.
Aν μιλάμε για μια ελληνική metal μπάντα, που μετά από είκοσι χρόνια πορείας, μας παραδίδει εν έτει 2010, όχι μόνο τον κορυφαίο δίσκο της πορείας της, αλλά σίγουρα ένα από τα top albums της χρονιάς για τον παγκόσμιο metal χώρο, τότε μιλάμε για το AEALO, το πρόσφατο albums των ROTTING CHRIST.

Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να καθίσεις να ξεχωρίσεις ή αν αναφερθείς σε κάποιο κομμάτι ξεχωριστά, μιας και ο δίσκος ακούγεται σαν σύνολο και αυτή του η ατμόσφαιρα χάνεται όταν κάποιος διαλέξει την επιλεκτική ακρόαση μεμονωμένων κομματιών.

Το AEALO είναι ένας concept δίσκος που αναφέρεται στα συναισθήματα ενός πολεμιστή κατά την διάρκεια της μάχης, στην συγκεκριμένη περίπτωση μεταφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα.

Όλα αυτά που συναισθήματα που καλείτε να αντιμετωπίσει ο πολεμιστής, αποδίδονται στον δίσκο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με το επικό στοιχείο να προέχει σαφώς και τα Ελληνικά στοιχεία να εμπεριέχονται και να τονίζουν την ιδιαιτερότητα τόσο του σχήματος όσο και του δίσκου κατ’ επέκταση. 

Η χρήση παραδοσιακών οργάνων όπως η τσαμπούνα και ο αυλός, οι αρχαίες ελληνικές κιθάρες των ΔΙΑΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ, η συμμετοχή του πολυφωνικού σχήματος ΠΛΕΙΑΔΕΣ που αποδίδουν με χαρακτηριστικό όσο και παραδοσιακό τρόπο τα ηπειρώτικα μοιρολόγια,  προσδίδουν μια ιδιαίτερη χροιά στο σύνολο του δίσκου, που δεν είναι δυνατόν να μην σε γοητεύσει.

Οι συμμετοχές των καλεσμένων μουσικών έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης, ο τύπος από τους DIRTY GRANDY TALES, ο Alan από τους PRIMORDIAL και ο Magus από τους NECROMANTIA δένουν σημαντικά στο όλο concept.

Τέλος, η συμμετοχή της Diamanda Galas με το κομμάτι Orders from the dead είναι μια συμμετοχή που ξεχωρίζει από μόνη της στο AEALO.

“Ξέρω την μπάντα. Είμαι πολύ περήφανη για αυτό που πάς να κάνεις. Ελπίζω να το κάνεις καλά. επειδή πάνω απ’ όλα είμαι Ελληνίδα και πιστεύω ότι με αυτό που κάνεις εξάγεις πολιτισμό ”,  ήταν η απάντηση της Diamanda Galas στην ερώτηση του αρχηγού της μπάντας Σάκη Τόλη αν μπορεί να διασκευάσει ένα τραγούδι της.

Η μπάντα έγραψε και έντυσε με μουσική το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο είναι μια συγκλονιστική εννιάλεπτη ερμηνεία που αναφέρεται στην Μικρασιατική καταστροφή
Πραγματικά καθηλωτικό, ιδιαίτερη διασκευή, κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το AEALO.

Ακούστε το εδώ και διαβάστε και τους στίχους που δεν υπάρχουν στo booklet:


Οι Rotting Christ ακολουθούν μια πορεία που περισσότερο από ποτέ τονίζει την καταγωγή τους.  Βουτούν μέσα στην πλούσια ελληνική μουσική παράδοση και αντλούν στοιχεία της, ενσωματώνοντας τα στην μουσική τους. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας- όχι και τόσο εύκολης όσο φαίνεται- προσπάθειας, τους δικαιώνει απόλυτα.

Το AEALO είναι ένας δίσκος που ξεχωρίζει στην metal μουσική του σήμερα.
Προοδευτικός, επικός, πλούσιος, ιδιαίτερος μα πάνω απ’ όλα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ξεχωρίζει για τον Ελληνικό του χαρακτήρα. Ethnic metal, made in Greece, πραγματικά με όλη την σημασία της λέξης.   

Αξίζει να ακουστεί από όλους τους μουσικόφιλους, εκτός της metal κοινότητας που τον έχει εξυμνήσει παρεμπιπτόντως.

Δίσκος του μήνα στα Ελληνικά περιοδικά Metal Hammer και Rock Hard και επίσης στο Βρετανικό Τerrorizer. O δίσκος κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου, σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο.
Για την στήλη, αποτελεί ήδη ένα από τα highlights του 2010.
Μένει να δούμε πόσοι δίσκοι φέτος θα είναι ικανοί να το συναγωνιστούν.