LONDON GREEK RADIO 103,3

LONDON GREEK RADIO 103,3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τράβηξα μια σχετική οδύσσεια μέχρι να φτάσω στα προάστια του βόρειου Λονδίνου, είναι η αλήθεια. Το προηγούμενο Σάββατο. Πήρα τον Underground, το Μετρό δηλαδή, μέχρι τον απομακρυσμένο σταθμό του East Finchley και μετά ένα τοπικό λεωφορείο, περνώντας καμιά δεκαριά στάσεις. Ηθελα να επισκεφθώ το LGR, το «London Greek Radio 103,3», ένα 100% ελληνικό ραδιόφωνο μέσα στην αγγλική πρωτεύουσα.

07 Μαρτίου 2010Τράβηξα μια σχετική οδύσσεια μέχρι να φτάσω στα προάστια του βόρειου Λονδίνου, είναι η αλήθεια. Το προηγούμενο Σάββατο. Πήρα τον Underground, το Μετρό δηλαδή, μέχρι τον απομακρυσμένο σταθμό του East Finchley και μετά ένα τοπικό λεωφορείο, περνώντας καμιά δεκαριά στάσεις. Ηθελα να επισκεφθώ το LGR, το «London Greek Radio 103,3», ένα 100% ελληνικό ραδιόφωνο μέσα στην αγγλική πρωτεύουσα.

Σε μια συνοικία, δε, που περισσότερο θυμίζει Ελλάδα παρά Μεγάλη Βρετανία. Ελληνικά άκουσα βγαίνοντας από το τρένο, ελληνικά σε ένα σούπερ μάρκετ, «από την Ελλάδα είστε;» με ρώτησε μια κυρία -στα ελληνικά εννοείται- όταν με είδε να φωτογραφίζω το κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού. «Στο Λονδίνο ζουν γύρω στους 320 χιλιάδες Ελληνες», μου εξηγεί ο Γιάννης Κυριακίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες του «LGR 103,3». Ο σταθμός παίζει αποκλειστικά ελληνική μουσική. Βέβαια, στο Top 20 του airplay βλέπεις ονόματα όπως ο Θάνος Πετρέλης και ο Γιάννης Πλούταρχος. Αλλά εντάξει, όταν είσαι Ελληνας του εξωτερικού εκ των πραγμάτων διολισθαίνεις σε πιο φολκλόρ μονοπάτια ως μια προσπάθεια εξισορρόπησης, τρόπον τινά, του νόστου.

«Το πρόγραμμά μας είναι πολυσυλλεκτικό. Δεν έχει μόνο μουσικές εκπομπές. Παρουσιάζει και ιστορικά προγράμματα, εκπομπές για την Ελλάδα, μέχρι και τη λειτουργία της Κυριακής αναμεταδίδουμε από τις πέντε εκκλησίες της περιοχής. Είμαστε σαν μια μικρή ΕΡΤ». Ο ραδιοσταθμός βρίσκεται σε ένα τριώροφο κτίριο. Τα στούντιο είναι στον τρίτο, από κάτω στεγάζεται η ροή των ειδήσεων, ενώ στο ισόγειο υπάρχει ένα πρατήριο που πουλάει διάφορα γκατζετάκια του σταθμού. «Κάποιες εκπομπές γίνονται στα αγγλικά. Δυστυχώς η νέα γενιά των Ελλήνων στο Λονδίνο, τα παιδιά μας, δεν μιλούν ελληνικά». Από την πρεσβεία έχετε κάποιου είδους βοήθεια, ρωτάω τον Γιάννη Κυριακίδη. «Δυστυχώς, καμία. Μια φορά μάλιστα κλείσαμε ραντεβού στο υπουργείο Εξωτερικών και ταξιδέψαμε στην Ελλάδα. Αλλά η αρμόδια υπάλληλος με την οποία θα συναντιόμασταν είχε φύγει για διακοπές».

* Μπορείτε να ακούσετε το «LGR 103,3» και μέσω internet.

* Προσπαθήστε να πετύχετε τις απίστευτες διαφημίσεις. Εκτός από εκείνες των μαγαζιών με είδη γάμου και τις καταπληκτικές τελετές που διοργανώνουν, τη μεγαλύτερη φάση την έχουν τα νυχτερινά κέντρα με ελληνική (και λίγη αγγλική, όπως λένε χαρακτηριστικά) μουσική. Σπάνε και πιάτα εκεί. Το σκέφτηκα προς στιγμήν να περάσω μια βόλτα το βράδυ του Σαββάτου από ένα τέτοιο κέντρο... διασκέδασης, αλλά μετά θυμήθηκα πως στο Λονδίνο πήγα, όχι στην Αμαλιάδα.

(Από την Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία)