ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκπομπές που αξίζει να ακούσετε...

29 Μαρτίου 2010«ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ»
Μετά την επιτυχία της περσινής παραγωγής του Γιώργου Παυριανού για το Δεύτερο Πρόγραμμα μεταδίδεται σε επανάληψη από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα ηεκπομπή έξι επεισοδίων «Νυν και Αει». Γνωστοί δημιουργοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί αλλά και άνθρωποι καθημερινοί διαβάζουν περικοπές των Ευαγγελίων σε μετάφραση-απόδοση του Γιώργου Παυριανού. Συνδετικός κρίκος ο λόγος του Νίκου Γκάτσου που, μέσα από τα τραγούδια, ακουμπά στα χριστιανικά κείμενα. Αλφαβητικά οι αφηγητές: Γρηγόρης Βαλτινός, Λευτέρης Βογιατζής, Μάρθα Βούρτση, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Δημητράτος, Κωνσταντίνο Τζούμας, Καρυοφυλιά  Καραμπέτη, Λυδία Κονιόρδου, Σταμάτης Κραουνάκης, Ολια Λαζαρίδου, Ηλίας Λογοθέτης, Δήμητρα Ματσούκα, Σμαρώ Στεφανίδου, Σταμάτης Φασουλής, Παύλος Χαικάλης, Ρένος Χαραλαμπίδης.

«ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΘΟΥΣ ΣΕ ΛΑΪΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»
Έξι ώρες  της Μ. Εβδομάδας, στις οποίες σκιαγραφούνται διαφορετικές εκδοχές του «Θείου» και του «Ανθρώπινου Πάθους», όπως αυτό καταγράφηκε στην ιστορία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Στις εκπομπές της Μ. Δευτέρας (29 Μαρτίου), της Μ. Τρίτης (30 Μαρτίου) και της Μ. Τετάρτης (31 Μαρτίου) τραγουδάμε, μέσα από το υλικό του Μάνου Χατζιδάκι και μέσα από τις συνεργασίες ζωής με τρεις γυναικείες φωνές, την απουσία, την εγκατάλειψη, το ανθρώπινο και το Θείο Πάθος.  Την Μ. Δευτέρα με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη, την Μ. Τρίτη με την φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, την Μ. Τετάρτη με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Η εκπομπή της Μ. Πέμπτης (1 Απριλίου) αναφέρεται στο πως τραγουδήθηκε «η τέχνη του αμανέ  για τα ανθρώπινα βάσανα» στην ελληνική δισκογραφία, από τη Σμύρνη και την Πόλη των αρχών του 20ου αιώνα, μέχρι και τις μέρες μας...  Στην εκπομπή της Μ. Παρασκευής (2 Απριλίου) τα Ανθρώπινα και Θεία Πάθη τραγουδιούνται «χωρίς λόγια,  με τον τρόπο των πρακτικών, δημοτικών και λαϊκών, μουσικών»…και παράλληλα, παρακολουθούμε το πέρασμα του Θείου Πάθους στην ελληνική δισκογραφία… καθώς σύγχρονες «φωνές», μουσικοί και τραγουδιστές, «επαγγελματίες» και «ερασιτέχνες», «ταξιδεύουν» από τα εκκλησιαστικά εγκώμια μέχρι «το μοιρολόι της Παναγιάς»  της δημοτικής παράδοσης… Κάθε απόγευμα στις 7 στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7. Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας.

«ΣTA ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ...:Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ»
«Απόψε κάνεις μπαμ», «Απόψε στου Τσιτσάνη, πω πω και τι θα γίνει», «Απόψε στις ακρογιαλιές αντιλαλούν διπλοπενιές» «Τα μπερμπάντικα τα νιάτα / γλέντησέ τα στα γεμάτα»… Αλλά και «Απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζούκια κλαίνε / είμαι μονάχος κι έρημος, γιατί δυο μάτια φταίνε»… Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα 4 Απριλίου, στις 10 το βράδυ, μεταδίδεται σε επανάληψη μια «στάση» της εκπομπής «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗ» στον Βασίλη Τσιτσάνη του γλεντιού, του μπουζουκιού και την συμμετοχή του Τσιτσάνη στην ξέφρενη διασκέδαση αλλά και στο μοναχικό ‘’ξέδομα’’. Ένα οδοιπορικό στα τραγούδια, στους ύμνους του Τσιτσάνη στην διασκέδαση της ευτυχίας και στη διασκέδαση της παρηγοριάς… Όπως όλα αυτά πέρασαν μέσα από τα τραγούδια του, από τα χρόνια του ’30 μέχρι και το τέλος του δημιουργού… Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας.

«ΑΦΡΑΣΤΟΝ ΘΑΥΜΑ»
Την Μ. Τετάρτη στις 21.30 απευθείας μετάδοση από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα) της Συναυλίας Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτοτράγουδων με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή. Ένα μουσικό πασχαλινό οδοιπορικό, μέσα από τη μυσταγωγία των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και τη νοσταλγική ομορφιά των ψαλτοτράγουδων της ελληνικής μουσικής παράδοσης παρουσιάζουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή, στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου 24), τη Μ. Τετάρτη. Συμμετέχει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, πρωτοψάλτης, φιλόλογος και θεολόγος κ. Δημήτρης Βερύκιος. Κατανυκτικές ερμηνείες βυζαντινών ύμνων, θρήνοι της Μεγάλης Παρασκευής και παραδοσιακά ψαλτοτράγουδα, φτιαγμένα από την αυθεντική πένα του ανώνυμου λαικού ποιητή έχουν τον κύριο ρόλο στο πρόγραμμα. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει μικρός βυζαντινός χορός ισοκρατών και παραδοσιακή ορχήστρα.