BLUES ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

BLUES ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ακολουθήστε μας στο Google news

O Joe Bonamassa ξεκίνησε την δισκογραφία το 1994 σε ηλικία 17 ετών. Από μικρός πάντως είχε δείξει την κλίση του στην κιθάρα αφού στην ηλικία των επτά ετών είχε μάθει απ' έξω κάθε νότα του Jimi Hendrix και του Steve Ray Vaughan.

08 Απριλίου 2010O Joe Bonamassa ξεκίνησε την δισκογραφία το 1994 σε ηλικία 17 ετών. Από μικρός πάντως είχε δείξει την κλίση του στην κιθάρα αφού στην ηλικία των επτά ετών είχε μάθει απ' έξω κάθε νότα του Jimi Hendrix και του Steve Ray Vaughan.

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη έξω από την Νέα Υόρκη έδειχνε να προτιμά από μικρός τους Βρετανούς κιθαρίστες όπως ο Eric Clapton, Rory Gallagher, Peter Green και Paul Kossoff.

Αυτοί ήταν οι μουσικοί που από μικρή ηλικία διαμόρφωσαν τα μουσικά του ακούσματα αλλά, μεγαλώνοντας , άρχισε να  αφομοιώνει και τις δουλειές των ΒΒ Κing, Buddy Guy και όλων των άλλων τεράστιων του blues!

H πρώτη του solo κυκλοφορία ήρθε το 2000 και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους. Η πρώτη του αναγνώριση ήλθε από την Βρετανία και σταδιακά  το όνομά του άρχισε να ακούγεται παντού, αφού πρώτα ο ίδιος φρόντιζε να κυκλοφορεί άλμπουμ κάθε χρόνο. 

Με τον πρόσφατο ένατο studio δίσκο του το Black Rock, κατάφερε να σημειώσει την πιο μεγάλη του εμπορική ευτυχία. Έφτασε στο Νο 39 του Billboard της Αμερικής ενώ στην Βρετανία έφτασε στο Νο 14, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της δημοτικότητας του.  

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Βlack rock studios στην δική μας Σαντορίνη, από τα οποία πήρε και το όνομα του τελικά. Studios, ιδιοκτησία του παραγωγού Κώστα Καλημέρη που σε συνεννόηση με το παραγωγό του Joe, Kevin Shirley, τα επέλεξαν. Απ' ότι είπε ο Bonamassa ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον ίδιο η ηχογράφηση σε αυτά. 

Οι ηχογραφήσεις κράτησαν πέντε εβδομάδες, όμως το ελληνικό στοιχείο δεν έμεινε μόνο στο studio. Mε καλεσμένους μερικούς έλληνες μουσικούς που συμμετείχαν με όργανα όπως το μπουζούκι και το κλαρίνο, προσπάθησε ο Joe και η παρέα του να δώσει έναν ethnic στοιχείο στον blues χαρακτήρα-ήχο του δίσκου και πραγματικά το κατάφερε.

Ακούγοντας κομμάτια σαν τα When the fire hits the sea, Quarryman's lament (το αγαπημένο μου από τον δίσκο), Bird on a wire (διασκευή στον Leonard Cohen), Athens to Athens και Baby you gotta change your mind  μπορείτε να ακούσετε τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό στοιχείο συμμετέχει και εμπλουτίζει με την ιδιαιτερότητά του τις συνθέσεις του Black rock.

Όπως επίσης το χαρακτηριστικό blues στοιχείο από (και για) το οποίο είναι φτιαγμένος ο Joe Bonamassa  κάνει την εμφάνιση του με πολλούς τρόπους στον δίσκο. Είτε προσεγγίζοντας τον Physical graffiti ήχο των ZEPPELIN με το Blue end evil, είτε διασκευάζοντας το Steal you r heart away του Bοbby Parker ύστερα από προτροπή του ίδιου του Robert Plant είτε διασκευάζοντας επίσης εξαιρετικά το Spanish Boots του μεγάλου Jeff Beck.

Οι διασκευές συνεχίζονται με το Three time a fool του Otis Rush, για να υπάρχει στον δίσκο το άρωμα του Chicago blues σύμφωνα με τον Joe.

Όμως μια ιδιαίτερη στιγμή για τον δίσκο αποτελεί επίσης το Night life με την συμμετοχή του B.B King. "Ήμουν μόλις 12 ετών όταν ανέβηκα στην σκηνή με τον ΒΒ Κing για φορά. Περιόδευσα αρκετά μαζί του τα επόμενα χρόνια, έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην καριέρα μου γι' αυτό και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό το ντουέτο μαζί του" αναφέρει στις σημειώσεις του δίσκου ο Bonamassa.         

Πληροφοριακά αναφέρω ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Joe Bonamassa επισκέφθηκε την Αθήνα για μια συναυλία στο Κύτταρο club. Μια συναυλία που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο του blues.

Όπως έγραψε και το περιοδικό Classic rock στην κριτική του για το Black Rock
"δεν ξέρω τι βρήκε ο Joe στην Ελλάδα και τον ενέπνευσε, αλλά μια επιστροφή του στο μέλλον δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα".

Εξαιρετικός δίσκος από έναν εξαιρετικό κιθαρίστα και τραγουδιστή.
Ακούστε το Black rock και αφεθείτε στην μαγεία του.
Το Black rock κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου και αποτελεί για αυτήν την στήλη έναν από τους δίσκους της χρονιάς που διανύουμε.