ΜUSIC DNA

ΜUSIC DNA
Ακολουθήστε μας στο Google news


Η εξέλιξη των μουσικών αρχείων ψηφιακής μορφής (format) συνεχίζεται...

11 Απριλίου 2010

Η εξέλιξη των μουσικών αρχείων ψηφιακής μορφής (format) συνεχίζεται...
 


Η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής, έγινε το Φεβρουάριο που μας πέρασε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Midem2010, από την Νορβηγική ερευνητική ομάδα του Dagfinn Bach, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανάπτυξης των επιχειρήσεων Bach Technology. Πριν βιαστείτε να πείτε: “Περσινά σταφύλια ξινισμένα...”  σας  πληροφορώ, ότι η είδηση πέρασε στην ειδησεογραφία με τη μορφή δελτίου τύπου, δίχως να αναλυθεί περαιτέρω η λειτουργία του συστήματος. Σήμερα και εν όψει, της Beta έκδοσης τού MusicDNA -η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα- και της ολοκληρωμένης μορφής του στα μέσα του καλοκαιριού, από το e-tetradio θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τη λειτουργία και τις δυνατότητες τού νέου μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής MusicDNA, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον σας και να σας προετοιμάσουμε για κάθε ενδεχόμενο...

Ποιους αφορά;

Από το χώρο των επαγγελματιών, τους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, τους παραγωγούς μουσικών ηχογραφημάτων, τους παραγωγούς ηχογραφημάτων λόγου, τους παραγωγούς του Διαδικτυακού Ραδιοφώνου γιατί ανατρέπει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης στο Internet (Σε λίγο καιρό, ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου, ουδεμία σχέση θα έχει με τη λογική σχεδιασμού συμβατικού ραδιοφώνου που του έχουμε περάσει). Αυτό σημαίνει, ότι αναζητείται, διεθνώς, η νέα ορολογία που θα αντικαταστήσει τη λέξη, Ραδιόφωνο - Radio, στο διαδίκτυο.
Επίσης αφορά, τους ηχολήπτες γιατί, τα νέα προγράμματα επεξεργασίας ήχου, θα προβλέπουν τις νέες παραμέτρους για το συμπλήρωμα και τον εμπλουτισμό των μεταδεδομένων. Τέλος, από το χώρο των επαγγελματιών αφορά και τους προγραμματιστές, γιατί θα κληθούν να “παίξουν” με της δικής τους έμπνευσης εφαρμογές, πέραν από τις προκαθορισμένες του νέου μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής το οποίο είναι ανοικτό και αφήνει πολλά περιθώρια εφαρμογών. Εν ολίγοις, αφορά κάθε εμπλεκόμενο στη παραγωγή και στην εκμετάλλευση ηχογραφημάτων.
Όσον αφορά τους συλλέκτες μουσικών αρχείων, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ένα και μόνο αρχείο MusicDNA, θα συγκεντρώνεται ολόκληρο το πληροφοριακό υλικό το οποίο αφορά τον αγαπημένο καλλιτέχνη τους.

Τι είναι το MusicDNA;

Η νέα μορφή μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής, αντικαθιστά το mp3 και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν στη διάθεση τους στοιχεία όπως: στίχοι, βίντεο, φωτογραφίες, τις θέσεις των blog με αναφορές στον καλλιτέχνη καθώς και τις πληροφορίες των ακουστικών ή οπτικοακουστικών παραμετροποιήσεων. Το MusicDNA, ξεκινά με 14 πεδία περιγραφής στα μεταδεδομένα του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα πεδία: Key, Mood, Tempo, βαθμός συμπίεσης κ.ά.
Τα αρχεία, MusicDNA, τα οποία δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα προστιθέμενου περιεχομένου, ενδέχεται να είναι πιο ακριβά σε κόστος online αγοράς από τα τρέχοντα και έρχονται σε ευθύ ανταγωνισμό με το iTunes της Apple LP.


MusicDNΑ Live:  Εντοπίζει, οργανώνει κι εμπλουτίζει τα μουσικά αρχεία οδηγώντας τους χρήστες να επιλέξουν την αναβάθμιση του αρχείου μέσα από online πωλητήρια.


MusicDNA Service: Πρόκειται για τον κόμβο διακίνησης και εμπλουτισμού των αρχείων.




MusicDNA Player: Αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά των ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, παρέχοντας οριζόντια πρόσβαση, πλήρως συγχρονισμένη με τα αρχεία μουσικής. Επίσης, υπάρχει στο format ενσωματωμένη λειτουργία προκειμένου οι χρήστες να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα mp3 αρχεία τους σε MusicDNA, μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσα από ενεργοποιημένες μουσικές βιβλιοθήκες και παρέχει ένα SDK για προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους νέες συναρπαστικές εφαρμογές.


MusicDNA Search: Πρόκειται για μια «διαισθητική» και φιλική προς το χρήστη μηχανή αναζήτησης μουσικών αρχείων με σκοπό την εύκολη πρόσβαση για διερεύνηση αρχείων σε τεράστιες μουσικές βιβλιοθήκες. Προσφέρει μια εντελώς νέα και διευρυμένη εμπειρία αναζήτησης μουσικών αρχείων και πληροφοριών, στους μουσικόφιλους. Παραλλήλως, είναι ένα αναγκαίο εργαλείο μουσικής αναζήτησης για ψηφιακά μουσικά καταστήματα και online εμπόρους λιανικής πώλησης μουσικής, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη και την αύξηση των εσόδων. Η λειτουργία αυτή αφορά κυρίως περιεχόμενα πληροφοριών τα οποία ήταν για χρόνια σε αδράνεια και πίσω από τους τυπικούς καταλόγους των εταιρειών παραγωγής ηχογραφημάτων.
Στις προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης επιτρέπει στο χρήστη να βρει μουσική ανάλογα με τη διάθεσή του, ένα παρόμοιο τραγούδι, παρόμοιο καλλιτέχνη, παρόμοιο άλμπουμ, με εκτεταμένες τις παραμέτρους μουσικής, όπως η πυκνότητα του ήχου, το χρώμα ή, το επίπεδο ενέργειας του και μπορεί να μας συστήσει μουσικά θέματα ή τραγούδια, τα οποία ουδέποτε ακούσαμε. Να τονίσουμε ότι, όλη η διαδικασία αυτή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη!


MusicDNA Box: Πρόκειται για μια έξυπνη επέκταση των μέσων ενημέρωσης και αφορά το πρότυπο κωδικοποίησης των ηχογραφημάτων. Συνδυάζει ανάλυση του ήχου, εγγραφή μεταδεδομένων στοιχείων, εμπλουτισμό με οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, στίχους, συνεντεύξεις, αναφορές σχετικές με το ηχογράφημα σε blogs κ.λ.π.) και όλα αυτά σε ένα ενιαίο αρχείο. Όλες οι πληροφορίες ενημερώνονται δυναμικά κάθε φορά που ο χρήστης είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο και μπορούν να μεταφερθούν σε συσκευές δίχως απώλεια δεδομένων. To MusicDNA Box βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα MPEG-7 και XML, είναι αγνωστικιστής πλατφόρμας, πλήρως συμβατής με τα παλιά πρότυπα τα οποία μπορεί να ενσωματώσει στο νέας μορφής ψηφιακό αρχείο. Οι πληροφορίες μεταδεδομένων εκτείνονται έως τα 32GB (κοντά στη χωρητικότητα ενός blueray disc) και είναι πλήρως συγχρονισμένες με το συνημμένο κώδικα του ήχου. Επιπροσθέτως, παρέχει εργαλεία επεξεργασίας ήχου και διαμόρφωσης “έξυπνων” playlist.
.
Ποιο το συμπέρασμα;

Ως φανατικός εχθρός των ψηφιακών αρχείων συμπίεσης και χαμηλής ανάλυσης του ήχου, αν το MusicDNA, το οποίο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πρόσθετου περιεχομένου για τους λάτρεις της μουσικής, επιτρέπει το ηχητικό περιεχόμενο να έχει ανάλυση από 44.100 στα 16bit και άνω, τότε, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες κοινές ψηφιακές μορφές αρχείων, γιατί ανοίγει στα μέσα ενημέρωσης και σε κάθε εμπλεκόμενο νέες ευκαιρίες για την δημιουργία πρόσθετων εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τη ποιότητα του ήχου που τους παρέχει η υψηλή ανάλυση του. Όμως συγκρατώ την αισιοδοξία μου επειδή στο επίπεδο ανάλυσης του ήχου, οι αρμόδιοι του ερευνητικού κέντρου Bach Technology, ακόμα δεν έχουν αναφερθεί.

Υπάρχουν αρνητικά;

Η συγκέντρωση ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών σε ένα αρχείο ψηφιακής μορφής είναι ότι καλύτερο για το ιστορικό ενός μουσικού καλλιτέχνη. Έτσι, θα εξαφανιστούν οι ανακρίβειες. Το αρνητικό στοιχείο το οποίο πιθανολογώ ότι θα προκληθεί, αφορά τα επίσημα sites των καλλιτεχνών γιατί θα μειωθεί (έως εξαφανισθεί) η επισκεψημότητα από θαυμαστές, επειδή δεν θα βρίσκουν, πλέον, λόγο για “επισκέψεις” αφού η ενημέρωση θα συγκεντρώνεται αυτόματα στο νέο ψηφιακό format.

Ωστόσο, ότι και να πω, οι χρήστες θα κρίνουν την τύχη τού ενός και του άλλου!


Πηγές: http://www.mic.no/mic.nsf/doc/art2010012514205119694209
http://www.bachtechnology.com/




Για απαντήσεις, στείλτε εδώ τις απορίες σας: [email protected]