Τα Ellinika Hoaxes τον έβγαλαν ψεύτη-δημοσιογράφο αλλά δεν δημοσιεύουν την απάντησή του

Τα Ellinika Hoaxes τον έβγαλαν ψεύτη-δημοσιογράφο αλλά δεν δημοσιεύουν την απάντησή του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιτέλους πρέπει να παρέμβει η ΕΣΗΕΑ με αυτούς τους τύπους, πρώην στρατιωτικούς που κρίνουν δημοσιογράφους.

07 Ιανουαρίου 2021

Η υπόθεση αφορά τον έμπειρο δημοσιογράφο του Mega, Γιάννη Χρηστάκο. Είχαμε αναφερθεί σχετικά στο κομμάτι μας με τίτλο: «Ρε Ελληνικά Hoaxes, σοβαρευτείτε καμιά φορά επιτέλους» 

Τα επαναλαμβάνουμε εν τάχει: Ο Γιάννης Χρηστάκος αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη λόγω της τραγικής, υγειονομικά, κατάστασης που επικρατούσε στην πόλη. Τα Ελληνικά Hoaxes έβγαλαν fake news τη συγκεκριμένη πληροφορία επειδή πήραν τηλέφωνο στην αστυνομία και το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ τους είπε ότι «η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»!

Λογικό ο συνάδελφος Γιάννης Χρηστάκος να αντιδράσει. Ξέρετε τι είναι να έρχεται ένα site και να σε κρεμάει στα μανταλάκια ότι διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις; Εξοργιστικό. Ο Γιάννης Χρηστάκος λοιπόν τους έστειλε επιστολή. Αλλά δεν τη δημοσιεύουν, του είπαν! Απίστευτο.

«Στην δική μου περίπτωση επιχειρώ να καταδείξω ότι αυτό που κάνατε σχετικά με την πληροφορία που μετέφερα, ΔΕΝ είναι fact checking και δεν επιτρέπεται να δυσφημείται το όνομά μου από κάποιον που αναλαμβάνει, με την άδειά σας, να βάζει κόκκινες σφραγίδες "fake news" σε δημοσιογράφους επειδή απλά ρώτησε την αστυνομία», τους έγραψε σε μία μακροσκελή επιστολή στην οποία αποδείκνυε με στοιχεία το λάθος τους. Και τους ζήτησε το αυτονόητο, να βάλουν την απάντησή του: «Τέλος σας ενημερώνω ότι ζητώ να αναρτηθεί η επιστολή μου στην ίδια θέση που βρίσκεται και η ανάρτηση του κ. Πουρνή, στην πρώτη σελίδα, ξεχωριστά από την ίδια την ανάρτηση καθώς και οτι ζητώ να συμπεριληφθεί και στην ίδια την ανάρτηση. Επίσης ζητώ να παραμείνει η ανάρτησή μου στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας τον ίδιο ακριβώς χρόνο που βρίσκεται αναρτημένο και το πόνημα του κ. Πουρνή το οποίο βλέπω ότι βρίσκεται εκεί ως σήμερα».

Τα Ellinika Hoaxes λοιπόν, όσο αδιανόητο και αν μοιάζει, το αρνήθηκαν. Με απάντηση του υπεύθυνου αυτού του site, Θοδωρή Δανιηλίδη: «Κύριε Χρηστάκο, Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει το Πρόγραμμα Ελέγχου Γεγονότων, στο οποίο συμμετέχουμε, έχετε δικαίωμα ένστασης εντός επτά ημερών σε περίπτωση που θεωρείτε εσφαλμένη ή ανακριβή την αξιολόγησή μας σε μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε υπεύθυνος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων στην ιστοσελίδα μας».

Ο Γιάννης Χρηστάκος, εκ των πραγμάτων, έπαθε σοκ με την απάντηση: «Αλοίμονο κ. Δανιηλίδη, εάν σε κάποια ιστοσελίδα δημοσιεύονται δυσφημιστικά σχόλια για οποιονδήποτε, που προκαλούν βλάβη στην προσωπική και επαγγελματική του υπόσταση και το επιχείρημα ώστε να μην δημοσιεύεται η θέση της άλλης πλευράς να είναι ότι υπάρχει μία δεσμευτική σύμβαση με κάποιον...φορέα!!! Πραγματικά εξεπλάγην με την απάντησή σας ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν στις δημοκρατίες πολλές διέξοδοι απέναντι στον σκοταδισμό. Εάν νομίζετε λοιπόν ότι μπορείτε να γράφετε ο,τι θέλετε για οποιονδήποτε και να μην δημοσιεύετε την θέση του επειδή έχετε κάποια... σύμβαση με έναν φορέα για έλεγχο Μέσων προφανώς έχετε πέσει σε πλάνη. Ελπίζω να μην πιστεύετε ότι δεν είχα καν το δικαίωμα να αντιδράσω αφού πέρασαν...7 μέρες!»

Ολη αυτή την αδιανόητη ιστορία μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά στα dikaiologitika news, Τα fake news του «ellinikahoaxes»: O ναρκαλιευτής και οι... αυτοαποκαλούμενοι fact checkers - μαθήματα δεοντολογίας

Επαναλαμβάνουμε, πότε επιτέλους θα παρέμβει η ΕΣΗΕΑ;