Συμβαίνουν στην «Καθημερινή» της Κύπρου, όχι της Ελλάδας (αν κι έχουν και ελληνικό χρώμα)

Συμβαίνουν στην «Καθημερινή» της Κύπρου, όχι της Ελλάδας (αν κι έχουν και ελληνικό χρώμα)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής της «Καθημερινής» Κύπρου μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικού άρθρου του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (της Κύπρου).

13 Ιανουαρίου 2021

Στην επιστολή παραίτησής του, ο διευθυντής της «Κ» κατονομάζει μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, ως το πρόσωπο που ήταν μπροστά -μαζί με άλλους- όταν ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα «για 300 εκατ. ετησίως που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».

Διαβάστε το απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο, για τον πρόεδρο Αναστασιάδη: «Είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».

Την επόμενη ημέρα, όπως γράφει ο «Πολίτης» της Κύπρου (από εκεί και η φωτογραφία), κάτω από το άρθρο εμφανίστηκε η εξής «διευκρίνιση»: «Θα ήθελα να διευκρινίσω πως στην τελευταία παράγραφο εσφαλμένα αναπαράγονται ψίθυροι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται με ανάλογα στοιχεία.Αυτό είναι λάθος και δεν μας εκφράζει ως πρακτική στην εφημερίδα μας». Και υπέγραφε ως Αντρέας Παράσχος. Σημειώνεται, λέει ο «Πολίτης», ότι ο δημοσιογράφος υπογράφει πάντα «Ανδρέας» και όχι «Αντρέας».

Σήμερα ο Ανδρέας Παράσχος με επιστολή του, παραιτήθηκε. Δείτε τι γράφει - βάζουμε εδώ μόνο τα όσα έχουν σχέση με τα δημοσιογραφικά:

* Όσο αφελής είναι ένας στρατιώτης που πηγαίνει στον πόλεμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον αγγίξει σφαίρα άλλο τόσο αφελής είναι ένας δημοσιογράφος που πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος επιχειρώντας να αναδείξει αλήθειες, σε μια χώρα όπου πολιτικοί, με ηγήτορα τον Πρόεδρο, σε σύμπραξη με μια κουστωδία δικηγόρων, λογιστών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ξεφτίλισαν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανώτατους άρχοντες του τόπου στο ρόλο προαγωγού του κόλπο γκρόσο των «χρυσών διαβατηρίων» των 8-9 δισ., όπως αποδείχθηκε.

* Μου ζητήσατε (σ.σ.: λέει στους ιδιοκτήτες της εφημερίδας) την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει
το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

* Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψη από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή.

* Απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.

* Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008.