Στη Βουλή των Κοινοτήτων το ζήτημα των περιοδειών

Στη Βουλή των Κοινοτήτων το ζήτημα των περιοδειών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προσπάθεια βουλευτών για συναυλίες χωρίς visa στην Ε.Ε

26 Ιανουαρίου 2021

Στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έρχεται η συζήτηση για το ζήτημα της πραγματοποίησης περιοδειών στην Ε.Ε από βρετανούς μουσικούς χωρίς visa, καθώς η τελική συμφωνία για το Brexit έφερε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Boris Johnson.

Μετά από κινητοποίηση μουσικών και κοινού που μέσα σε μερικές εβδομάδες συγκέντρωσαν πάνω από 280.000 υπογραφές, η βρετανική Βουλή αποφάσισε να συζητήσει το ζήτημα στις 8 Φεβρουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να επιχειρηθεί η ανατροπή της αρχικής απόφασης η οποία θεωρείται ότι προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στους καλλιτέχνες καθώς αυξάνει δραματικά τα πάγια έξοδα των περιοδειών.

Η υπόθεση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την βρετανική κυβέρνηση καθώς όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει ταξίδια χωρίς visa διάρκειας 90 ημερών, ωστόσο η κυβέρνηση αντιπρότεινε μόνο 30 ημέρες.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους στη βρετανική κυβέρνηση, καθώς παρά τη γενική κατακραυγή οι αρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να ξανασυζητήσουν το θέμα λέγοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των βρετανικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα επιστολή από 100 και πλέον μουσικούς μεταξύ αυτών οι Elton John, Liam Gallagher, Ed Sheeran και άλλοι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι απέτυχε οικτρά να υποστηρίξει τη βρετανική μουσική βιομηχανία καλώντας το Whitehall να διαπραγματευτεί άμεσα ελεύθερα ταξίδια στην Ευρώπη για βρετανούς καλλιτέχνες.