Τρεις -έως τώρα- οι λογοκριμένοι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ

Τρεις -έως τώρα- οι λογοκριμένοι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λευτέρης Παρτσάλης, Τατιάνα Μπόλαρη και Μάριος Λώλος είδαν τις φωτογραφίες τους να μπλοκάρονται από το Facebook.

02 Μαρτίου 2021

Και οι τρεις είχαν ανεβάσει φωτογραφίες, δημοσιογραφικό υλικό δηλαδή, από τη χθεσινή συγκέντρωση για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, στο κέντρο της Αθήνας.

«Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου καταγραφή, προτρέπω σε επικίνδυνες ενέργειες, υποστηρίζω τρομοκράτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι», γράφει η Τατιάνα Μπόλαρη. «Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα! Οπότε... η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι)».

Ο Μάριος Λώλος μίλησε στο Left.gr: «Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, γιατί εμείς, οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, επικοινωνούμε από το προφίλ μας φωτογραφίες με την ίδια λογική που διοχετεύουμε τη δουλειά μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με επαγγελματικό τίτλο, με περιγραφή του γεγονότος χωρίς άλλο σχολιασμό - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ σε καμία περίπτωση με το κατέβασμα αναρτήσεων που εκφέρουν άποψη. Εμείς σε αυτά τα γεγονότα τραβάμε ό,τι βλέπουμε: είχε κόσμο, τραβάγαμε κόσμο - δεν είχε κόσμο, δεν είχαμε κόσμο στις φωτογραφίες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κατεβάζεις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων, έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου. Επειδή ακριβώς έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου, θα πρέπει οι δημοσιογραφικές ενώσεις, με βάση και τα τελευταία αυτά παραδείγματα, να σκεφτούν πώς θα πράξουν. Η ΕΦΕ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΠΗΤ πρέπει να δουν το ζήτημα και να παρέμβουν».

Ιδού τι έγραψε και ο Λευτέρης Παρτσάλης: «Ανέβασα ένα σετ εικόνων από μια πορεία περιγράφοντας το, όπως κάνω πάντα, με μια ξύλινη λεζάντα απέχοντας από το γεγονός και την οποία εκδήλωση των πιστεύω μου μέσα από την ανάρτηση. Η λεζάντα απλά περιέγραφε τις εικόνες και οι εικόνες περιέγραφαν αυτό που έγινε, θα μπορούσε να είναι ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποιο κτίριο θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε γεγονός φωτιά πλημμύρα επεισόδια με τραυματίες. Δεν λογοκρίθηκε ένα ποστ που δηλώνει στήριξη στον οποιοδήποτε αλλά ένα ποστ που περιέγραφε τι συνέβη εχθές στους δρόμους της Αθήνας, και αυτό δεν αλλάζει, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά για κάτι. Στην περιγραφή του προφίλ μου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είμαι και τι κάνω. Δηλαδή αν είναι έτσι να λογοκρίνουν και εικόνες από επεισόδια μιας και για να είμαστε εκεί να τα καλύπτουμε σαν Φωτορεπόρτερ προφανώς και συμφωνούμε με ότι κ αν γίνεται. Το θέμα σηκώνει συζήτηση...»