Η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ σε ενιαία εκδοχή επαναλαμβάνεται το Σάββατο 8 Μαΐου στις 15.30

04 Μαΐου 2010Το Σάββατο 8 Μαΐου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Ιωάννη του Θεολόγου, του Ευαγγελιστή της αγάπης. Συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου στην Καινή Διαθήκη, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και φυσικά της «Αποκάλυψης». Το σκοτεινότερο κείμενο όλων των εποχών. Η αινιγματική προφητεία που γράφτηκε πριν 2000 χρόνια στην Πάτμο. Το ιερό, φλογερό κείμενο, μέσα στο οποίο κάθε εποχή διαβάζει το πρόσωπό της.

Ο Γιώργος Παυριανός μετέφρασε σε δεκαπεντασύλλαβο το κείμενο της «Αποκάλυψης» και μετά από 13 χρόνια δουλειάς το παρουσίασε σ’ ένα ολοκληρωμένο έργο, με τη μορφή έξι ημίωρων επεισοδίων, με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ραδιόφωνο. Η «Αποκάλυψη του Ιωάννη» αποτέλεσε τη φετινή νέα παραγωγή του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η μεγάλη απήχηση που είχε η εκπομπή και τα αιτήματα που δεχτήκαμε για να επαναληφθεί έβαλαν την ιδέα για την επανάληψη σε ενιαία εκδοχή δυόμιση ωρών της «Αποκάλυψης».

Το Σάββατο 8 Μαΐου, από τις 15.30 έως τις 18.00, ανήμερα της εορτής του Ιωάννη του Θεολόγου, θα περάσει ξανά από το ραδιόφωνο όλη η ατμόσφαιρα και η ουσία του κειμένου που έχει απασχολήσει μέσα στους αιώνες ερευνητές και θεολόγους, έχει δημιουργήσει σέχτες και αιρέσεις και οι προφητείες της έχουν επαληθευτεί ή θα επαληθευτούν ανάλογα με τον τρόπο που τις ερευνούν κάθε φορά. Η ηθική και οικονομική παρακμή, ο πόλεμος, η πείνα, η οικολογική καταστροφή, η μάχη του Καλού και του Κακού, έτσι όπως περιγράφονται στο κείμενο του Ιωάννη, μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί για την εποχή μας, αλλά και για όλες τις εποχές.

Η πρωτότυπη αυτή μετάφραση του Γιώργου Παυριανού είναι σε δεκαπεντασύλλαβο. Ο πανάρχαιος ρυθμός της ελληνικής γλώσσας έδωσε στην «Αποκάλυψη» μια ελληνική, ποιητική αίσθηση που έφερε στο νου τις αρχαίες ραψωδίες, τα ηρωικά έπη και το δημοτικό τραγούδι. Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου που διέτρεξε το κείμενο δημιούργησε ηχητικές εικόνες και του έδωσε τη σύγχρονη αλλά και παγκόσμια διάστασή του.

Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στη ραδιοφωνική αυτή ραψωδία για το τέλος του κόσμου ήταν οι: Γιώργος Κιμούλης (Ιωάννης), Γρηγόρης Βαλτινός (Χριστός), Αντιγόνη Βαλάκου (φωνή), Χρήστος Στέργιογλου (Πρεσβύτερος), Νίκος Κουρής (Άγγελος), Αντιγόνη Αμανίτου (Βαβυλώνα), Ηλίας Λογοθέτης (Πλάσματα).

Μετάφραση, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Παυριανός.

Ηχογράφηση-Επεξεργασία ήχου-Μοντάζ: Γιάννης Γιαλίνης.