Στην τηλεοπτική «αηδία» ο James Καφετζής κατάφερε να ξεχωρίσει

Στην τηλεοπτική «αηδία» ο James Καφετζής κατάφερε να ξεχωρίσει
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κόντρα στο ρεύμα και την... τρέλα των τελευταίων ημερών θέλω να καταθέσω την άποψή μου που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς.

14 Μαΐου 2021

Γράφει ο Κώστας Τάσος

Το Survivor, όπως και άλλα τηλεοπτικά reality είναι «σόου» που προσπαθούν να προωθήσουν ίντριγκα, καυγάδες (συνήθως σκηνοθετημένες καταστάσεις) και δίνουν περισσότερο χρόνο σε προσωπικότητες που σκορπούν γέλιο ή μίσος με στόχο να αυξηθεί η τηλεθέαση και τα έσοδα παραγωγών και καναλιών.
Και μετά ακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές (τα λεγόμενα μεσημεριανά) που κάνουν ρεπορτάζ και αναλύσεις της... πλάκας δίνοντας αξία σε συμμετέχοντες χωρίς αξία και ηθική.

Σε αυτή την καθιερωμένη τηλεοπτική «αηδία» ένα νεαρό παιδί από τις Καλυθιές, ο James Καφετζής, κατάφερε να ξεχωρίσει και να ξεφύγει από τον βούρκο με όπλο την ευφυία του και τον χαρακτήρα του και φυσικά την ηθική στο θέμα της δυνατής φιλίας με τον Νίκο και την Αμυ.
Αρχικά σχολιάστηκε η «ομοιότητά του» με τον πρίγκιπα Χάρυ αλλά στην συνέχεια η αποθέωση ήρθε για τις πράξεις του υπό συνθήκες πίεσης και πείνας.

Η ηρεμία του και ο λόγος του κέρδισαν όλους εκείνους που στήθηκαν μπροστά από τις τηλεοράσεις για να δουν το παιχνίδι. Η απόφασή του να πάει κόντρα στην ισχυρή παραγωγή, να μην υποταχθεί σε ύπουλα σχέδια και στημένες καταστάσεις χάνοντας τη δυνατότητα να κερδίσει το μεγάλο έπαθλο τον μετέτρεψαν σε «φαινόμενο» με χιλιάδες αποθεωτικά σχόλια στο facebook, το twitter και το instagram.

Μέχρι εκεί όμως... Κατανοώ την ανάγκη όλων εδώ στις Καλυθιές (και τη Ρόδο) να υποστηρίξουν τον James και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα... κόλπα της παραγωγής αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω τις... φιέστες, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και την σχεδιαζόμενη υποδοχή «ήρωα».

Φαντάζομαι ότι και στα ορεινά Απόλλωνα αποθεώνουν τον δικό του Τριαντάφυλλο παρότι κοροϊδεύει (και ακόμη χειρότερα), με τις πλάτες της παραγωγής, όλους τους συμπαίκτες του και την κοινωνία.
Ο James δεν είναι ήρωας και δεν νομίζω ότι επιθυμεί να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος. Δεν είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά επειδή έγινε, μέσα από ένα τηλεοπτικό σόου, γνωστός σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Καφετζής είναι ένα νέο παιδί με ξεχωριστή προσωπικότητα, με ενδιαφέρουσες σπουδές, με αρκετή ευφυία που ήδη έχει διαφημίσει την τουριστική περιοχή Φαληρακίου αφού στο reality χρησιμοποιήθηκε, από την παραγωγή, η επιχειρηματική ιδιότητα του «διοργανωτή boat party».

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μπορεί, σε κάποια τηλεοπτική του συνέντευξη, να μιλήσει περισσότερο για το Φαληράκι και να δημιουργήσει κάποιο τουριστικό ρεύμα για Έλληνες επισκέπτες. Είναι σίγουρο ότι οι μεσημεριανές εκπομπές θα τον... κυνηγήσουν και θα έρθουν στη Ρόδο για ρεπορτάζ στις παραλίες.

Ο δικός του αγώνας «επιβίωσης» ξεκίνησε αφού θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χαρακτήρα του, την ηθική του και την εξυπνάδα του για να εξελιχθεί σε χρήσιμη προσωπικότητα και να μην παρασυρθεί στον βρώμικο κόσμο της τηλεόρασης.

Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν σε reality δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ήρωας. Η δημοσιότητά τους είναι εφήμερη αφού ακολουθούν νέα σόου με νέους πρωταγωνιστές. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να κερδίσει αξία σχεδιάζοντας φιέστες υποδοχής σε τηλεοπτικά πρόσωπα.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να γνωρίζουν και να αποθεώνουν παίκτες reality. Τα μικρά παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και να αποθεώνουν πραγματικούς ήρωες όπως ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα να μαθαίνουν τους ερευνητές που ανακάλυψαν θεραπείες και φάρμακα και να θέλουν να τους μοιάσουν.

Οι κοινωνίες πρέπει να σχεδιάσουν φιέστες και βραβεύσεις για ερευνητές, ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και όλους εκείνους που εδώ και 18 μήνες παλεύουν για να κρατήσουν την ανθρωπότητα όρθια κόντρα στην πανδημία.
Οι κοινωνίες πρέπει να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών για γνώσεις.
Οι κοινωνίες πρέπει να έχουν πρότυπα τους εθελοντές που τρέχουν τα Σαββατοκύριακα να καθαρίσουν δάση και παραλίες. Εκεί πρέπει να τρέξουμε όλοι και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Πρέπει να αποθεώσουν τον Ροδίτη οδοντίατρο που αν και από μικρός παλεύει με ενέσεις και θεραπείες αφού διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 κατόρθωσε, πριν λίγες ημέρες, να ανεβοκατέβει με ποδήλατο το βουνό του Προφήτη Ηλία δεκάδες φορές στέλνοντας μηνύματα αληθινής επιβίωσης και μάχης.

Πρέπει εδώ στις Καλυθιές να αποθεώσουμε το δικό μας κορίτσι που παρότι αντιμετωπίζει από μικρή ηλικία κινητικά προβλήματα αγωνίζεται καθημερινά με επιτυχίες στους επιστημονικούς και αθλητικούς στίβους.

Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις, δεν σημαίνει ότι είναι σωστά. Δεν μειώνω την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του James. Αντίθετα τον αποθεώνω επειδή ξεχώρισε γιατί ήταν διαφορετικός από τον... σωρό των τηλεοπτικών προσώπων.
Ο James δεν έχει ανάγκη την αποθέωση από πανελίστες.
Εχουμε ανάγκη ως χώρα, ως τοπική κοινωνία, ως προσωπικότητες να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Ας παραδειγματιστούμε από την στάση του Δημήτρη στο βρώμικο reality και ας πράξουμε ανάλογα.