Ξεκινά το «Επιχείρηση Ερμής – Η Μάχη της Κρήτης» στην Cosmote TV

Ξεκινά το «Επιχείρηση Ερμής – Η Μάχη της Κρήτης» στην Cosmote TV
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια μεγάλη ιστορική παραγωγή, μία σειρά τεσσάρων καθημερινών επεισοδίων στο Cosmote History HD και στο YouTube.

19 Μαΐου 2021

Το ντοκιμαντέρ, προϊόν εκτενούς έρευνας και δεκάδων συνεντεύξεων σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο, φωτίζει τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει τον ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων και τη γερμανική οπτική. Την αφήγηση ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στη Μάχη, καθώς και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, που ως μικρά παιδιά τότε βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Antony Beevor και ο Γερμανός Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η βραβευμένη Βικτώρια Βελλοπούλου (Excision, The Extra Mile, H Αρκούδα, Τοπόσημα, Ναύς).

Συντελεστές: Ιωάννα Μπρατσιάκου (Σενάριο-Αρχισυνταξία), Γιάννης Σκαλιδάκης (Ιστορικός Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης (Ειδικός Σύμβουλος Έρευνας & Τεκμηρίωσης), Δημήτρης Ξενάκης- Ιωάννα Δάβη (Παραγωγή), Κωστής Νικολόπουλος (Διευθυντής Φωτογραφίας), Πάνος Πολύζος-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μοντάζ), Αλέξης Κουβαριτάκης-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μotion Graphics), Βίκη Αρβελάκη - Μαρίλια Σταυρίδου – Άστριντ Μπλύμλαϊν (Έρευνα), ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων ανέλαβε ο Konstantinos Borek.

Το πρώτο αποψινό επεισόδιο με τίτλο «Πριν τη Μάχη» συστήνει τους αυτόπτες μάρτυρες-πρωταγωνιστές της σειράς, και παρουσιάζει τις συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μάχη. Μέσα από γλαφυρές περιγραφές και τεκμηριωμένες ιστορικές αφηγήσεις, οι θεατές θα μεταφερθούν στην Κρήτη του Μεσοπολέμου, όπου οι πρωταγωνιστές, μικρά παιδιά ακόμα, απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και τη σχετική ευημερία του νησιού.

Στα επόμενα επεισόδια θα παρακολουθήσουμε την έναρξη της δωδεκαήμερης αντίστασης της Κρήτης απέναντι στους Γερμανούς (Πέμπτη 20/5, 22.00), τα αντίποινα που έκαναν οι Γερμανοί προς τον άμαχο πληθυσμό (Παρασκευή 21/5, 22.00) και τη μακρά γερμανική κατοχή που ξεκίνησε στην Κρήτη, την 1η Ιουνίου του 1941 (Σάββατο 22/5 στις 22.00)