Φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα των δεκαετιών του 1920 και 1930

Φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα των δεκαετιών του 1920 και 1930
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δείτε απίστευτες φωτογραφίες μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ, από την Αθήνα έναν αιώνα πριν!

08 Ιουνίου 2021

Στο Αρχείο της ΕΡΤ περιέχεται η Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη. Ο Πουλίδης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως φωτογράφος το 1916, ενώ από το 1918 ξεκίνησε να εργάζεται και ως φωτορεπόρτερ. Συνεργάστηκε με πολλές αθηναϊκές αλλά και ξένες εφημερίδες. Με το φακό του απαθανάτισε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα των δεκαετιών του 1920 και 1930 με υλικό από την προαναφερόμενη συλλογή. Ετσι, ερχόμαστε σε επαφή με μια Αθήνα λίγο έως πολύ διαφορετική από ότι τη γνωρίζουμε σήμερα. Βλέπουμε κτίρια που δεν υπάρχουν πια και άλλα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέχρι και σήμερα, γνωστά αγάλματα που έχουν αλλάξει θέση, την αρχή εργασιών διαμόρφωσης σημείων της πόλης και γενικά σκηνές μιας άλλης καθημερινότητας.

Στη φωτογραφία, πάνω: Παλαιά ανάκτορα, σημερινή Βουλή. Γενική άποψη του κτιρίου από τη Λεωφόρο Αμαλίας κατά τη διάρκεια των εργασιών εκχωμάτωσης του χώρου για την κατασκευή της πλατείας του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη

 

 

Γενική άποψη της Πλατείας Λαυρίου στην 3η Σεπτεμβρίου με συρμό του «Θηρίου» που ένωνε την Αθήνα με την Κηφισιά. 

 

 

Η μια από τις εισόδους του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας. Διακρίνονται τα ξενοδοχεία «Excelsior» και «Plaza». Στο βάθος η Πανεπιστημίου.

 

 

Συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Στο κέντρο ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του Λάζαρου Σώχου, που τώρα πλέον βρίσκεται μπροστά στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

 

 

 

Η οδός Πανεπιστημίου από την Πλατεία Ομονοίας. Σε πρώτο πλάνο ένα σταθμευμένο μόνιππο

 

Η νότια πλευρά της Πλατείας Δεξαμενής προς την οδό Γλύκωνος στο Κολωνάκι με την πισίνα με θαλασσινό νερό που είχε κατασκευάσει ο Δήμος για τα παιδιά.

 

Πλάκα. Άποψη της περιοχής κατά τη δεκαετία του 1920. 

 

 

Νέο Φάληρο. Άποψη της παραλίας κατά τη δεκαετία του 1920. Στα αριστερά το Μέγα ξενοδοχείον. Στα δεξιά το κιόσκι, όπου πραγματοποιούνταν μουσικές εκδηλώσεις, και η εξέδρα της περιοχής που προσχωρούσε μέσα στη θάλασσα, τόπος συνάντησης και περιπάτου. Στο βάθος το ξενοδοχείο Ακταίον.

 

 

Άποψη της Πλατείας Συντάγματος προς την πλευρά της οδού Ερμού και του ξενοδοχείου Grand Hotel d’ Angleterre. Σε πρώτο πλάνο τα τραπεζάκια του καφέ-ζαχαροπλαστείου του Ζαβορίτη που στεγαζόταν στο ισόγειο του Μεγάρου Κορομηλά

 

 

Άποψη του συγκροτήματος πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1933-1935 για τη στέγαση των προσφύγων

 

 

 

Αθήνα. Γενική άποψη της πόλης από το τέρμα της οδού Δημοκρίτου στο Κολωνάκι