Προσλαμβάνει μία ομάδα νεαρών δημοσιογράφων παθιασμένων για δουλειά και παράλληλα ρομαντικών

Προσλαμβάνει μία ομάδα νεαρών δημοσιογράφων παθιασμένων για δουλειά και παράλληλα ρομαντικών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο συντάκτης του Documento, Βαγγέλης Τριάντης μας προτείνει την ταινία «Prima che la notte»

18 Ιουλίου 2021

Το «Prima che la notte» («Πριν η νύχτα πέσει» - φωτό: Imdb) είναι μια ταινία του 2018, το θέμα της οποίας βασίζεται στην πραγματική ζωή του Σικελού δημοσιογράφου Τζουζέπε Φάβα. Ο δημοσιογράφος αυτός το 1984 έπεσε νεκρός από σφαίρες της ιταλικής μαφίας εξαιτίας των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του.

Γράφει ο Βαγγέλης για το story του φιλμ:

Η ταινία ήταν ένα ιδιότυπο «déjà vu» μεταξύ της σημερινής Ελλάδας και της Ιταλίας του ’80, με την παρέλευση τριών δεκαετιών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δημοσιογραφίας.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κατάνια της Ιταλίας στα τέλη του 1970 με αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο πρωταγωνιστής που υποδύεται τον Φάβα επιστρέφει στην εν λόγω πόλη και ετοιμάζεται να ηγηθεί του εγχειρήματος έκδοσης μιας νέας εφημερίδας. Ο Φάβα είναι ιδεαλιστής. Πιστεύει πραγματικά στη δημοσιογραφία και στον ρόλο της, όπως πιστεύει και το νέο εγχείρημα.
Ένα ΜΜΕ το οποίο δεν θα επηρεάζεται από κάθε λογής συμφέροντα και παρεμβάσεις. Ένα ΜΜΕ που πραγματικά επιτελεί το ρόλο του. Για να στελεχώσει τη νέα εφημερίδα ο Φάβα απευθύνεται σε συναδέλφους του με χρόνια εμπειρίας. Γρήγορα όμως απογοητεύεται. Κανείς από τους έμπειρους συναδέλφους του δεν θέλει να ξαναβγεί «στον δρόμο» ύστερα από 30 χρόνια. Για την ακρίβεια κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις δημόσιες σχέσεις που έχει κτίσει με ένα διεφθαρμένο κομμάτι του ιταλικού κράτους.
Ο Φάβα βρίσκει τη λύση. Προσλαμβάνει μία ομάδα νεαρών δημοσιογράφων παθιασμένων για δουλειά και παράλληλα ρομαντικών. Ναι, από εκείνους τους «τρελούς», τους «αυτοκαταστροφικούς» που λέμε στο σινάφι μας. Η εφημερίδα αρχίζει να βγαίνει και πραγματικά προκαλεί αντιδράσεις. Βγάζει στη φόρα ονόματα μαφιόζων, συνδεόμενων πολιτικών προσώπων, δικαστών και αστυνομικών. Ένα σύστημα διεφθαρμένο που επί δεκαετίες τρώει τα σωθικά της Ιταλίας και κανείς δεν τολμά να το αγγίξει.
Ο Φάβα εκδίδει τελικά την εφημερίδα. Τα ρεπορτάζ της «τσακίζουν» κόκαλα. Δημοσιεύονται θέματα που κανένα άλλο ΜΜΕ όχι δεν τολμά να αγγίξει και οι δημοσιογράφοι τους ούτε καν να ψελλίσουν. Το διεφθαρμένο σύστημα των μαφιόζων αρχίζει να πιέζεται. Αρχικά αντιδρούν οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας. Επισκέπτονται τον Φάβα και του ζητούν να μαλακώσει τη γραμμή. Λίγο καιρό μετά απολύεται κακήν κακώς.
Το ίδιο και η δημοσιογραφική του ομάδα. Αλλά ο δημοσιογράφος δεν το βάζει κάτω.

Τα υπόλοιπα στο Netflix εκτός αν (δεν) θέλετε να διαβάσετε το spoiler οπότε πηγαίνετε ΕΔΩ.

Το συμπέρασμά του Βαγγέλη Τριάντη είναι το εξής, πάντως: «Η αλήθεια είναι ότι το τέλος είναι σοκαριστικό για οποιονδήποτε δημοσιογράφο ασκεί μαχητική δημοσιογραφία. Πολλώ δε μάλλον μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας με την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Στέφανου Χίου, τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και το σχέδιο δολοφονίας που κατήγγειλε ο Κ. Βαξεβάνης σε βάρος του. Προφανώς δεν υπαινίσσομαι ότι ο Μητσοτάκης θέλει να δολοφονήσει τον Βαξεβάνη. Ούτε καν. Αλλά το γεγονός ότι με την επιστροφή Μητσοτάκη στην εξουσία επανήλθε το ίδιο διεφθαρμένο "αόρατο και ορατό" σύστημα που επί δεκαετίες απομυζά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, το παρκάρει σε offshore και στη συνέχεια κουνά και το δάχτυλο στον Έλληνα πολίτη. Ένα σύστημα που ενοχλείται πάρα πολύ από τη δημοσιογραφία του Βαξεβάνη και τις αποκαλύψεις του και σίγουρα θα το βόλευε κάποια στιγμή να μην υπάρχει το Documento».