Απόλαυση να μιλάς με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον Brian Eno

Απόλαυση να μιλάς με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον Brian Eno
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η μέρα που ο Brian Eno θα παίξει στο Ηρώδειο πλησιάζει: Τετάρτη 4 Αυγούστου!

29 Ιουλίου 2021

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Σούπερ συναυλία, έτσι; Θα παίξει ο μέγας Brian Eno (μαζί με τον αδελφό του Roger) και θα είμαστε εκεί όλοι. Θυμήθηκα λοιπόν μία μεγάλη συνέντευξη και φωτογράφιση που είχαν κάνει μαζί για τον Guardian o Brian Eno και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Brian Eno meets Yanis Varoufakis: ‘Economists are more showbiz than pop stars now'»

 

Με αφορμή εκείνη τη κοινή τους συνέντευξη στον Guardian και τη συναυλία του Eno εδώ, συναντήθηκα με τον Γιάνη προκειμένου να κάνουμε μία συζήτηση που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αυτό το Σάββατο 31 Ιουλίου. Και μιλήσαμε αποκλειστικά για τον Brian Eno.

Μου είπε και για το στούντιο του Brian Eno στο Λονδίνο. «Η φωτογράφηση, κι η κοινή μας συνέντευξη, ήταν το λιγότερο», σημειώνει ο Γιάνης. «Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι συναντήσεις μας στο ίδιο στούντιο χωρίς κόσμο, με τον Μπράιαν στα πλήκτρα και τους διάφορους υπολογιστές του, να παίζει κομμάτια, να πειραματίζεται με ήχους και μελωδίες και να τους αλλάζει ως αντίδραση στις ανοησίες που του έλεγα! Κάποιες από εκείνες τις ηχογραφήσεις μπήκαν στον δίσκο του "The Ship" ενώ ένα από εκείνα τα κομμάτια μου το χάρισε για να γίνει ο "ύμνος" του DiEM25, που τον μοιράζεται βέβαια και το ΜέΡΑ25».

Ο Γ.Βαρουφάκης μου αποκάλυψε και τι τον συναρπάζει στη μουσική του Brian Eno: «Ο συνδυασμός των πολλών επιπέδων, των απλών αλλά συναισθηματικά φορτισμένων μελωδιών, η αίσθηση του χώρου που μου δίνει και, βέβαια, το πιο απλό και σημαντικό: είναι εξαιρετική μουσική!».

Περισσότερα για το διδυμο Eno-Βαρουφάκη στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου και για το δίδυμο Brian και Roger Eno στη συναυλία της 4ης Αυγούστου.

Φωτό: David Levene/The Guardian
Πηγή: The Guardian