ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ)

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ στην ιστορία της ροκ

16 Ιουνίου 2010Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ στην ιστορία της ροκ μουσικής, έλαβε χώρα - για ένα τριήμερο - στο Μοντερέι της Καλιφόρνια, από την Παρασκευή 16 Ιουνίου έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 1967.

Need to know

@ Μαζί με το άλμπουμ των Beatles «Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band», που είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες νωρίτερα, ήταν τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν το «Καλοκαίρι της Αγάπης» και ανέδειξαν τη χίπικη κουλτούρα.

@ Τον Ιούνιο του 1967 η Αμερική βρισκόταν στη δίνη των φυλετικών ταραχών και του Πολέμου στο Βιετνάμ. Στη γειτονιά μας μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος των Έξι Ημερών, με το Ισραήλ να έχει το πάνω χέρι στο Μεσανατολικό, ενώ η χώρα μας βίωνε τους πρώτους μήνες της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

@ Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στο Μόντερεϊ, εκτός του Ινδού βιρτουόζου του σιτάρ, Ραβί Σανκάρ, ο οποίος αμείφθηκε με το ποσό των 3.000 δολαρίων. Το εισιτήριο εισόδου ήταν συμβολικό και καθορίστηκε στο 1$. Πάνω από 200.000 μουσικόφιλοι έδωσαν το παρών στις τρεις ημέρες διάρκειας του Φεστιβάλ, που σηματοδοτήθηκε από τις ιστορικές εμφανίσεις του τότε άγνωστου Τζίμι Χέντριξ και των περισσότερο γνωστών The Who. Ήταν, επίσης, οι πρώτες εμφανίσεις μπροστά σε μεγάλο κοινό της Τζάνις Τζόπλιν και του Ότις Ρέντιγκ.

@ To Φεστιβάλ σημάδεψαν οι χτυπητές απουσίες πολλών μεγάλων ονομάτων του ροκ, αν και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι Beach Boys ακύρωσαν τη συμμετοχή τους διαφωνώντας με την επιλογή της Coca Cola ως χορηγού της εκδήλωσης, οι Beatles είχαν σταματήσει τις συναυλίες. Οι Rolling Stones ήθελαν, αλλά σε κάποια από τα μέλη τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ, λόγω ναρκωτικών. Πάντως, τους εκπροσώπησε ο Μπράιαν Τζόουνς, που παρουσίασε στο κοινό τον Τζίμι Χέντριξ στην περίφημη συναυλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας πυρπόλησε την κιθάρα του.

@ Τα «παιδιά των λουλουδιών» φρόντισαν να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους και, παρά τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο στις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τοπικού σερίφη: «Περισσότερη δουλειά είχαμε στα συνέδρια εκπαιδευτικών και γονέων, παρά τώρα».

@ Tο Μοντερέι έγινε γνωστό - χρόνια αργότερα, σ’ ένα ευρύτερο κοινό - μέσα από την ταινία-ντοκουμέντο του D.A. Pennebaker. Το «Μοντερέι Ποπ Φέστιβαλ» αποτέλεσε το πρότυπο για το περίφημο Φεστιβάλ του Γούνστοκ δύο χρόνια αργότερα, αλλά περισσότερο για τα φιλανθρωπικά φεστιβάλ τύπου «Band Aid» από τη δεκαετία του '80 και μετά.

Πηγές
en.wikipedia.org/.../Monterey_Pop_Festival

Sansimera.gr
musicbox-online.com/reviews-2007/monterey-pop-festival-06142007.html