Θέλουν να κόψουν το «ανταποδοτικό τέλος» στο BBC

Θέλουν να κόψουν το «ανταποδοτικό τέλος» στο BBC
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι προφανές πως το BBC δεν αρέσει στην αγγλική κυβέρνηση.

16 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί τον Απρίλιο να αυξήσουν στην Αγγλία το τρόπον τινά ανταποδοτικό τέλος, το licence fee όπως λέγεται εκεί, για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, απώτατος στόχος ωστόσο είναι να το καταργήσουν το 2027 (αφού πρώτα το «παγώσουν» τα επόμενα δύο χρόνια). Αυτό αναμένεται να προκαλέσει στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα απώλεια κεφαλαίων περίπου 2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στην Ελλάδα μπορεί το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ να είναι μόλις 3 ευρώ, στην Αγγλία ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο: όπως γράφει το ΝΜΕ, κοστίζει επί του παρόντος 159 λίρες ανά νοικοκυριό (ανά έτος), το οποίο θα αυξηθεί σε 167 λίρες τον Απρίλιο, ανάλογα και με τον πληθωρισμό.

«Οι μέρες που ηλικιωμένοι απειλούνταν με ποινές φυλάκισης και δικαστικούς επιμελητές να χτυπούν τις πόρτες έχουν τελειώσει», είπε η ΓΓ Πολιτισμού Nadine Dorries. «Ώρα τώρα να συζητήσουμε και να συζητήσουμε νέους τρόπους χρηματοδότησης». Από το 2027 το BBC θα πρέπει να διαπραγματευτεί, με την τότε κυβέρνηση, για ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης, όπως συνδρομητικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση μέρους του δικτύου ή ακόμα και χρηματοδότηση απευθείας από την κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση πάντως αντιδρά και θεωρεί ότι «ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Πολιτισμού επιτίθενται σε αυτό το σπουδαίο βρετανικό ίδρυμα επειδή δεν τους αρέσει η δημοσιογραφία του».

Βλέπετε εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα, το BBC δεν είναι ΕΡΤ να υποστηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά κάνει τη δουλειά του.