Οταν μία ραδιοφωνική εκπομπή δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο

Οταν μία ραδιοφωνική εκπομπή δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δημοσιογραφική επιτυχία για τον Κώστα Αλατζά και τον Alpha 98.9.

22 Ιανουαρίου 2022

Τον Χρήστο Ροζάκη έβγαλε στην (πολύ) πρωινή του εκπομπή (6 με 8) στον Alpha 98.9 ο Κώστας Αλατζάς και δημιούργησε μέγα θέμα. Ο κ. Ροζάκης, γνωστός για τις αιρετικές θέσεις του στα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δέχεται, «ίσως», τα 10 ναυτικά μίλια ως αιγιαλίτιδα ζώνη. «Η Ελλάδα είναι καλόπιστη και προχωράει με μια πλήρη σειρά προτάσεων οι οποίες είναι εποικοδομητικές, με την έννοια ότι δεχόμαστε ίσως και τα 10 ν.μ. ως αιγιαλίτιδα ζώνη».

Αμέσως τα τουρκικά ΜΜΕ άρπαξαν την ευκαιρία. «Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, παραιτούμενη από το αίτημα των 12 μιλίων» το A Habe, «η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια» και το Star (το τουρκικό).

Η εκπομπή μπορεί να υπερηφανεύεται για την επιτυχία της. Οπως και ο ραδιοσταθμός φυσικά.

Σήμερα Σάββατο ο Χρήστος Ροζάκης έχει άρθρο στα ΝΕΑ με τίτλο «Οι διερευνητικές συνομιλίες: σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου». Και γράφει, χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δύσκολα τιθασεύεται κι ότι ο μόνος δρόμος, μπροστά στο αδιέξοδο των διμερών επαφών, είναι η οδός ενός δικαιοδοτικού οργάνου, προφανώς του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο είναι το μόνο ικανό να δώσει οριστικές και δεσμευτικές λύσεις στα χρόνια προβλήματά μας. Αλλά κι αυτό, δυστυχώς, περνάει μέσα από τη συναίνεση της Τουρκίας, που δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι εφικτή».

Για την ιστορία να πούμε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την εκπομπή του Alpha 98.9, έβαλε διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».