Ακούστε το podcast Πλιάτσικα-Τσιμπρικίδου

Ακούστε το podcast Πλιάτσικα-Τσιμπρικίδου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Φίλιππος και η Γιώτα συζητούν στο Art Podcast.

26 Ιανουαρίου 2022

 

Είναι το #41ο επεισόδιο της σειράς Art Podcast της Γιώτας Τσιμπρικίδου με φιλοξενούμενο τον Φίλιππο Πλιάτσικα. «Δεν ξέρω να πω τι από τα δύο διαλέγω…να γράφω στίχους ή βιβλία;« λέει ο Φίλιππος.

Γράφει και η Γιώτα για τη συνάντησή τους:

Ήθελα πολύ να τον συναντήσω…κάτι σαν απωθημένο, καθώς 24 συνεχόμενα χρόνια καθημερινού ραδιοφώνου δε μας έφεραν ποτέ κοντά. Να που ένα τρυφερό, με κινηματογραφική ματιά και καλοδουλεμένους ήρωες ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για τη συνάντησή μας.
Τον βλέπω απέναντι μου, εξαιρετικά ευγενή, λιγομίλητο αρχικά, φιλικό και με χιούμορ στη συνέχεια και σκέφτομαι το μεγάλο μέγεθος του Φίλιππου Πλιάτσικα. Μπορεί ο ίδιος να μου μιλά για «κορυφαίες» συναυλίες των Πυξ Λαξ με πέντε ή επτά ή κανέναν από κάτω, αλλά εγώ ξαναβλέπω μπροστά μου κατάμεστο το Ολυμπιακό και το Καυτανζόγλειο, θυμάμαι τη συνύπαρξη τους με πραγματικά μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής και καταλήγω να του λέω το κλισέ «μεγαλώσαμε μαζί σας!».
Η κουβέντα μας για τη μουσική έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δε μασάει τα λόγια του, παρουσιάζει την αρμονία των 14 χρόνων Πυξ Λαξ – 14 χρόνων προσωπικής πορείας, μου αναλύει τι σημαίνει στην κοσμοθεωρία του «ξενολιγούρα» σε σχέση με τα μουσικά μας ακούσματα, θυμάται τα χρόνια που η Ελεονώρα Ζουγανέλη έκανε φωνητικά στα τραγούδια του, συγκινείται με τα ονόματα Σεκόντος Μπουχάγιερ και Μάνος Ξυδούς και μαρτυρά το πιο τρελό όνειρο του Μπάμπη Στόκα πολλά χρόνια πριν που τελικά έγινε πραγματικότητα.

    ---- -- -----

Το βιβλίο «Ο Υπασπιστής του Αυτοκράτορα» του Φίλιππου Πλιάτσικα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός γεννήθηκε ως ιδέα σε μια βόλτα του στην Κρήτη, τον οδήγησε σε ιστορική έρευνα αλλά και δημιουργία φανταστικών ηρώων και τώρα πια που αγκαλιάστηκε από το αναγνωστικό κοινό τον γεμίζει με χαρά ίδια με αυτήν που αισθανόταν με την επιτυχία των πρώτων δίσκων των Πυξ Λαξ! Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με καλοδουλεμένους ήρωες, τρυφερή ματιά και έντονες εικόνες. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης και οι άνθρωποι γύρω του, μια ιστορία του σήμερα που συνδέεται με εκείνα τα χρόνια και ερωτήματα που μπορεί να μένουν αναπάντητα…